-
7/1/2020
Sanat, esaret olarak praksisin eleştirisidir; sanatın hakikati burada başlar. Düşünen kişi, direniyordur; akıntıyı arkanıza alıp yüzmek daha rahattır – akıntıya karşı durduğunuzu ilan ettiğinizde bile.
-
10/11/2018
Çağdaş edebiyat, dünyanın gidişatına, düşman cepheler oluşturacak kadar teslim olmuş değil henüz. Sartre yanlısı ak koyunlar ile Valéry yanlısı kara koyunlar henüz birbirinden ayrılmadı...
-
1/3/2017
Marx, piyasaya toplumsal açıdan yararlı bir emek olarak görünmeyen "Kayıp Cennet" eseri karşılığında Milton'a ödenen üç kuruşu horgörmüştür; onun bu tavrı, yararlı emeği reddetmesi bakımından, sanatın burjuvazi tarafından işlevselleştirilmesine karşı en güçlü savunmadır.
-
20/2/2017
Sanat topluma karşı çıkmasıyla toplumsallaşır; ve bu konuma ancak özerk olması sayesinde yerleşir. Mevcut toplumsal normlara boyun eğip "toplumsal açıdan faydalı" görünmektense, kendi kendine eşsiz bir şey olarak kristalleşerek, salt var olmasıyla toplumu eleştirir
-
29/12/2016
Sanat eserleri, edebiyat da dahil, katıksız birer yapıntı, birer ürün olarak, dahil olmaktan kaçındıkları pratiğe yönelik birer talimattırlar: olması gerektiği gibi yaşanan hayatın üretimi.
-
23/8/2016
Soykırım, edebiyatın temaları arasına girip kültürel mirasın parçası haline geldiğinde, cinayeti doğuran kültürle uyum içinde yaşamaya devam etmek daha kolay olur.
-
22/7/2014
Gerçeküstücülerin yarattığı dünya yıkıntılarında gün ışığına çıkan, kendinde bilinçdışı değildir. Bilindışıyla ilişkileri açısından bakıldığında, simgeler fazlasıyla akli görünecektir. Bu türden şifre çözümleri Gerçeküstücülüğün bereketli çoğulluğunu birkaç kanala sıkıştırır...
-
6/2/2013
Felsefenin, ve genel olarak kuramsal düşüncenin, salt kavramlar üzerinden yürütüldüğünde, idealist bir önyargıdan da kaçınamayacağı söylenebilir: Kavramların ilgili oldukları şeyi –ki kendisi ona asla sahip değildir– ancak kavramlar aracılığıyla işleyebilir.