-
28/12/2015
Yaşama sanatı ile hakikat söylemi arasındaki ilişkiyi yakalamak istiyorum: güzel varoluş ile hakiki yaşam, hakikate adanmış yaşam arasındaki ilişkiyi. Hakiki hayatın, başkalarına ve kendine, başkaları ve kendi hakkında doğruyu söyleme ilkesi altında ortaya çıkışını incelemek istiyorum.
-
18/12/2015
Entelektüellerin, abartılı bir coşkuya kapıldıklarında kendilerine atfettikleri o büyük rolü, vahiy bildiren peygamber rolünü oynayabilecekleri şüpheli. Ama en azından, kendi varoluşlarını ve özgürlüklerini yok etme tehdidi taşıyan piyasa güçleriyle suç ortaklığına ve işbirliğine girmekten kaçınabilirler. 
-
30/11/2015
“Devrimci sanat, zorbalarla fiziksel bir karşılaşma sunar; aynı zamanda, saldırılarına devam etmeleri için insanları güçlendirir. Devrimci sanat, bir özgürleşme aracıdır.” 
-
23/11/2015
Gerçek anlamda sol bir kültür devriminin amacı, ulusal gururu yükseltmek değil, onu aşmaktır. Böyle bir devrim, eski kültürel formları sistemli biçimde diriltmek (ya da geçmişi seçici biçimde sansürlemek) yerine, yeni formlar keşfetme derdinde olur. 
-
12/11/2015
"Kökler" kolektifi üyeleri, Güney Afrika’nın baskıcı toplumsal koşullarından uzaklaşmalarını sağlayan sürgünlüklerinden faydalanarak, alternatif yaşam ve yaratım biçimleriyle ilgili deneyler yaptılar. Bu var olma biçimlerinin yansıttığı Güney Afrika hayali, apartheid devletini derinden sarsmıştı. 
-
11/10/2015
Spekülasyon ve deregülasyon terimleri, sadece finansallaşma ve özelleştirme bağlamı için geçerli olmakla kalmaz, kamusal bilgilendirme bağlamına da göndermede bulunurlar. Gazeteciliğin hakikat üretimiyle ilgili mesleki standartları, kitle iletişim araçlarındaki üretimle, tevatürlerin durmaksızın kopyalanıp Wikipedia tartışma forumlarında büyütülmesiyle aşındırıldı. 
-
7/10/2015
Müral için “halk sanatı” deyip geçmek mümkün değildir, müral bir semtin sakinlerinin seferber edilip politize olmasındaki önemli unsurlardan biridir. Dayanışmanın hem ifadesi hem de yaratıcısıdır. 
-
1/10/2015
Katılımcı sanat, ayrıcalıklı bir politik mecra olmadığı gibi, gösteri toplumuna karşı hazır bir reçete de değildir. En az demokrasinin kendisi kadar belirsiz ve eğretidir. Ne katılımcı sanatın ne de demokrasinin meşruiyeti kendinden menkuldür, her özgül bağlamda yeniden kurulup sınanmalıdır. 
-
23/9/2015
Her cinayetin, “Öldürmeyeceksin” emrini her çiğneyişin, sadece insanı ilgilendirdiği, ve sonuçta sadece “insanlığa karşı işlenmiş suçlar”ın bulunduğu varsayımında uzlaşacak mıyız? 
-
2/9/2015
Sayı 8
-
2/9/2015
Sayı 8
-
26/8/2015
Resmî medyaya has dilin kaynaklarını, yönetim çevrelerinin ve üniversitelerin polisiye dillerinde bulabilirsiniz; bu dil, söyleme ile yapma arasındaki temel bir yarılmaya dayanır... Oysa arzunun dilleri, yeni araçlar icat eder ve doğrudan eyleme götüren durdurulmaz bir eğilimleri vardır.
-
28/10/2015
Seneler önce, Guy’le [Debord], siyaset felsefesi üzerine sohbet ediyorduk (daha doğrusu ben öyle olduğunu düşünüyordum), sonra bir noktada Guy lafımı kesip şöyle dedi: “Ben filozof değilim, stratejistim.” 
-
11/8/2015
Şayet duyulursa Komünist Enternasyonal’in bütün itibarını yerle bir etme tehlikesi taşıyan, inanılmaz, muazzam, müthiş bir olay oldu: Moskova’daki İkinci Kongre’de, Lunaçarski yoldaş, İtalya’da Filippo Tommaso Marinetti adlı devrimci bir entelektüelin yaşadığını söyledi. 
-
25/2/2015
Homeros’un zamanında Olimpos tanrılarının temaşa nesnesi olan insanlık, şimdi kendi kendinin temaşa nesnesi. İnsanın kendine yabancılaşması öyle bir boyuta ulaştı ki, kendi yıkımını en yüksek estetik haz olarak yaşıyor.
-
3/8/2015
Felsefede gölgelerin uzun bir tarihi vardır. Platon, alegorik mağarasında yaşayan ve iyinin, güzelin, doğrunun güneş altındaki halini görmemiş insanlar için, gölgelerin, görüp bildikleri yegâne gerçeklik olduğunu düşünüyordu. Dante, "İlahi Komedya"da, Cehennem’in gölgeler veya karaltılarla dolu olduğunu hayal ediyordu. 
-
28/7/2015
Sanat belli bir toplumun veya kültürün dünyaya bakışını biçimlendirir. Bunun da politik sonuçları olabilir. Bu uzun ve karmaşık bir süreçtir. Tek bir sanat eserinin fark edilir bir etki yaratması ise çok enderdir, belki de hiç olmaz. 
-
19/7/2015
İbnü’l-Heysem ve diğer Arap matematikçileri cebiri yoktan var etmediler, tıpkı Brunelleschi’nin perspektifi sıfırdan icat etmemiş olması gibi. Arap matematikçileri Yunan filozoflarını harıl harıl okurken Avrupamerkezcilik veya kolonyalizm gibi kaygılar taşımıyorlardı, dil onlar için bir engel değildi. 
-
3/7/2015
Broodthaers’in kariyerinin temelini, Modern Sanat Müzesi Kartallar Departmanı oluşturur. Kültürel üretim üzerindeki devlet denetiminin ve sanatın giderek ticarileşmesinin protesto edildiği Mayıs 1968 hareketinin hemen ardından oluşturulan bu kavramsal müze, “hem sanat olaylarının siyasî parodisi, hem de siyasi olayların sanatsal parodisi"dir.
-
24/9/2015
Sanat ile reklam arasındaki farkın gitgide silindiği, sanatçıların ve kültür işçilerinin kapitalist üretimin olmazsa olmaz parçası haline geldikleri bir toplumda, sanat pratikleri hâlâ eleştirel bir rol oynayabilir mi? 