-
25/9/2012
Genel anlamda sanat insanın bütünlüklü ve ahenkli bir hayat sürme ihtiyacının dışavurumudur; yani, sınıflı bir toplumun onu mahrum bıraktığı en temel şeylere duyduğu ihtiyacın ifadesi. Bu yüzden, gerçekliğe karşı bilinçli ya da bilinçsiz, etkin ya da edilgin, iyimser ya da kötümser bir isyan, gerçek anlamda yaratıcı bir sanat eserinin ayrılmaz parçasıdır. 
-
29/8/2012
Estetik değerler söz konusu olduğunda artık şöyle bir temel ayrıma başvuruyorum: Her örnekte kendime şunu soruyorum, "burada yaratıcı olan, açlık mı, bolluk mu?"
-
23/10/2012
Jean Paulhan, "Tarbes Çiçekleri, veya Edebiyatta Terör"de, iki tür yazar arasında ayrım yapar. Bir tarafta Retorikçiler vardır: Onlar bütün anlamı form içinde eritir ve formu edebiyatın yegâne yasası haline getirirler. Öte yanda Terörcüler vardır: Onlar bu yasaya uymayı reddeder ve yazarı Mutlak’la yüz yüze getirirler. 
-
19/8/2012
Bu dersin başına yazmak istediğim soru şu: "Kimin ve neyin çağdaşıyız?" Ve her şeyden önce, "Çağdaş olmak ne demek?" 
-
14/8/2012
Shakespeare, sanatçı mizacına sahip olanların kostüm güzelliğinden ne kadar etkilendiklerini bildiği için, oyunlarında daima, sırf göze verdikleri hazdan ötürü, maskeleri ve dansı kullanmıştır…
-
29/7/2012
Ressam haz vermeye mahkûmdur. Ne yaparsa yapsın, bir resmi tiksinti nesnesine çeviremez. Korkuluğun işlevi dikildiği tarladaki kuşları korkutup kaçırmaktır, ama en korkutucu resim bile ziyaretçi çekmeye yarar. 
-
14/7/2012
Estetik, Batı insanının duyarlılığındaki gelişme sonucu sanat eseri için sakladığı o ayrıcalıklı boyut değildir; geleneğin ağır yara aldığı, insanın geçmiş ile gelecek arasında bugünün alanını bulamaz olduğu ve tarihin çizgisel zamanında kaybolduğu bir çağda sanatın yazgısıdır. 
-
12/7/2012
Devam eden borç krizine rağmen, Avrupa bankaları Deutsche Bank ve UBS, sanat fuarlarının sponsorluğunu üstlenmekten vazgeçmiyor. 
-
2/7/2012
Kimi insan vardır, kendisine zevk veren bir kitabı, tıpkı çiçekleri, güneşli günleri veya kadınları sever gibi sevmekle yetinir. Kimiyse, hakikate olan ölçüsüz saygısının azabı içinde, aldığı zevkin derinliğinden ve meşruiyetinden emin olma arzusuyla her şeyin tadını kaçırır.
-
17/6/2012
Fransa’da, hatta muhtemelen Avrupa’nın tamamında, dadaizmle başlayıp bugün sürrealizmle devam eden deneyin, hiç tartışmasız, şiirdeki en devrimci deney olduğu görüldü. Bu deney, tamamen sanat hakkındaki mitleri yıkmaya yönelmişti 
-
10/6/2012
Ernest Hemingway’in altı parmaklı kedilerinin torunları olan yaklaşık 60 kedi bugün hâlâ onun Key West'teki sahil evinde yaşıyor. William Burroughs, "kedilerimle ilişkim beni ölümcül ve amansız bir cehaletten kurtardı" diye yazıyor
-
6/6/2012
18. yüzyıl ortalarında, Brittany'de meşhur bir haydut çetesine liderlik eden Marion Le Goff'un idamı hakkında yazılanlar ne kadar inandırıcıdır? Bu kadın haydut, güya, darağacından idamını seyredenlere şöyle haykırmıştır...
-
29/5/2012
Sürrealizm bir pasajda doğmuştur. İlham veren şeylerin kanatları altında!
Sürrealizmin babası Dada, annesi bir pasajdır. 
-
14/5/2012
Sanat tarihçisi Hal Foster'ın "Art-Architecture Complex" başlıklı derlemesi, sanatın eğlence endüstrisiyle arasındaki tüyler ürpertici yakınlaşmayı ve etrafındaki yapılarla kurduğu simbiyotik ilişkiyi masaya yatırıyor.
-
9/5/2012
Zaman zaman, –çoğu Amerika’daki– bazı kurumlar beni estetik üzerine konuşma yapmaya davet etmiştir. Bir seferinde davete icabet edip yanımda beyaz bir kuşla gitmeyi düşündüm.
-
25/4/2012
17. yüzyıl ortalarına doğru Avrupa'da "zevkiselim sahibi adam" denen figür ortaya çıkar: Her sanat eserinin ayırıcı özelliği olan "kusursuzluk noktasını" kavramasını sağlayan, özel bir yetiye sahip bir adamdır bu.
-
6/4/2012
Estetik devrimin özü nedir? Her şeyden önce estetik devrim, açık ve net kurallara sahip sistemli bir uygulama kümesi olarak tanımlanan her türlü sanatın yıkılması demek. Sanatın saygınlığının, işlediği konuların saygınlığıyla belirlendiği her türlü sanatın yıkılması demek... 
-
3/3/2012
Geçenlerde internetin geleceği üzerine yazılmış eski makaleleri karıştırırken, 1998 tarihli kısa bir yazıya rastladım. “Siberflanör”ün doğuşunu muştulayan yazı, bu gizemli internet figürünü bekleyen, oyunlarla dolu parlak bir dijital gelecek imgesi çiziyordu. 
-
29/2/2012
Nietzsche, "Ahlakın Soykütüğü"nün üçüncü metninde, Kant'ın güzeli "çıkarsız haz" olarak tanımlamasını köklü bir eleştiriye tabi tutar: "Kant, güzelin sıfatları arasında, bilgiye saygınlığını kazandıranları vurgulayıp öne çıkarmakla, sanata saygınlık bahşettiğini sanıyordu. Bunun esaslı bir hata olup olmadığını sorgulamanın yeri burası değil... 
-
3/1/2012
Bu yılın başında, Yeni Delhi’de düzenlenen bir sanat fuarı ve eleştirel forum olan Hindistan Sanat Zirvesi’nin (20-23 Ocak) üçüncüsüne davet edildim; hem küratörlük projelerim hakkında konuşacak, hem de pek çokları tarafından, Doğu felsefesinden esinlenmiş Batılı bir sanatçı olarak değerlendirilen Dan Graham’ın bir sunumunda moderatörlük yapacaktım.