-
12/10/2017
Özerkleşme temelde toplumsal bir süreçtir. Bilinmeye ve yapılmaya değer şeyleri belirleyen neoliberal piyasanın sınırlarını gözler önüne serecek yaratıcı ve bilimsel faaliyete has araştırma tarzlarının, yaşam biçimlerinin ve örgütlenme yollarının gerekliliğini savunmaktır özerkleşme.
-
9/10/2017
Sanat dünyasında kimse açık seçik bir görüş ifade etmez çünkü bu tür ifadeler insanın düşman edinmesine yol açar ve bugünlerde düşman edinmenin bedeli hayli yüksektir: liberal bir dünyada kimsenin gücü buna yetmez.
-
2/10/2017
Bir sanat eseri, bir yandan kapitalist toplumsal ilişkileri temsil ederken, diğer yandan da yeni kolektiviteler ve yeni toplumsal ilişkiler hayal edebilir. Toplumsal ilişkileri dolayımlayan sanatın kapitalizmden bağımsız olarak yapabileceği şey, piyasadan bağımsız bir politik hayal gücünü olumlamaktır.
-
28/9/2017
İnsanın evrim sürecinde, kendimizi sanatla –resim diliyle– ifade etme yeteneğimiz, sözlü dille ifade etme yeteneğimizden daha önce ortaya çıkmış olabilir.
-
29/8/2017
Ritimden söz ettiğimde, notaların oksijeninden bahsediyorum. Ritim, hareketin en özgür parçasıdır.
-
28/8/2017
New York’taki Harlem, tıpkı Martinik, Küba ve Haiti gibi, savaş sonrası sürrealizmi üzerinde güçlü bir etki bırakmıştır. Yeni siyah cazı, Paris, Londra, Brüksel, Kahire, Lizbon, Amsterdam, Santiago, Bükreş kentlerinde ve sürrealizmin yeşerdiği her yerde özgür ruhların başat esin kaynaklarından biri olacaktır.
-
22/8/2017
Bir resim sergisi hakkında hiç de bildiri yazma ihtiyacı hissetmiyorum. Hepinizin benden ne beklediğini biliyorum ve bir noktaya kadar da beklentilerinizi karşıladım. Ama açıkçası yoruldum... ırk grubumun ve/veya cinsiyet nişimin önde gelen bir üyesi olarak gösterilmekten yoruldum.
-
15/8/2017
Müzik kadim bir şeydir: insanların hep yaptığı bir şey. Bir süreliğine, pahalı teçhizatlara sahip uzmanların korunaklı alanı haline geldi, ama bu durumun daha fazla sürdürülebilir olduğunu gösteren pek bir emare yok. Aynı şey hikâyeler, ve onların somut tecessümleri için de geçerli: kitaplar, filmler, tiyatro oyunları...
-
23/7/2017
Kapitalizm daima ayrıcalık işaretlerinin peşindedir. David Harvey’ye göre kültür bugün, kapitalizmin maddi mamülleri satmakta yararlandığı ayrıcalık işaretlerini üretmektedir. Kent ölçeğinde, gayri menkul ticareti bilgi ekonomisinin tetiklediği en geniş hacimli ticarettir.
-
3/7/2017
Akira Kurosawa’nın "Yojimbo" filmini seyredin. Sonradan Sergio Leone bu filmi, başrolünde Clint Eastwood’un oynadığı "Bir Avuç Dolar" adıyla uyarladı; o yüzden konusunu biliyor olabilirsiniz. Ama yine de siz muhakkak Kurosawa’nınkini izleyin.
-
29/5/2017
Documenta’nın, ayağını bastığı yerde ayan beyan yaşanan bir mesele üzerine konuşmaması, “büyük uluslararası sergiler”in politika yapar gibi görünmek için hiç de elverişli ortamlar olmadığının göstergesi; çünkü bu tür kurumlardaki otokrasi, ilişkiye girme iddiasında oldukları insanların deneyimlerini gerçek anlamda temsil etmekten tanımı gereği acizdir.
-
28/5/2017
Yunanları referandumda verdikleri HAYIR oyunu hayata geçirme hakkından mahrum bırakan neoliberal “beyaz erkek üstünlüğü”nden yakınan documenta küratörleri, başta sergiye ücretsiz mekân sağlayan Atina Belediye Başkanı Kaminis olmak üzere, aynı referandumda EVET kampanyaları düzenleyenlerle ortak masaya oturdular.
-
7/5/2017
Neoliberalizm son kırk yıl boyunca kamusal kurumlarımızın içini boşalttı. Yasaların büyük şirketlerin çıkarlarına uyarlanmasından, okulların ve üniversitelerin içinin boşaltılmasına, kamuya ait arazi, varlık ve hizmetlerin en yüksek teklifi verene satılmasına kadar, neoliberalizm, devletin halka hizmetle yükümlü bütün unsurlarını kuruttu.
-
1/5/2017
1991’de Sovyetler’in çöküşünün ardından, CIA’in Soğuk Savaş sırasında sanatın politik amaçlara alet edilmesindeki gizli rolü yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Gelgelelim, CIA’in Amerikan sanatına fon sağladığı yaygın olarak biliniyorken, Arap sanatına verdiği destek hemen hiç tartışılmıyor.
-
5/4/2017
Bundan on beş sene önce, "Mimarlık ve Ütopya" kitabımda söylediklerim standart bir analiz haline geldi: Artık ütopya yok; politik ve toplumsal bir sözü olan, bir davası olan mimarlık bitti, geriye yalnızca boş mimari kaldı.
-
12/3/2017
Kültürel çalışmayla iştigal eden herkesin bunu ömür boyu sürdüreceği yolunda örtük bir varsayımın egemen olduğu sanat dünyasını terk etme fikri kimilerine “delilik” gibi görünebilir.
-
21/2/2017
Geride bıraktığımız on yılda, bir yandan toplumsal gerçekçiliğin öte yandan dünyanın sonuna dair fantezilerin yükselmesiyle kendini gösteren trajik realizmin altında, orta sınıfın bütün sıradan hayallerinin tükenmesi yatıyor. Bu ne Sofokles’in ne de Shakespeare’in trajedisi; bu, Arthur Miller’ın karnından bıçakladığı Satıcının Ölümü’nün nihai somutlaşması.
-
12/2/2017
Entelektüelin rolü artık, kolektivitenin bastırılmış doğrularını ifade etmek için “kendini onun önüne ve yanına” yerleştirmek değil; “bilgi”, “hakikat” ve “söylem” alanında onu kendi nesnesi ve aracı haline getiren iktidar biçimlerine karşı mücadele etmek.
-
10/1/2017
Akışkan modernite çağının sanatçıları, kısa ömürlü olaylara yoğunlaşıyorlar – kısa ömürlü olacakları daha en baştan bilinen olaylar; yani sanat eserinin değil de, sanat olayının, çok kısa bir zaman içinde sona ereceği biliniyor.
-
18/12/2016
Avangard kavramı Batı ülkeleri dışında nasıl bir anlam taşıyor? Bu soru, Batı dışındaki –gerek tarihsel gerek çağdaş– avangard hareketleri sistemli biçimde dışarda bırakan bir teorik mirası sorgulamamızı gerektiriyor.