-
24/7/2018
Yenilikçi bir sınıf, hâkim sınıfın aşılması zor siper ve tahkimat blokunun karşısına hangi araçları çıkarabilir?
-
17/7/2018
İnsanlar, dünyanın hâlâ güzel olduğu uzak ya da hayalî âlemlerde rüyalarının peşine düşüyordu. 1860 civarlarında Japon hayali yavaş yavaş öne çıkmıştı – tıpkı 1830’larda Doğu rüyasının, Yunan imgesinin yerini almış olması gibi...
-
26/6/2018
Umutsuzluk, hem iyimserliğin hem de kötümserliğin sessiz avuntularına isyan eder. Kötümserlikten farklı olarak umutsuzluk, bir yandan her yerde sınırlar görürken, bir yandan da düşünceyi ve praksisi mevcut koşullara karşı çıkmaya teşvik etme eğilimi taşır.
-
28/6/2018
“Ortadoğu” terimi 1850’lerde icat edildi. Sömürgeci yayılma ve savaşlarla geçen çalkantılı bir dönemdi bu. Aynı zamanda, dünyanın yeni bir sergi nizamı altında sunulmak, görülmek ve tüketilmek üzere düzene sokulduğu 1851 Londra Evrensel Sergisi’nin damgasını vurduğu bir onyıl...
-
18/6/2018
Nochlin, Ekim 2017’de ölmeden önce tamamladığı son kitabında, 19. yüzyıldan itibaren yoksulluğun görsel tasvirini incelemiş. "Misère", Sanayi Devrimi’nin yol açtığı aşırı yoksulluğa maruz kalan toplum kesimlerine ve sanatçıların bu sefaleti tasvir etmek için başvurdukları yöntemlere odaklanıyor.
-
5/6/2018
Marcel Proust’un büyük romanı "Kayıp Zamanın İzinde"yi bir Gotik katedralin mimarisine benzetenler çok olmuştur, çünkü ikisinde de en ufak ayrıntılar bile kendine ait bir yere sahiptir. Proust’un kendisi de, kitabını “bir katedral gibi inşa etmeyi”, “bir kilise gibi kurmayı” amaçladığını yazmıştır.
-
18/4/2018
Bu yerleşimler sıcak bir yuva hayalinin gerçeğe dönüştüğü mahalleler değil; sonuçlarını ve boyutlarını kestirmenin çok zor olduğu bir ekolojik ve toplumsal müdahalenin her yere yayılmış şebekeleri...
-
23/4/2018
Walter Benjamin’in, “egemen sınıfların buyruğundaki bir arenada, geçmişe atlayan bir kaplan” olarak tarif ettiği modada olduğu gibi, bir kodun sadece stil çerçevesinde manipüle edilmesi hiçbir zaman kodun ihlaline götürmez.
-
14/3/2018
Bedava emek geç kapitalist kültür ekonomisinin yapısına işlemiştir. Günümüzün dijital endüstrileri, medya tüketici/üreticilerinin oyun oynayarak üretip bedavaya sunduklarıyla beslenmektedir.
-
28/2/2018
Philip Hook, bu etkileyici kitabında sanat-para ilişkisinin tarihini inceliyor. Sanat eseri satışıyla uğraşan tüccar ve aracıların ortaya çıkmasıyla galericiliğin tohumlarının atıldığı Rönesans’tan başlayıp, 17. yüzyılda Amsterdam’da yaşamış ve muhtemelen ilk sanat taciri olan Hendrick van Uylenburgh’la tanıştırıyor okurları.
-
26/2/2018
Sotheby’s müzayede evinde büyük boy bir Mark Rothko resmi, sanatçının eserleri için rekor denecek bir fiyata, 1,8 milyon dolara satıldı. Resim onarımdan geçmekle kalmamış, yeniden boyanması da gerekmişti. Bir eserin cehalet yüzünden rekor fiyata ulaşmasının tek örneği herhalde buydu.
-
11/2/2018
New York Üniversitesi bünyesindeki East Gallery’de açılan "Solentiname Düşü" sergisi, Orta Amerika’da 20. yüzyıl sonundaki devrimlerde estetik ile politikanın kesişmesini inceliyor.
-
31/1/2018
Rosler'ın savaş montajları, hayatın içinde sahte biçimde ayrıştırılan deneyimleri birbirine bağlıyor, medya temsilleri ile kamuoyu, reklam ile politika, cinsiyetçilik ile şiddet, “militarize” dış alan ile barışçıl ev içi arasındaki güçlü ilişkileri teşhir ediyor.
-
31/1/2018
Unica Zürn üzerine yapılan çalışmalarda, genellikle Zürn’ün Alman sanatçı Hans Bellmer’le tanıştığı 1953 yılı sanat kariyerinin başlangıcı olarak kabul edilir. Dolayısıyla, Zürn’ün sanatsal gelişiminin temelleri göz ardı edilir ve incelenmez.
-
7/1/2018
Bugünlerde nereye baksanız Frida Kahlo’yla karşılaşıyorsunuz. “Fridamani” diye adlandırılan hadisenin temelleri aslında 30-40 yıl öncesine kadar uzanıyor ama 2017 senesi “Fridamani”nin doruk noktası oldu.
-
22/12/2017
"Alien" ve "Blade Runner" gibi filmler, Batı’da 1970’li yıllara damgasını vuran köklü değişim döneminin neticeleri olarak görülebilir. Bu dönem, kapitalizmin evrimindeki yeni bir aşamayı başlatmıştır: “biyo-kapitalizm” aşaması.
-
13/12/2017
Hükümetlerin kültürel mirası savaş mazereti olarak kullanırken arkeolog ve uzmanlardan yararlanması sık rastlanan bir durumdur. Bunun en uç örneklerinden biri, ABD hava saldırılarının kültür mirasına en az zarar verecek şekilde tasarlandığını söyleyen bir arkeoloğun Military Times’a yazdığı yazıydı.
-
12/12/2017
Bugün "işbirliği", performans alanında bir çalışma habitus’unu tarif etmek üzere kullanılan, en rağbet gören kavram; kolektivizm ise terk edilmiş, daha kötüsü içerdiği fikir itibarıyla bastırılan ve itici bir kavram. Kolektivite teriminin uyandırdığı rahatsızlık, sahne sanatlarına damgasını vuran liberal bireycilik politikasının bir belirtisinden ibaret değil sadece...
-
7/11/2017
Bir devrimin ölümü, ancak ilmî bir karalama kampanyasıyla sağlanabilir. Onun hakkında konuşabilir, 100. yıldönümünü kutlayabilirsiniz, doğru! Ama ilmî yollardan şu sonuca varabilmenizin sağlanması şartıyla: Devrim mi? Allah bir daha göstermesin!
-
13/11/2017
Tire morunun, çivitin ve başka pek çok boyanın büyüleyici bir tarihi var, ama bu tarih her gün tükettiğimiz ürünlerin arka planındaki insanların ve emeğin varlığına da işaret ediyor. Bu tarih bize, Dominik Cumhuriyeti’nde şeker veya Bangladeş’te tişört gibi ürünlerin hâlâ köle emeğiyle üretildiğini de hatırlatmalı.