-
7/12/2023
Bu çalışma, Ankara'nın ulusal mücadelenin merkezi haline geldiği ve ardından 1923'te başkent olarak seçildiği 1920'lerin başından, daha radikal modernleşmenin başladığı 1930'ların başına uzanan döneme odaklanmaktadır.
-
11/11/2023
Bu çalışma, Türkiye’de İkinci Dünya Savaşı sonrasında mimarlığın diğer sanatsal etkinliklerle kurduğu diyaloğu analiz etmeyi amaçlamaktadır. Sanat ile mimarlık arasındaki birliktelik düşüncesinin oluşumunu ve bu ilişkinin anlamını mimarlık açısından kavramaya çalışmaktadır.
-
8/3/2023
Batı dünyasında yazıldığı ve öğretildiği haliyle mimarlık tarihi, hiçbir zaman, birkaç seçilmiş kültürden fazlasıyla ilgilenmemiştir. Mimarlık tarihi, iktidarı ve serveti yad eden mimarların isim isim anıldığı bir katalogdan öteye gitmez...
-
25/1/2023
Tanzimat’la birlikte farklı alanlarda yaşanan değişim ve dönüşüm süreci, dönem mimarisini de birçok farklı yönden etkilemiştir. Garlar, pasajlar, apartmanlar, oteller, sosyal yapılar vb. gibi, daha önce olmayan yeni birçok farklı yapı türüyle birlikte, yeni mimari üsluplar da Osmanlı mimarlığına bu dönemde dâhil olmuştur.
-
1/12/2022
Mimarlığı, bina ile kullanıcı arasındaki temsilî eksenden ayırarak başka bir olasılığa doğru çeken şair-mimar John Hejduk’un (1929-2000) çalışmalarında mimarlığın pek çok farklı forma büründüğüne tanık oluruz...
-
13/10/2022
Ana akım kentsel mekan üretim süreçlerinde mimari kimlik ya teknokrata indirgenerek baskılanır ve görünmez kılınır, ya kent toprağının kendisi gibi metalaştırılarak pazarlamaya yönelik biçimde araçsallaştırılır...
-
18/10/2022
Şunu hiç tereddütsüz söyleyebilirim ki gerçek faşizm tam da bu tüketim uygarlığı iktidarı. Ve bu olay o kadar hızla yaşandı ki farkına bile varamadık. Tam bir kâbus gibi… Belki şimdi kâbustan uyanıp etrafımıza bakıyoruz ve yapabileceğimiz hiçbir şey kalmadığını görüyoruz.
-
10/9/2022
20. yüzyıl mimarlığında yaratıcılığın en önemli kaynaklarından biri, fuarlar ve sergiler için tasarlanan geçici yapılar. Londra’daki Serpentine Galerisi bu tür deneyleri sürekli kılmak için kurulmuş. Galeri her yıl, seçtiği bir mimara vaya mimarlık ekibine altı ayda inşa edeceği bir “yaz pavyonu” sipariş ediyor...
-
20/7/2022
Bu tez çalışması, mimarlık, mühendislik ve inşaat endüstrisi için geliştirilmiş ve dünya genelinde on yılı aşkın bir süredir kullanılan ve kullanımı giderek yayılan bir bilgi üretme, depolama, paylaşma ve ortak çalışma yöntemi olarak tarif edilebilecek Yapı Enformasyon Modelleme (YEM) olarak anılmış olan yöntem ve araçlar bütününü incelemektedir.
-
11/11/2021
Sanat eleştirmeni Clement Greenberg, yeninin her zaman çirkin olduğunu yazmıştı. Nedeni, yeninin, bizi daha önce karşılaşmadığımız, anlamadığımız ya da en azından alışkın olmadığımız deneyim ve fikirlerle karşı karşıya getirmesidir...
-
23/10/2021
"Unbuilt" kavramında mimarlığın en derin ontolojik çatlaklarından biriyle karşılaşırız: Mimarlık bina mıdır? Ya da başka bir tabirle, ‘mimarlık binaya işaret etmek zorunda mıdır?
-
25/10/2021
Çoktan yitip gitmiş bir insanlık türüne ait gibiyim. Adeta bir fosilim; bugün yaptığım her şeyden esasında birer ‘fosil program’ olarak bahsedebiliriz...
-
18/8/2021
1918 Alman Devrimi arifesinde Bruno Taut’un mimarlık ve şehircilik konusundaki projelerini, yıllardır tasarladığı sosyalist ütopyası belirliyor. Taut, devrime büyük umutlar bağlamış durumda...
-
3/3/2021
İşçi lokalleri yeni bir çağın ve yeni bir yaşam biçiminin sembolleriydiler. Biçimsel çözümleri büyük ölçüde işlevlerine göre belirlenen konut veya altyapı projelerinden farklı olarak, lokal binaları fiilen yeni form arayışlarının ürünüydü: Geçmişten kopma ve ileri doğru büyük bir atılım yapma gayesiyle tasarlanmışlardı.
-
12/12/2020
Bu tezin amacı, Marshall Planı’nın finansal ve teknik yardım programları ve buna eşlik eden BM pratiği bağlamında Türkiye’de Amerikanlaşmanın ideolojik, politik, ekonomik, kültürel ve kurumsal programlaştırılmasıyla ilişkili olarak işçi konutu sorununun oluşumunu çözümlemektir.
-
30/9/2020
Aldo van Eyck’ın "The Situationist Times"ın Labirent sayısına katkısı olan “Labirent Açıklığı”, insanların zaman içinde mekân deneyiminin önemi ve kendilerini mekâna nasıl uyarlayıp nasıl yol aldıklarıyla ilişkili mimari düşüncesinin temel kavramını açıklıyor.
-
6/7/2020
Bu çalışmada, öncelikle kuramsal ve pratik etkinlikte yön değişikliğine sebep olan önemli kırılma anlarından ve tarihsel izleklerden geçilerek diyagramı koşullayan arka plan araştırılmış, daha sonra ise çağdaş mimarlığın iki metni üzerinden diyagramın ikili durumuna dair bir okuma yapılmıştır.
-
1/7/2020
Sanayi sonrası kentlerinde oluşan endüstriyel boşlukları(!) yeniden kullanıma sunarak ‘kentsel canlandırma’ adı altında yapılan kültürel ya da kamusal eksenli projelerin, aslında çevresindeki rant değerini artırmaya yönelik olduğu açıktır.
-
11/5/2020
Schelling, "Mitolojinin Fesefesi" kitabında yer verdiği tekinsizlik kavramını “gizli ve saklı kalması gereken ama ortaya çıkmış her şeye verilen ad” olarak tanımlamıştır. Anthony Vidler ise bu kavramla ilk kez E.T.A. Hoffmann ve Edgar Allan Poe’nun kısa hikâyelerinde karşılaştığını belirtmiştir.
-
9/4/2020
Nur Altınyıldız Artun, son yıllardaki çalışmalarında, bir yandan harabe kavrayışının tarihine odaklanırken bir yandan da İstanbul’un mimarlık tarihi ve koruma politikaları arasındaki ilişkileri irdeliyordu.