-
16/9/2019
Artık kendinizi ifade etmek ile kendi reklamınızı yapmayı harmanlayarak “kendinizi satıyor” olmaktan endişe etmenize gerek yok... Sırf sosyal medyanın şartlarına uygun bir öznelliğimizin olmasını seçmekle bile kendimizi satıyoruz.
-
24/8/2019
Havayı saran, Neva Nehri’nin sularına yayılan propaganda, hissedilmez olur. Ona karşı bir aşı, bir tür bağışıklık gelişir. Operada, sinemada, sergi salonunda propaganda işe yaramaz – kendi kendini tüketir. Propagandanın hakkı için, sanattan propagandayı def edin.
-
14/8/2019
Bryan-Wilson, “sanat işçisi” tabirinin terimlerde çelişki olduğunu öne sürüyor; çünkü sanat, boş zaman etkinlikleri de dahil olmak üzere diğer faaliyetlerle arasındaki farkla tanımlanan, fayda sağlamayan ve üretken olmayan bir faaliyet.
-
29/7/2019
İletişimin önünü daha başlamadan kesmek veya gelişmesini engellemek gibi basit bir çözümle inşa edilen “konfor alanları”, “yankı odaları” veya “ayna salonları”, ayrışmayı yaratma ve sürdürme noktasında, dikenli tellerden ve ağır silahlarla donanmış sınır devriyelerinden çok daha etkili...
-
13/7/2019
Nazilerin de kendi Disneyworld’leri vardı – tabii farelerin olmadığı ve komik çizgiromanlar yerine ölümüne ciddi anıtlara dayanan, ama Disneyworld gibi, gösteri ve megalomaniyi temel alan bir dünya. Bunun mimarideki karşılığı, Albert Speer’in Germania projesiydi...
-
8/7/2019
Farklı sermaye türlerini biriktirme rekabeti olarak tanımladığımız şeyi çoğu alanda gözlemlemek mümkün. Mevcut koşullarda, Habermas’ın “bozulmamış iletişim” dediği şey daima bir istisna olacaktır. Böyle bozulmamış bir iletişime ancak olağanüstü koşullar gerçekleştiğinde, özel bir çabayla ulaşabiliriz.
-
5/7/2019
Entelektüeller işçilerden nefret eder ve onları küçümser, veya onlara haddinden fazla hayranlık duyar – ki bu da onları küçümsemenin bir biçimi. Akademik zihniyeti inceleyerek hayata geçirebileceğiniz özeleştiri bu nedenle hayatidir...
-
21/6/2019
Bana öyle geliyor ki Batı kültürü tamamen nesnelerle ilgili. Bir Afrikalı, 16. yüzyıla ait bir maskın korunmasını önemsemez; onun için önemli olan, mask yapma becerisine hâlâ sahip birilerinin olmasıdır.
-
8/6/2019
Bugün politikadaki temel ayrım, birçoklarının gözlemlediği gibi, sınıf değil kültür. Göçmenlerle ilgili görüşleriniz nedir? Yurtsever misiniz? Çokkültürlü Londra size hâlâ Britanyalılık hissi veriyor mu?
-
16/5/2019
Günümüzde yeniden canlanan ortaçağcılık, her ne kadar tarihçiler tarafından kayda değer bir olgu olarak görülmese de, geçici bir moda olmaktan çok uzak: Kökleri 19. yüzyıl romantizmine kadar uzanan ve yeni kuşaklara esin vermeye devam eden karmaşık bir fenomen söz konusu.
-
28/4/2019
Max Weber’in Protestanlık ile kapitalizm arasındaki bağlantıya dikkat çekmesinden bu yana, modernliğin başlangıcının tarihi olsa olsa kabaca, ve kesinlikle eleştirellikten uzak biçimde ele alındı.
-
26/4/2019
Proleterler her şeyden evvel “göçmen”dirler. “Hepimiz göçmeniz” sloganı, iyi niyetli olmakla birlikte yanlış bir slogandır – tam da hepimiz göçmen olmadığımız için...
-
19/4/2019
Kapitalizme karşı olmadan faşizme karşı çıkanlar, barbarlıktan türeyen barbarlığa veryansın edenler, danayı katletmeden etini yemek isteyenlere benziyor. Danayı yemek istiyorlar da, kan görmek hoşlarına gitmiyor...
-
7/4/2019
"Global Art and the Cold War", 1945-1990 yılları arasında Soğuk Savaş’ın küresel sanat üzerinde yarattığı etkileri inceleyen ilk kapsamlı çalışma olabilir.
-
3/4/2019
Geçmişte, özellikle de İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde Fransız aydını bir dava insanı olarak temsil edilirdi. Fransa’da icat edilmiş bir figürdür bu. Bu ülke radikal siyasi tavır takınan yazarlarla doluydu...
-
16/3/2019
Yakın tarihte ortaya çıkan endüstriyel harabe, çürümekte olan bir Roma amfitiyatrosunun pitoresk görünümünün çağdaş muadilidir: artık bir imge olarak etkisini neredeyse tamamen kaybedecek kadar yaygınlaşmış bir estetiğin parçasıdır.
-
6/3/2019
"Mapping Modernisms", modernizmin Batı anlatılarında kurgulandığı gibi Batı merkezlerinden çevre ülkelere doğru ilerleyen bir yayılma süreci olmadığını, dünya çapında gelişen karmaşık bir etkilenme ve alışveriş ağı olduğunu gösteriyor.
-
5/3/2019
Sürrealizmin, Rimbaud ile Marx arasında kavramsal bir kaynaşma yaratma girişimi olduğu söylenir sık sık; Debord’un da sürrealizm ile Marx’ı birleştirmeye çalıştığı söylenebilir...
-
27/2/2019
Sayı 14
-
21/2/2019
Bana göre kurmaca, hayalî varlıklar yaratmak değil, belli bir ussallık yapısı yaratmak demek; olguları, karakterleri ve durumları sunup olaylar arasında bağlantı kurmaya yarayan bir yapı oluşturmak demek. Kurmaca her yerde var, günlük haber bültenlerinde bile.