-
17/1/2013
Şair, romancı ve oyun yazarı Jean Genet, ırk politikası, gay cinselliği, devlet iktidarının ve emperyalizmin sadizmi gibi konuları çığır açıcı bir tarzda ele almasıyla son dönemde akademilerde ilgi görüyor. Fakat sanat eleştirisi alanındaki eserleri, Genet'yi anlamak açısından çok daha önemlidir...
-
30/12/2012
Bugün İslamî bağlamda "radikal" kelimesi fundamentalist bir teolojiyi savunan kişi anlamına geliyor. Oysa bundan yirmi sene önce tam tersiydi: Müslüman cemaatlerinde caminin hâkimiyetine meydan okuyan bir sekülarist.
-
9/11/2012
12 Kasım 2008'de, New York, Los Angeles ve birkaç ABD kentinde daha, sokaklarda bedava dağıtılan "The New York Times" gazetesini ellerine alanlar manşette Irak ve Afganistan'daki savaşların sona erdiği haberiyle karşılaştılar.
-
31/10/2012
Çağdaş nedir? Bu soru, felsefede ve sanat tarihinde, estetikte ve siyasette bugün tekrar soruluyor. Pek çok yerde devam eden çekişmeleri, anlaşmazlıkları ve gündemleri barındıran, çapraşık bir alan bu.
-
12/10/2012
Tupac Shakur, 13 Eylül 1996’da, hareket halindeki bir araçtan açılan ateş sonucu hayatını kaybetmişti. Genç siyahların böyle trajik biçimde ölmeleri ABD’de vakayi adiyeden sayılır, fakat Tupac’ın hayatı hiç de sıradan değildi.
-
1/10/2012
Sayı 3
-
10/9/2012
Bugün pazarlama, müzelerde yüksek sanat kılığında sağlam bir şekilde yerleşmiştir. Sponsorlar genelde bir serginin sadece küçük bir kısmının giderlerini üstlenseler de, pek çok kurumda sergileri veya eserleri veto etme kararında dolaylı güce sahip olmuşlardır.
-
1/9/2012
Bartlett’in meşhur alıntılar derlemesinde "kültür" maddesine baktığımda, şaşırarak şöyle bir söze rastladım: "Kültür kelimesini duyunca tabancama davranırım." Ben, kuşkusuz bundan çok daha yumuşak başlı bir alıntı olan "Kültür kelimesini duyunca çek defterime davranırım" sözünü arıyordum, çünkü sembolik sermayenin yönetimi konusu için çok uygundu.
-
25/9/2012
Genel anlamda sanat insanın bütünlüklü ve ahenkli bir hayat sürme ihtiyacının dışavurumudur; yani, sınıflı bir toplumun onu mahrum bıraktığı en temel şeylere duyduğu ihtiyacın ifadesi. Bu yüzden, gerçekliğe karşı bilinçli ya da bilinçsiz, etkin ya da edilgin, iyimser ya da kötümser bir isyan, gerçek anlamda yaratıcı bir sanat eserinin ayrılmaz parçasıdır.
-
29/8/2012
Estetik değerler söz konusu olduğunda artık şöyle bir temel ayrıma başvuruyorum: Her örnekte kendime şunu soruyorum, "burada yaratıcı olan, açlık mı, bolluk mu?"
-
23/10/2012
Jean Paulhan, "Tarbes Çiçekleri, veya Edebiyatta Terör"de, iki tür yazar arasında ayrım yapar. Bir tarafta Retorikçiler vardır: Onlar bütün anlamı form içinde eritir ve formu edebiyatın yegâne yasası haline getirirler. Öte yanda Terörcüler vardır: Onlar bu yasaya uymayı reddeder ve yazarı Mutlak’la yüz yüze getirirler.
-
19/8/2012
Bu dersin başına yazmak istediğim soru şu: "Kimin ve neyin çağdaşıyız?" Ve her şeyden önce, "Çağdaş olmak ne demek?"
-
14/8/2012
Shakespeare, sanatçı mizacına sahip olanların kostüm güzelliğinden ne kadar etkilendiklerini bildiği için, oyunlarında daima, sırf göze verdikleri hazdan ötürü, maskeleri ve dansı kullanmıştır…
-
29/7/2012
Ressam haz vermeye mahkûmdur. Ne yaparsa yapsın, bir resmi tiksinti nesnesine çeviremez. Korkuluğun işlevi dikildiği tarladaki kuşları korkutup kaçırmaktır, ama en korkutucu resim bile ziyaretçi çekmeye yarar.
-
14/7/2012
Estetik, Batı insanının duyarlılığındaki gelişme sonucu sanat eseri için sakladığı o ayrıcalıklı boyut değildir; geleneğin ağır yara aldığı, insanın geçmiş ile gelecek arasında bugünün alanını bulamaz olduğu ve tarihin çizgisel zamanında kaybolduğu bir çağda sanatın yazgısıdır.
-
12/7/2012
Devam eden borç krizine rağmen, Avrupa bankaları Deutsche Bank ve UBS, sanat fuarlarının sponsorluğunu üstlenmekten vazgeçmiyor.
-
2/7/2012
Kimi insan vardır, kendisine zevk veren bir kitabı, tıpkı çiçekleri, güneşli günleri veya kadınları sever gibi sevmekle yetinir. Kimiyse, hakikate olan ölçüsüz saygısının azabı içinde, aldığı zevkin derinliğinden ve meşruiyetinden emin olma arzusuyla her şeyin tadını kaçırır.
-
17/6/2012
Fransa’da, hatta muhtemelen Avrupa’nın tamamında, dadaizmle başlayıp bugün sürrealizmle devam eden deneyin, hiç tartışmasız, şiirdeki en devrimci deney olduğu görüldü. Bu deney, tamamen sanat hakkındaki mitleri yıkmaya yönelmişti
-
10/6/2012
Ernest Hemingway’in altı parmaklı kedilerinin torunları olan yaklaşık 60 kedi bugün hâlâ onun Key West'teki sahil evinde yaşıyor. William Burroughs, "kedilerimle ilişkim beni ölümcül ve amansız bir cehaletten kurtardı" diye yazıyor
-
6/6/2012
18. yüzyıl ortalarında, Brittany'de meşhur bir haydut çetesine liderlik eden Marion Le Goff'un idamı hakkında yazılanlar ne kadar inandırıcıdır? Bu kadın haydut, güya, darağacından idamını seyredenlere şöyle haykırmıştır...