-
30/5/2016
Neoliberal kurumsal eleştirinin eleştirel kurumları parçalaması, bu yerinden edilme durumuyla baş edebilmek için çoğul stratejiler geliştiren müphem bir özne üretiyor. Bu özne, bir yandan, günden güne daha da kırılganlaşan yaşam koşullarının ihtiyaçlarına uyarlanıyor. Öte yandan, ortaya çıkan bu toplumsal grubun ürettiği yeni ihtiyaçlara ve arzulara cevap verebilecek kurumlara duyulan gereksinim hiç bu kadar büyük olmamıştı gibi duruyor.
-
12/5/2016
Kitabımda beni endişelendiren şey eğlence unsuru. Kitap bu açıdan zayıf, yeteri kadar hareket yok. Fakat, ben fikirlerin bizzat hareket olduğuna inanıyorum.
-
26/4/2016
İstediği kadar kamusal alanda sergilensin, gayri maddi, geçici, ilişkisel, gündelik ya da görünmez olsun, sanat olduğu ilan edilen ve öyle algılanan her şey daha baştan kurumsallaşmıştı çünkü sanat alanının katılımcılarının nazarında sanat olarak var oluyordu; ve bu algı özünde toplumsal olarak belirlenmişti.
-
14/5/2016
Sayı 9
-
14/5/2016
Sayı 9
-
12/5/2016
Sayı 9
-
28/3/2016
Kısmen ajitatif bir kolaj, kısmen bir doğrudan eylem kılavuzu olan "We are Everwhere" 1994’ten günümüze anti-kapitalist hareketlerin izini sürüyor.
-
15/3/2016
Sinema, romantik poetikanın tipik bir ürünüdür. İmajlar eklemlenerek, kendi hallerine bırakıldıklarında söyleyemeyecekleri, ya da söylemekte isteksiz olacakları şeyler söylerler. Bu sırada, sözün sahibine, söylediği söze ilişkin olarak aldığı konum hakkında sansürsüzce düşünme fırsatı sunulur. Steyerl’in filmleri bu tarz bir poetikanın tipik örneklerindendir.
-
17/2/2016
Bir zamanlar topluma ya da kamu yararına ilişkin bir terim olan sosyal, şimdilerde daha ziyade bir tür psikolojik müdahale tekniğine göndermede bulunuyor.
-
15/2/2016
Bir Sovyet savaş tankı Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından İkinci Dünya Savaşı Anıtı’ndaki kaidesinden alınarak dosdoğru savaş alanına sürülüyor. Görünen o ki, müzeye giden yol tek yönlü değil. Müze bir garaj mıdır? Yoksa bir cephanelik mi?
-
29/1/2016
Hoşnutsuz falan değilim. Sadece, beni yoğurup imal eden aygıtı keşfetmenin derdindeyim ve bana sorarsanız bu meşru bir dert.
-
27/1/2016
Kitaba adını veren “karanlık madde” fizikten alınmış bir metafor. Karanlık madde, görünmez olmakla birlikte, evrenin bütünlüğü açısından vazgeçilmezdir. Sholette’e göre, küresel yaratıcı ekonominin görünmez kısmı da sanat dünyası açısından aynı ölçüde vazgeçilmez.
-
22/1/2016
Mekâna özgü eserler üretmekten anladığım, piyasanın yamacına yanaşmak değil.
-
20/1/2016
Performansları dışarıya ihale etme modasının genel ekonomideki yönetimsel değişikliklerle aynı sıralarda baş göstermesi tesadüf sayılmaz; bu gelişmeler, bu tür eserlerin sanat-tarihsel soykütüğüne koşut giden ekonomik bir soykütüğü ortaya koyar.
-
3/1/2016
“Çağdaş”, daha uzun bir sanat tarihi dizgesine bağlamak suretiyle serbestçe salınmasına engel olabileceğimiz, salt zamansal bir kategori değil. Estetik pratik ile toplumsal ilişkilerin ihtilaflı alanı arasındaki yatay-geçişli bağlantıları düşünmeye, ve kendimize bu bağlamda nerede durduğumuzu sormaya yönelik acil bir çağrı.
-
29/12/2015
Modern sanat, kültürde kinizmdir; kendini hedef tahtasına koyan kültürün kinizmi... Bu sadece sanatta yaşanan bir şey olmasa bile, modern dünyada, bizim dünyamızda, muhataplarını gücendirme riskini göze alma cesaretine sahip, en tutkulu doğruyu söyleme biçimlerine yine de sanat alanında rastlanır.
-
21/12/2015
Filistin afiş üretimindeki en önemli gelişme 1960’larda kurtuluş hareketlerinin meydana çıkmasıyla gerçekleşti. Ismail Shammout, Tamam-al-Akhal, Suleiman Mansour, Naji al-Ali ve pek çok başka sanatçı, Filistinlilerin mücadelelerini, Filistin kimliğini ve milliyetçiliğini ifade edebilmek için görsel bir dağar geliştirdi.
-
8/12/2015
Devrimimizin bu aşamasında, Amerika’nın şehirlerine yayılmış bütün ailelerin, komünlerin, Siyah örgütlerin ve grupların, eşgüdüm içerisinde çalışarak, tekil klanlar bünyesinde faaliyet gösteren kişilerin ihtiyaçlarını bedavaya karşılayabilecekleri Özgür Şehirler kurmaları şarttır.
-
1/12/2015
Bir birleşik ad olarak “çağdaş sanat” daha baştan çifte bir iddia barındırır: bir yandan “sanat” vaat eder; öte yandan, ilerici bir zamana uygunluk. “Sanat” teriminin değer yargısı içeren bir boyutu vardır. Keza, bir şeyin çağdaş dünyada geçerliliği olduğu sonucuna varmak da olumlu yananlamlar taşır.
-
18/11/2015
Sanat hayata nüfuz ettikçe insanları harekete geçiren esas soru “sanat nedir?” olmaktan çıkıp, metafiziksel olarak çok daha yerinde ve acil bir soru olan “yaşam nedir?” olacaktır.