-
19/12/2016
Simone Weil “Boş umutlarda teselli bulan insanlardan hoşlanmıyorum” demişti. Bana göre, düşünce tam olarak budur: umutsuzluğa düşme cesareti. Kim bunun iyimserliğin zirvesi olmadığını söyleyebilir ki?
-
12/12/2016
Paris Komünü sırasında kurulan Sanatçılar Federasyonu, herkesin güzellik içinde yaşama ve çalışma hakkı olduğunu savunuyordu. Sanat, sanatçıların denetimine bırakılacaktı; sanat ve kültür hakkı tanınacaktı.
-
24/11/2016
2016’dayız ve hâlâ kapitalizm hüküm sürüyor. Peki ama, çağımızın kapitalizmi nasıl işliyor? Nasıl oluyor da geçtiğimiz yüzyılın son demlerinde nihai zaferini ilan etmiş bir sistem, içinde bulunduğumuz yüzyıla adım atar atmaz şimdiye kadarki en ciddi ve şiddetli krizlerinden biriyle karşı karşıya kalıyor?
-
13/11/2016
Sayı 10
-
9/11/2016
1990’ların sonlarına doğru Avrupa kültür sahnesinde iki fenomen belirdi. Bunlardan ilki, Richard Florida’nın çalışmaları üzerinden geliştirilen “yaratıcı endüstriler” yaklaşımıydı. Öte yandan, aynı sıralarda, yeniden yıldızı parlayan radikal teori uluslararası ölçekte popülerlik kazandı. Bazıları bu akımı post-Operaismo olarak tanımlıyor; bazılarıysa post-otonomculuk olarak.
-
13/11/2016
Sayı 10
-
13/11/2016
Sayı 10
-
4/11/2016
20. yüzyılı 21. yüzyıla bağlayan son yirmi yılda, tüm dünyada bienallerin ve sanat fuarlarının sayısında muazzam bir artış yaşandı. Sanat fuarları, bienallerin illa sahip olmak zorunda olmadığı ticari bir çıkara ve faaliyet alanına sahip olsalar da, sonuçta her ikisi de dudak uçuklatacak kadar büyük, ulus-aşırı bir ölçekte sanat sergilemek amacıyla tasarlanmış kurumsal yapılar.
-
31/10/2016
Geçtiğimiz yıllarda, tarih yazımına ilişkin bir boşluğu doldurmak amacıyla savaş koşullarında imge üretimini, dolaşımını ve kullanımını konu edinen pek çok çalışma yapıldı. Bu çalışmalar yeni soruları gündeme getirdi ve çok farklı mahiyetteki karmaşık görsel verileri ele alabilmek için yeni araçlar geliştirdi.
-
5/10/2016
Neredeyse bir asırdır sanat pratiğinde bir gerilla savaşı geleneği gelişmekte. Temsil biçimleriyle ilgili tartışmaların kıyısında kalan “yer” meselelerini görmezden gelmek günden güne daha zor bir hale geliyor: Nerede oluyor? Sanatçı nötrleştirilmeye, depolanmaya direniyor ve böylece toplumun asayişini bozuyor. Bir yerde sergi açmaktan ziyade bir yeri sergiliyor.
-
29/9/2016
“Zihindeki imgeler istenci harekete geçirir” diye yazmıştı Benjamin. Kastettiği, sürrealistler tarafından kullanılan imgelerin politik gücüydü. Fakat, aynı sözler pekâlâ reklam endüstrisinin ya da politik kampanyaların mottosu olarak da kullanılabilir. Buna mukabil, günümüzde sanatçıların ifade özgürlüğü formel gerekçelerle savunuluyor. Sanat imgelerinin fiiliyatta hiçbir hükmü olmadığı söyleniyor.
-
22/9/2016
Daniel Buren’in Louis Vuitton Vakfı’nda sergilenen, bağlamı dışında her tür içerikten yoksun, saydam ve neşeli cephesi "Observatory of Light", bir zamanlar radikal olan kavramsal sanatçıların “doğru yolu bulup” havalı tasarımcı-dekoratörlere dönüştüğünün bir başka göstergesi.
-
14/9/2016
Sanat, damarlarımızda bulunan kudretin ifadesi olmalı; kaynayan kanımızla sanat yapmalıyız; ancak böyle bir sanat var olmaya değer. Âşıkların cinsel birleşme ânında girdikleri bilinçaltı ilişkinin tutkusuyla sanat yapmalı.
-
5/9/2016
Devrimci zaman, hem tarihin kronolojik dizgesine, hem de günümüzde avangard kılığına girmiş modanın mükerrer “yenilik” jestine yılmadan karşı duran zamansal deneyim olarak anlaşılmalı. Sosyalist kültür ve avangard kültür, bu zamansallık üzerinden yeniden düşünülmeli.
-
11/8/2016
29 Ağustos’a kadar Tate Britain’da görülebilecek olan "Britanya’da Kavramsal Sanat, 1964-79" başlıklı sergi iyi düşünülmüş bir kitabın anlaşılırlığına ve tutarlılığına sahip. Seyredilmekten çok okunmak için tasarlanmış bir sergi bu. Kavramsal sanatçıların kelimelerle çalışmayı tercih ettiğini düşünecek olursak bu doğru bir tercih.
-
7/8/2016
Saatchi’nin iş ilişkileri hakkındaki her tür enformasyon kırıntısı, çeşitli promosyon mekanizmalarının sıkı bir denetiminden geçtikten sonra bize ulaşıyor. Bu da, Saatchi ve faaliyetleri hakkında ancak onun bilmemizi istediği kadarını bilebileceğimiz anlamına geliyor.
-
19/7/2016
Modern üretim koşullarının hâkim olduğu toplumların tüm yaşamı devasa bir gösteri birikimi olarak görünür. Dolaysızca yaşanmış olan her şey yerini bir temsile bırakarak uzaklaşmıştır.
-
12/7/2016
Geçmiş tecrübelerimiz bize, antik eser ticaretini yasaklamaya yönelik yaptırım-merkezli bir yaklaşımın kâr etmeyeceğini gösteriyor. Uyuşturucu ve yaban yaşam ticaretini, silah ve insan kaçakçılığını engellemeye yönelik benzer teşebbüsler şimdiye kadar kayda değer bir sonuç vermedi.
-
7/7/2016
Manifesto türü, hiç olmazsa mimarlığı kusursuz bir şekilde küresel kalkınmanın teknolojik dünyasına yedirmeye adanmış bazı çağdaş risalelerin mesajına karşı koymak adına, yeni bir yaşamı hak ediyor.
-
6/7/2016
Tarihten destek alarak konuşulduğu hissini uyandırabilmek için sözlü gelenekten devralınmış teatral bir tını; neredeyse dinsel bir şiarın derin sözdizimsel yapısı; şimdiki zamanda kıyamet beklentisi; ve devrimin olası ve belki de kaçınılmaz olduğu varsayımı... bu niteliklerin hepsi, manifestoda biraraya gelip kullanıma hazır bir edebi tür oluşturdu.