-
23/1/2017
“Sanatçılar: hiçbir çıkar gözetmedikleri için övülmeliler,” diyor Flaubert, "Basmakalıp Düşünceler Sözlüğü"nde. İşte bu, fukaralığı elin tersiyle itilmiş zenginliğe, dolayısıyla manevi zenginliğe dönüştüren dâhiyane bir ideolojik ters çevirmenin ilkesidir.
-
9/1/2017
Meksika, Küba ve Nikaragua’daki devrimci hareketlerin büyük ölçüde küçümsenen veya yanlış okunan sanat ve kültür mirasları, sadece Amerika ülkelerinin değil tüm dünyanın geleceği açısından hâlâ büyük önem taşıyor ve canlılıklarını koruyor.
-
27/12/2016
Mark Lombardi, "hikâye iskeletleri" adını verdiği çizimlerinde, hükümetlerin, istihbarat örgütlerinin ve finans kuruluşlarının yolsuzluk ve organize suç faaliyetlerini inceliyordu. 2000 yılında (ABD’de yapılacak genel seçimler için kampanyalar sürerken) evinde ölü bulundu, kendini asarak intihar ettiği iddia edildi.
-
15/12/2016
Mutsuz bilinç, şu acımasız “Tanrı öldü” cümlesinde dışavurulan acıdır.
-
6/12/2016
Estetik yargı ne zaman güzelin ne olduğunu belirlemeye çalışsa, her seferinde, elinde kalan güzel değil, onun gölgesi oluyor – sanki estetik yargının asıl nesnesi, sanatın ne olduğu değil, ne olmadığı: sanat değil, sanat olmayan.
-
29/12/2016
Sanat eserleri, edebiyat da dahil, katıksız birer yapıntı, birer ürün olarak, dahil olmaktan kaçındıkları pratiğe yönelik birer talimattırlar: olması gerektiği gibi yaşanan hayatın üretimi.
-
21/11/2016
Toplumumuzda güzide örneklerine bol bol rastlanan sanat nefreti bugün bu kadar etkiliyse, bizzat sanatçılar tarafından canlı tutulduğu içindir. Bizden önceki sanatçıların kapıldığı kuşkular kendi yetenekleriyle ilgiliydi. Günümüz sanatçıları ise sanatlarının gerekliliğinden, dolayısıyla kendi varlıklarından kuşku duyuyor.
-
13/11/2016
Sayı 10
-
13/11/2016
Sayı 10
-
2/11/2016
Gustav Klutsis, Sovyet ajit-prop grafik tasarımının öncülerindendi; özellikle politik afiş, kitap tasarımı, dergi ve gazete illüstrasyonlarında fotomontaj tekniğini devrimci biçimde kullanmasıyla tanınıyordu.
-
23/10/2016
Mimarların yapılı çevre üzerindeki etkisi azalırken, bir avuç seçkin tasarımcı olağanüstü kültürel iktidara kavuştu. Şimdilerde kent yöneticileri, “yaratıcı sınıfı” çekme amacı taşıyan ve civarındaki tüm yerleşimlerin arsa değerini yükselten kültür semtlerini Gehry, Nouvel, Rogers, Piano, Hadid veya Koolhaas gibi isimlerin imzasını taşıyan binalarla donatmak için birbirleriyle yarışıyor.
-
3/10/2016
1960’larla 1970’lere gelindiğinde paranın kullanıldığı sanat eserlerinde patlama yaşanır; bu durum muhtemelen, kavramsalcılık, performans ve benzeri “gayri maddi” sanat pratiklerinin yükselmesinin bir sonucudur, ama Nixon’ın doları altın standartına bağlı olmaktan çıkarmasıyla yaşanan muazzam dönüşümler de bunda etkili olmuştur.
-
9/10/2016
Realizm-modernizm tartışmasından çıkaracağımız ders, her iki kavramı da, devreye sokuldukları tarihsel ve toplumsal konjonktür bağlamında yargılamak gerektiğidir. Geçmişin can alıcı mücadelelerine belli bir saf tutarak bakmak, ne iki taraftan birini seçmeyi gerektirir, ne de uzlaşmaz farklılıklar arasında uyum sağlamaya çalışmayı.
-
25/9/2016
El işiyle uğraşan veya bir çalgı çalan herkesin, durmadan deneme yapmaya, “harıl harıl çalışmaya” ihtiyacı vardır, ta ki ruhunu da bedenini de teslim etme noktasına gelene dek. Ama bu “yavaş ustalaşma zamanı”, tefekküre dalmak ve hayal gücünü çalıştırmak için de şarttır. Sanatın ortaya çıkması için gereken asgari koşuldur.
-
18/9/2016
Öğrenciler, lüks markaların çağdaş sanatla ilişkilendiğinin farkında; Pinault ve Arnault gibi insanların, sanat eserlerine yatırım yaptıklarını, artık iş dünyasının patronlarının birer sanat hamisi olduklarını görüyorlar. Biliyorlar ki bu şirketler, ilerde onların işverenleri olacak...
-
11/9/2016
İnsanlar genelde ilhamın kişisel dehayla ilgili olduğunu düşünme eğiliminde, ama öyle değil. Keşif yapmak kolektif bir faaliyettir.
-
7/9/2016
Yaratıcı sınıf bugün birçok yerde geleneksel emekçi sınıfın yerini aldıysa, bunun sebebi, sermayeyi düşman görüp reddetmek yerine potansiyel eşiti olarak ona kucak açmasıydı.
-
23/8/2016
Soykırım, edebiyatın temaları arasına girip kültürel mirasın parçası haline geldiğinde, cinayeti doğuran kültürle uyum içinde yaşamaya devam etmek daha kolay olur.
-
9/8/2016
“Totalitarizm”, yabancı sektörün teşvik edilmesiyle işler: yabancı sermaye kaynaklarına başvurulmasıyla, gıda veya hammadde ihracatına dayalı sanayilerin yükselmesiyle, iç pazarın çökmesiyle. Totaliter devlet, maksimum Devlet değildir; minimum anarko-kapitalizm Devleti’dir. Elde tutulan yegâne aksiyomlar, yabancı sektör, rezerv düzeyleri ve enflasyon oranı dengesini korumaya yönelik olanlardır.
-
24/7/2016
İnsanın yetişkinliğe adım atmasını engelleyen iki şey vardır: biri aile, diğeri cemaat/camia. En azından, 1970’te kent hayatının sorunlarını inceleyen sosyolog Richard Sennett bu sonuca varmıştı. Sennett’a göre insan davranışı büyük ölçüde ergenlikten çıkamıyordu...