-
10/7/2016
Kamusal söylemin akışı, birkaç büyük şirketin elindeki özel yazılım sistemleri üzerinden işliyor. Google, Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarında milyarlarca kullanıcı mevcut; bu platformlarda, kullanıcıların içerik akışlarında hangi bilgilerin gösterileceğini belirleyen otomatik süzme algoritmaları devreye giriyor.
-
18/4/2016
Burjuvalar, önlerine yesinler diye yüreklerimizi koyduğumuzun farkına varmazlar. Gladyatörlerin nesli tükenmedi; her sanatçı bir gladyatör. Istıraplarıyla halkı eğlendiriyor.
-
12/5/2016
Sayı 9
-
6/4/2016
Son dönemde herkes sanat piyasasının yayılmasından ve bunun sanat üzerindeki vahim etkilerinden bahseder oldu. Sanatın kurtarıcısı rolüne bürünen bu insanların mevcut krizle ilgili tespitlerinde, kendilerini ayrı bir yere koyduklarına işaret eden bir hava var – sanki bunca yazıklandıkları piyasa gelişmelerinden tamamen azadeymişler gibi.
-
7/3/2016
Bugün mimarlıkta, ileri teknoloji yönetim teknikleri sayesinde yapım sürecinin tüm aşamalarının entegre edildiği iddia edilse de, "gayri maddi üretim" retoriği, mimarları maddi bedenler ve mekânlar konusunda hesap verme yükümlülüğünden kurtarıyor – yasal sorumluluktan kaçınma bahanesi sağlaması da cabası.
-
18/2/2016
Artık piyasanın bireyci ve maddiyatçı varsayımlarına saldıranların başında, pazarlamanın, davranışsal ekonominin, sosyal medya ve işletmenin pîrleri geliyor. İnsanların manevi yanlarına ve diğerkâmlık duygularına hitap etmek, onları hiçbir söz haklarının olmadığı gündemlere doğru yöneltmenin en iyi yolu oldu.
-
19/1/2016
1989 sonrası dönemde, toplumsal açıdan marjinal konumdaki gruplarla ilgili sanatsal projeler yükselişe geçti; buna koşut olarak sergiler de teşhir alanından üretim sahasına dönüştü. Çağdaş sanatın girdiği toplumsal dönemecin bir diğer tezahürü de, yeni bir performans türünün ortaya çıkması oldu: "ihale edilmiş performans"...
-
11/1/2016
Belki de post-Fordizm'in asıl ilgilendiği, enstalasyonlar, kuramlar, performanslar, katılımcı projeler vs. dahil olağanüstü bir toplam üretkenlik yaratırken, kolektif güvencesizliğimizle baş etme biçimlerimizdir. 21. yüzyıl kapitalizmi için muhteşem bir model: Herkes katkıda bulunsun, çok azı karşılığını alsın, sermaye semirsin.
-
28/12/2015
Yaşama sanatı ile hakikat söylemi arasındaki ilişkiyi yakalamak istiyorum: güzel varoluş ile hakiki yaşam, hakikate adanmış yaşam arasındaki ilişkiyi. Hakiki hayatın, başkalarına ve kendine, başkaları ve kendi hakkında doğruyu söyleme ilkesi altında ortaya çıkışını incelemek istiyorum.
-
18/12/2015
Entelektüellerin, abartılı bir coşkuya kapıldıklarında kendilerine atfettikleri o büyük rolü, vahiy bildiren peygamber rolünü oynayabilecekleri şüpheli. Ama en azından, kendi varoluşlarını ve özgürlüklerini yok etme tehdidi taşıyan piyasa güçleriyle suç ortaklığına ve işbirliğine girmekten kaçınabilirler.
-
30/11/2015
“Devrimci sanat, zorbalarla fiziksel bir karşılaşma sunar; aynı zamanda, saldırılarına devam etmeleri için insanları güçlendirir. Devrimci sanat, bir özgürleşme aracıdır.”
-
23/11/2015
Gerçek anlamda sol bir kültür devriminin amacı, ulusal gururu yükseltmek değil, onu aşmaktır. Böyle bir devrim, eski kültürel formları sistemli biçimde diriltmek (ya da geçmişi seçici biçimde sansürlemek) yerine, yeni formlar keşfetme derdinde olur.
-
12/11/2015
"Kökler" kolektifi üyeleri, Güney Afrika’nın baskıcı toplumsal koşullarından uzaklaşmalarını sağlayan sürgünlüklerinden faydalanarak, alternatif yaşam ve yaratım biçimleriyle ilgili deneyler yaptılar. Bu var olma biçimlerinin yansıttığı Güney Afrika hayali, apartheid devletini derinden sarsmıştı.
-
11/10/2015
Spekülasyon ve deregülasyon terimleri, sadece finansallaşma ve özelleştirme bağlamı için geçerli olmakla kalmaz, kamusal bilgilendirme bağlamına da göndermede bulunurlar. Gazeteciliğin hakikat üretimiyle ilgili mesleki standartları, kitle iletişim araçlarındaki üretimle, tevatürlerin durmaksızın kopyalanıp Wikipedia tartışma forumlarında büyütülmesiyle aşındırıldı.
-
7/10/2015
Müral için “halk sanatı” deyip geçmek mümkün değildir, müral bir semtin sakinlerinin seferber edilip politize olmasındaki önemli unsurlardan biridir. Dayanışmanın hem ifadesi hem de yaratıcısıdır.
-
1/10/2015
Katılımcı sanat, ayrıcalıklı bir politik mecra olmadığı gibi, gösteri toplumuna karşı hazır bir reçete de değildir. En az demokrasinin kendisi kadar belirsiz ve eğretidir. Ne katılımcı sanatın ne de demokrasinin meşruiyeti kendinden menkuldür, her özgül bağlamda yeniden kurulup sınanmalıdır.
-
23/9/2015
Her cinayetin, “Öldürmeyeceksin” emrini her çiğneyişin, sadece insanı ilgilendirdiği, ve sonuçta sadece “insanlığa karşı işlenmiş suçlar”ın bulunduğu varsayımında uzlaşacak mıyız?
-
2/9/2015
Sayı 8
-
2/9/2015
Sayı 8
-
26/8/2015
Resmî medyaya has dilin kaynaklarını, yönetim çevrelerinin ve üniversitelerin polisiye dillerinde bulabilirsiniz; bu dil, söyleme ile yapma arasındaki temel bir yarılmaya dayanır... Oysa arzunun dilleri, yeni araçlar icat eder ve doğrudan eyleme götüren durdurulmaz bir eğilimleri vardır.