-
15/11/2013
Akıl hastalığından mustarip bir insana deli olduğunu kabul ettirmek geleneksel terapide çok eski bir yöntemdir. 17. ve 18. yüzyıla ait eserlerde, “hakikat terapisi” denebilecek bu yöntemin örneklerine çok rastlanır. 
-
13/11/2013
Hakikat, cinsellik ve kendini bilme arasında kurulan bağ bir iktidar ilişkisine işaret ediyor. Düğüm öyle karmaşık biçimde atılmış ki, kişinin onu çözmesi için dışardan bir otoriteye ihtiyacı var: Hıristiyanlar rahibe günah çıkarır, biz hekime gideriz. 
-
8/11/2013
Birkaç sene önce Michel Foucault’yla şöyle bir şey fark ettik: İkimiz de, tarihin çok farklı dönemlerine bakmakla birlikte, aynı soruyla uğraşıyorduk. Soru şu: Cinsellik, insanların kendilerini tanımlaması noktasında neden bu denli önem kazandı? 
-
23/11/2013
ABD’nin Guantanamo’daki askerî operasyonları konusunda apolitik bir kitap yazmanın imkânsız olduğunu düşünebilirsiniz, ama Janet Hamlin’in "Sketching Guantanamo: Court Sketches of the Military Tribunals, 2006–2013" başlıklı kitabı tam da bu imkânsızı başarmış.
-
25/10/2013
İlericiler grubu, sanatı devrimci fikir ve idealleri yaymak için bir silaha dönüştürmeye çalıştılar. Arkalarında, zengin bir politik imge mirası, bütünlüklü bir özgürlükçü sosyalist sanat kuramı, ve gericilik karşısında olağanüstü cesaret örnekleri bıraktılar.
-
17/10/2013
Sayı 5
-
17/10/2013
Sayı 5
-
17/10/2013
Kedi, bizde ne görmüştü? Ne tür bir canavara bakıyordu? Kedinin bizim için ne ifade ettiği değildi mesele, biz kedi için neydik? 
-
10/10/2013
“Sanat tarihinde para çok önemlidir.” 1972 yılında herkes, Rönesans resmi üzerine kaleme alınmış ilmî bir eserin ilk sayfasında okuduğu bu sarih ve dobra cümle karşısında şaşkınlığa uğradı. 
-
18/9/2013
La Fabrique yayınevinin son kitaplarından biri, Alain Badiou, Pierre Bourdieu, Judith Butler, Georges Didi-Huberman, Sadri Khiari ve Jacques Rancière’e ait altı metnin derlendiği "Qu’est-ce qu’un peuple?" 
-
6/9/2013
Basile Doganis, "Bedenin Düşünceleri" adlı kitabında bedenin dans, tiyatro ve dövüş sanatları gibi Japon beden sanatlarında nasıl ele alındığını analiz ediyor ve konuya Deleuze, Bergson, Whitehead gibi Batılı filozofların kavramlarıyla bakmayı öneriyor. 
-
4/8/2013
Tarihte, 1968 baharında Fransa’da patlayan hareketteki kadar derin bir mücadeleye sahne olan çok az toplumsal hareket olmuştur. Bu kadar çok sayıda yorumcunun ağız birliği etmişçesine “beklenmedik” diye tarif ettiği tek hareket de bu olsa gerektir. 
-
14/7/2013
Alain Badiou estetik üzerine düşüncelerini “inestetik” (inaesthetics) kavramıyla karşılar. “İnestetik’le kast ettiğim, sanatla felsefe arası bir ilişkidir. Bu ilişki, sanatın kendisinin de hakikat ürettiğini teslim ederken, sanatı felsefenin bir nesnesi durumuna çevirmeye kalkışmaz. Estetik spekülasyona karşı, inestetik, kimi sanat eserlerinin bağımsız varoluşu tarafından üretilen tamamıyla felsefe-içi (intraphilosophical) etkilerini açıklar”.
-
30/6/2013
Hayatın meta üretimine ve tüketimine indirgenmesi, her türlü isyanın fitilini ateşleyen gizli sistemdir, ve şimdi bütün sanayileşmiş ülkelerde kabaran dalgalar, meta-formuna daha da büyüyen bir şiddetle çarpacaktır. 
-
12/6/2013
Paris Komünü, 19. yüzyılın en büyük festivaliydi. 1871 baharındaki olaylara, isyancıların kendi tarihlerinin efendisi oldukları duygusu damgasını vurmuştur – ama bu, “iktidar” politikası düzeyinde değil, gündelik hayat düzeyinde yaşanan bir duygudur.
-
13/6/2013
GÜN OLUR DEVRAN DÖNER, SADECE KORKUNÇ ŞARTLAR
HIZLANDIRIR ZALİMLERİN DEVRİLMESİNİ

-
7/6/2013
Siyaset, sahneye yeni nesnelerin ve öznelerin çıkarılması, görünmez olanın görünür kılınması, sesleri gürültü çıkaran birer hayvan gibi işitilenlerin söylediklerinin söz olarak dinlenebilir kılınmasıdır. 
-
5/6/2013
Neden “genel irade” sayısal bir çoğunlukta kendini göstersin? Rousseau bu noktayı açıklayamaz, sebebi de basittir: çünkü genel iradenin dışavurumundan bahsetmek, ancak ve ancak, azınlık olmasına rağmen yerselleşmiş, birleşmiş ve yoğun olan tarihî ayaklanmalar sırasında anlamlı olabilir.
-
6/6/2013
19. yüzyıldaki tüm kamu kurumları gibi, hayvanat bahçesi de, emperyalizm ideolojisine dayanak oluştursa da yurttaşlıkla bağlantılı bir işlevi yerine getirme iddiası taşımalıydı. Bu, hayvanat bahçesinin farklı türde bir müze olduğu, halkı aydınlatma amacı taşıdığı iddiasıydı.
-
26/8/2013
Bize, içinden çıktığımız hayvan yaşamından daha kapalı bir şey yoktur. Bizim düşünme biçimimize, sessiz kâinatın bağrındaki yeryüzünden daha yabancı bir şey yoktur. 