-
28/10/2015
Seneler önce, Guy’le [Debord], siyaset felsefesi üzerine sohbet ediyorduk (daha doğrusu ben öyle olduğunu düşünüyordum), sonra bir noktada Guy lafımı kesip şöyle dedi: “Ben filozof değilim, stratejistim.”
-
11/8/2015
Şayet duyulursa Komünist Enternasyonal’in bütün itibarını yerle bir etme tehlikesi taşıyan, inanılmaz, muazzam, müthiş bir olay oldu: Moskova’daki İkinci Kongre’de, Lunaçarski yoldaş, İtalya’da Filippo Tommaso Marinetti adlı devrimci bir entelektüelin yaşadığını söyledi.
-
25/2/2015
Homeros’un zamanında Olimpos tanrılarının temaşa nesnesi olan insanlık, şimdi kendi kendinin temaşa nesnesi. İnsanın kendine yabancılaşması öyle bir boyuta ulaştı ki, kendi yıkımını en yüksek estetik haz olarak yaşıyor.
-
3/8/2015
Felsefede gölgelerin uzun bir tarihi vardır. Platon, alegorik mağarasında yaşayan ve iyinin, güzelin, doğrunun güneş altındaki halini görmemiş insanlar için, gölgelerin, görüp bildikleri yegâne gerçeklik olduğunu düşünüyordu. Dante, "İlahi Komedya"da, Cehennem’in gölgeler veya karaltılarla dolu olduğunu hayal ediyordu.
-
28/7/2015
Sanat belli bir toplumun veya kültürün dünyaya bakışını biçimlendirir. Bunun da politik sonuçları olabilir. Bu uzun ve karmaşık bir süreçtir. Tek bir sanat eserinin fark edilir bir etki yaratması ise çok enderdir, belki de hiç olmaz.
-
19/7/2015
İbnü’l-Heysem ve diğer Arap matematikçileri cebiri yoktan var etmediler, tıpkı Brunelleschi’nin perspektifi sıfırdan icat etmemiş olması gibi. Arap matematikçileri Yunan filozoflarını harıl harıl okurken Avrupamerkezcilik veya kolonyalizm gibi kaygılar taşımıyorlardı, dil onlar için bir engel değildi.
-
3/7/2015
Broodthaers’in kariyerinin temelini, Modern Sanat Müzesi Kartallar Departmanı oluşturur. Kültürel üretim üzerindeki devlet denetiminin ve sanatın giderek ticarileşmesinin protesto edildiği Mayıs 1968 hareketinin hemen ardından oluşturulan bu kavramsal müze, “hem sanat olaylarının siyasî parodisi, hem de siyasi olayların sanatsal parodisi"dir.
-
24/9/2015
Sanat ile reklam arasındaki farkın gitgide silindiği, sanatçıların ve kültür işçilerinin kapitalist üretimin olmazsa olmaz parçası haline geldikleri bir toplumda, sanat pratikleri hâlâ eleştirel bir rol oynayabilir mi?
-
22/6/2015
Her kim sanatın hayatı daha insani kılacağına inanıyorsa, safdildir.
-
8/6/2015
Aşağıdaki pasajlar, Baudrillard’ın Fransa’da sağın yükselişe geçtiği bir dönemde yapılacak ulusal seçimler vesilesiyle 7 Mayıs 1997’de Libération’a yazdığı “Le Conjuration des Imbéciles” başlıklı yazıdan alındı.
-
22/5/2015
Zaman zaman, kendi sınırlarının ötesine geçebilen kahraman bir proleter de çıkar elbet: Açlıkla, soğukla, eğitimsizlikle mücadele edip olağanüstü bir irade gücü gösteren işçi, tüccarın oğlunun hiç cefa çekmeden yaptığını başarabilir. Ama işçiden bütün bunları gayet doğalmışçasına beklemek, hakarete denk düşen bir duyarsızlık göstergesidir.
-
13/6/2015
Richard Wagner ve Anatoli Lunaçarski, “devrim ile sanat arasındaki dolambaçlı ilişkiler silsilesi” üzerine birer metin kaleme almışlardır. Wagner 1849’da, “Sanat ve Devrim”in ilk taslağına başlar. Ondan yetmiş sene sonra, Eğitim ve Aydınlanma Komiseri Lunaçarski, “Devrim ve Sanat” başlığını taşıyan kısa makalesinin ilk iki bölümünü yayınlar.
-
9/5/2015
Foucaultcu bir mimar olmak, onun tezlerini tekrarlamaktan değil, bu tezleri aynı inandırıcılıkla genişletmekten geçiyor. İşin aslı, Foucaultcu bir mimarın kabul etmesi gereken ilk şey, Foucault’nun, mimarinin barındırdığı iktidarı hafife almış olduğu yolundaki paradoksal gerçektir.
-
18/4/2015
Superstudio, MoMA sergisinden bir sene önce, 2000-Tonluk Kent başlıklı bir model tasarlamıştı. Bu mega-strüktürün yurttaşları, bütün arzularının gerçekleştiği bir tekno-ütopyada yaşıyordu – tek koşul, akıllarından hiçbir muhalif fikrin geçmemesiydi, o zaman 2000 ton ağırlığındaki tavan başlarına çöküyordu.
-
11/4/2015
Ev, emekten tasarruf sağlayan cihazların ortaya çıktığı 20. yüzyılın ortalarından beri ilk defa, yine köklü bir değişimin alanı durumunda. Ama bu değişimin ne anlama gelebileceği konusunda mimarlardan ses çıkmıyor. Mimarlık nasıl yaşayabileceğimizi hayal etmekten adeta vazgeçmiş, onun bıraktığı boşluğu büyük bir hızla teknoloji dolduruyor.
-
8/3/2015
Sürrealizm, hareket içindeki erkek yoldaşları gibi, kadınların hayatlarına da bir kıvılcım gibi girerek onları kendini keşfe çağırmış, kendi seslerini bulmalarını ve kendi adlarına konuşmalarını sağlamıştır. Ama bu kadınların aynı zamanda "sürrealizm" adına da konuştuğunu unutmamak gerek. Sürrealizm her ne olmuş ve her ne olacaksa, onların sözlerinin ve eserlerinin de bunda payı vardır.
-
6/3/2015
COLL.EO, bu performansta, Jonah Peretti’nin 2001 tarihinde yaptığı Sweatshop adlı özgün performansı yeniden icra etti.
-
21/2/2015
Sanat endüstrisi alanında yeni bir tür peyda oldu: sanat yöneticileri. Saygın okullarda eğitim alan bu türün mensupları, nasıl başka malların üretiminde ve pazarlamasında bir sevk ve idare söz konusuysa, sanatın da aynı şekilde yönetilmesi gerektiğine inanıyorlar. Bu inançları yüzünden herhangi bir suçluluk duymuyorlar, öyle romantik takıntıları da pek yok.
-
30/1/2015
Bir zamanlar, sanatçıların eserlerinin sergilenmesi karşılığında ücret almaları gerektiğini düşünecek kadar saf bir sanatçı varmış. Katıldığı pek çok projede bu konuda ısrar ettiğinde yaşadığı olumsuz deneyimlere rağmen, elinden geleni yapması gerektiğini düşünüyormuş...
-
16/1/2015
Uygarlıktan ve kültürden, hiçbir zaman bugünkü kadar çok bahsedilmemişti – yok olan şey hayatın ta kendisiyken.