-
10/5/2021
Bugün pandeminin idaresinde çıplak hayat figürü nerededir? Tıp tarihinde görülmemiş biçimde yalıtılıp tedavi edilen hasta kişi değildir bu figür; daha ziyade, enfekte olmuş kişidir, bilhassa da, çelişkili bir ifadeyle dendiği gibi “asemptomatik hasta”dır...
-
3/3/2021
İşçi lokalleri yeni bir çağın ve yeni bir yaşam biçiminin sembolleriydiler. Biçimsel çözümleri büyük ölçüde işlevlerine göre belirlenen konut veya altyapı projelerinden farklı olarak, lokal binaları fiilen yeni form arayışlarının ürünüydü: Geçmişten kopma ve ileri doğru büyük bir atılım yapma gayesiyle tasarlanmışlardı.
-
19/1/2021
Jean Baudrillard, 1996 yılında “Sanat Komplosu” başlıklı makalesini yayınladığında, çağdaş sanatın varlık nedeni kalmadığını ilan ederek uluslararası sanat camiasında büyük bir skandala yol açtı...
-
24/12/2020
Şunu kabul edelim: Başka endüstrilerin ölçeğiyle kıyaslandığında sanat sektörü bir nokta kadardır. Çağdaş sanat, gayri şeffaf, anlaşılmaz ve adaletsiz olan her şeyin; yukarıdan aşağı sınıf savaşının ve külliyen eşitsizliğin sembolüdür yalnızca.
-
7/12/2020
Bilimin ve bilim insanlarının insanlığı aydınlık bir geleceğe taşıyacak rehberler olduğundan şüphe etmek ve bunu dile getirmek alışılmadık bir şey değil. Fakat ben, bilime yönelik güven kaybından daha derine inmeyi amaçlıyorum. Bilimin mahiyeti üzerine düşünmeyi amaçlıyorum.
-
1/12/2020
İşçi Fotoğrafçılığı hareketi, fotoğraf tarihinde açılmamış bir sayfa olarak kalmaya devam ediyor. Almanya ve Sovyetler’de başlayıp Avrupa ülkelerine, ABD, Orta Amerika ve ötesine yayılan hareket, proleterlerin çalışma koşulları ile gündelik hayatlarının tasvirine dayanıyordu.
-
3/10/2020
Biz eski kuşak sinematograflar, çok ender bir olay yaşadık: bir sanat formunun doğumuna ve ölümüne tanıklık ettik. Eski sanatın yanında kendine bir yer talep eden yeni bir sanat biçimi olarak yaratıcı sinemanın ortaya çıkışını gördük. Sonra da tümden yok oluşunu.
-
11/9/2020
Emperyalizm, tarihi bir fotoğraf makinesinin objektifi gibi kadraja alır; emperyalizmin dışlamalarını, kısıtlamalarını ve farklılaştırmalarını, doğru araçlar kullandığımız takdirde, hâlâ mevcut olan imkânlar olarak algılayabiliriz.
-
23/8/2020
İki milyarı aşkın televizyon ekranının hiçbir zaman kararmadığı yerde, görülen dünya, “televizyondan görüldüğü haliyle” dünyadır. Televizyonda gördüklerinizin yalan mı doğru mu olduğunu sormanın pek de faydası yoktur.
-
5/8/2020
“Uzun 16. yüzyıl”, nasıl ki Batı Avrupa’da feodalizmden merkantilist kapitalizme doğru zorlu geçiş sürecinde modern Leviathan’ın doğuşuna şahit olduysa, bizim yüzyılımız da, yeni bir devlet türünün biçimlendirilmesine tanıklık etti.
-
3/8/2020
İtalya’da 1945-1953 yılları arasında, ardından 1956’da, kültürel faaliyet ile politik faaliyet arasındaki ilişki üzerine yoğun tartışmalar yaşandı. Yazar ve sanatçıların bir ülkede, bir parti içerisinde, sosyalist politik perspektif içerisinde nasıl bir konumu olduğu sorusu üzerinde özellikle duruluyordu.
-
1/8/2020
“Delişmen” bir cevher, “delişmen” bir arzu, Kapitalist Gerçekçilik’te altı çizildiği gibi, disiplinle ve örgütlenme biçimleriyle bağdaşmaz değildir. Fisher’ın eserlerine damgasını vuran gerilimlerden biri de budur...
-
24/5/2020
Hukukun dengesiz ve öngörülmez olduğu, her olayda keyfî biçimde uygulandığı zamanlarda sanatçılar, yazarlar ve başka kesimler buna nasıl tepki gösteriyor? Olağanüstü halde yaratmak, hayatta kalmak nasıl oluyor
-
15/4/2020
Hastalık, enformasyon teorisindeki anlamıyla bir parazittir. Hekim de o parazitin tercümesiyle beslenir.
-
12/3/2020
Şunu anladım ki, Devrim’den önce idealleri ve hayalleri olan tüm devrimci şairler, uğruna şiirler yazdıkları gerçeklik karşısında ölüme sürüklenebilirler. Ve eğer Devrim’in gerçekliği bu şairlerin hayallerini ve ideallerini yıkıp geçmiyorsa, o devrim içi boş bir kelimeden ibaret demektir.
-
7/3/2020
2015 senesinde Yunan sahillerine ulaşan çaresiz göçmenlerle dolu şişme botların neredeyse hepsi çok etkili birer fotoğraf oluşturuyordu: can yeleklerinin parlak renkleri, panik içindeki yüzler, aralarındaki bebek ve çocuklar…
-
27/2/2020
Benjaminʼin Alman Romantizminde Eleştiri Kavramı adlı eserinde ortaya koyduğu tez, eleştirelliği sanat eserinin hem tamamlanması hem de yıkılması olarak gören romantiklerin yaklaşımını tasvir eder.
-
21/2/2020
Bir sanat eseriyle kurulan iletişim, büyük ölçüde bilinçdışı düzeyde gerçekleşir – burada bilinçdışından kasıt, hem alışkanlıklarımıza işlemiş olan her şey, hem de kelimenin psikanalizdeki anlamıyla bastırılmış olan her şeydir.
-
6/2/2020
Benim tek beklentim eleştirmenin bir nebze aklıselimi olması. Diliyorsa Tolstoy’dan nefret edebilir, ama en azından önce onu incelemesini, birkaç kitabını okumasını beklerim...
-
2/2/2020
Büyük müzelerde performans sanatı sergilerinin çoğalması, 1970’lerde emekleme çağında olan ve sanat dünyasının dış çeperlerinde, hızlı ve maliyetsiz biçimde ortaya konan performans türünün artık bir “lüks oyun”a dönüştüğünü gösteriyor.