-
6/10/2020
Çağdaş faşizm diye bir şey var mı? Bu soruya cevap vermeye çalışırken karşılaştığımız en temel zorluk, neredeyse sadece tarihsel analojiye bel bağlıyor olmamız.
-
20/9/2020
Koleksiyonların, paranın ve gücün en zengin birkaç metropol kurumunun elinde toplandığı uzun yılların ardından, tüm bunların yerel müzeler arasında yeniden bölüştürüldüğü bir dönem başlamalıdır.
-
1/9/2020
İtalyan faşizmi bağlamında gösteri, hat safhada estetize edilmiş bir politikanın kullanılmasına dayanıyordu. İmgeyi fetişleştiren baskın işitsel, görsel, duyusal teşhir ve telkinler aracılığıyla, faşizm koşullarındaki gerilimler gizleniyor ve kamunun dikkati başka yöne sevk ediliyordu.
-
10/8/2020
“Tarihin sonu” ilan edilmişti; eski komünist blokunun tarihi siliniyor, şeytanlaştırılıyor ve tümden değiştiriliyordu. Bu süreçte, Sovyet askerlerini, sosyalist ve Partizan figürleri yad eden binlerce anıt kaldırıldı veya tahrip edildi...
-
6/8/2020
Aklımı kurcalayan ilk soru şuydu: Karantina, sömürge ülkelerinin uç sınırlarına havale edilişinden neredeyse bir yüzyıl sonra, neden bu pandemide başat uygulama olarak geri gelmişti?
-
15/7/2020
Aydınlama sonrası Avrupa’da ve bağımsızlık sonrası ABD’de hayal gücünü gelecek esir almıştı. 18. yüzyıldaki devrimlerin ve serbest bıraktıkları seküler hayal gücünün ardından, ütopyaya giden yol tarihsel imgelem için meşru bir hedef oldu.
-
29/6/2020
Ölmek şarttır, çünkü yaşarken anlamımız yoktur ve hayatımızın dili (kendimizi ifade ettiğimiz ve en büyük önemi atfettiğimiz dil) tercüme edilemez. Ölüm, hayatlarımız üzerinde şimşek hızıyla montaj yapar. Hayatlarımızın anlamlı hale gelmesi, ölüm sayesindedir.
-
28/3/2020
Aşağıdaki düşünceler, epideminin kendisi değil, ona gösterilen tepkilerden ne öğrenebileceğimiz üzerine. Toplumun tamamının, bir salgına duçar olma hissinde, kendini evinde tecrit etmekte, hayatın tüm olağan koşullarını askıya almakta nasıl da kolayca birleştiği üzerine düşünceler bunlar...
-
14/3/2020
İktidarın COVID19’a cevaben verdiği tavizler, totaliter milliyetçi müdahalelerin ve ihtiyaç sahiplerine gerekli imkân ve yardımları ulaştırmadaki acınası aczin ağırlığı yanında solda sıfır kalıyor...
-
8/3/2020
Amazon fabrikalarındaki koşulların, 1908’de New York’ta kadınlar gününün doğuşuna kaynaklık eden grevi tetikleyen çalışma koşullarının 21. yüzyıldaki muadili olması, şirketin "international women's day" sitesinin ortakları arasında olmasına ayrı bir ironi katıyor.
-
23/2/2020
Yirmi yıllık enformasyon istilası; sinirsel aşırı yüklenme; kitlesel psiko-farmakoloji; yatıştırıcı, uyarıcı ve öforik madde kullanımı; korkuya, yalnızlık ve endişeye çevrilen sosyal güvencesizlik, psiko-sferde belirginleşiyor...
-
18/2/2020
Resmî iktidarın anıtsal mimarisine aşinayız – özel şirketlerin, sanat kurumlarının ve istikrarlı hükümetlerin zenginliğini gösteren büyük ve pahalı yapılar. Peki yerleşik otoriteye karşı direnişin mimarisi?
-
4/2/2020
Theodor Adorno, Dada’yı ve anti-art’ı çıkaran devrimci politikanın önünün savaş-sonrası yıllarda tıkandığını, bu dönemde artık sanatın da tıpkı dünyanın tamamı gibi her yönüyle teknolojinin veya bürokrasinin hükmü altına girdiğini öne sürüyordu.
-
24/12/2019
Sene 2050. New York Modern Sanat Müzesi (MoMA) küratörleri, 20. yüzyıl başı avangard sanatını konu alan sergilerinde canlı sanat eseri olarak yer alacak Vladimir Tatlin ile Lyubov Popova’yı klonlamaları için Öncü Genetik adlı biyoteknoloji şirketiyle anlaşmıştır...
-
19/12/2019
Uzun süre önce bir gün şunu anladım ki insanın ait olduğu ülke, hep dendiği gibi sevdiği ülke değil, adına utandığı ülkedir. Utanç sevgiden daha güçlü bir bağ olabilir.
-
2/12/2019
Sayı 15
-
15/11/2019
"Boîte Alerte", 15 Aralık 1959-29 Şubat 1960 tarihleri arasında Paris’teki Galerie Daniel Cordier’de düzenlenen ve EROS olarak anılan Exposition Internationale du Surréalisme’in özel edisyon kataloğu olarak hazırlanmıştır...
-
5/11/2019
Engels, bir yazarın akışları takip etmekten ve böylece onların yayılmasına sebep olmaktan kendini alıkoyamadığı için büyük bir yazar olduğunu, uzun zaman önce, Balzac üzerinden göstermiştir...
-
28/10/2019
Göç olgusunun maddi ve zamansal boyutları göz önüne alındığında, çağdaş arkeoloji bu olgunun anlaşılmasına hatırı sayılır bir katkıda bulunabilir. Kitaptaki makaleler, halihazırda yaşanan zorunlu ve kaçak göçün arkeolojisini sunacak çeşitli entelektüel, metodolojik, etik ve siyasi çerçeveleri keşfetmeye çalışıyor.
-
26/10/2019
Psikanaliz kimliği bir süreç olarak ele alır; tarihin, çoğunlukla da travmatik bir tarihin sonucu olan ve merkezinde yabancılaşma ile sömürü arasındaki bağların yattığı bir süreçtir bu. Kimlik politikasının kapitalist temellükü, istikrarlı ve kapalı kimlik fantezisini canlandırır.