-
23/10/2017
Eylül 2017’nin son günlerinde Lord unvanlı İngiliz mimar Richard Rogers’ın yeni kitabı uluslararası mimarlık ortamını bir süre meşgul etti. Rogers’a göre Galler Prensi, nüfuzunu kullanarak İngiltere’deki önemli inşaat firmalarını baskı altına alıyor. Kendi mimarlık anlayışını yansıtacak yapıların ve planların oluşturulması için bu firmaların mimar tercihlerini biçimlendiriyor.
-
5/10/2017
-
14/8/2017
Temsil güçlerini yitiren anıtlar, ya safi gösteriye ya da salt büyüklük ispatına dönüşmüş durumda. Günümüzde, görünürlük bir pazarlama stratejisi haline geldi. Görünmez anıt, geç kapitalizm koşullarında yurttaşlık pratiklerinin bu şekilde içinin boşaltılmasına cevap mahiyetinde bir proje: Namevcut anıt, namevcut politik özneyi simgeliyor.
-
8/5/2017
Başlığı “Yıkarak Yapmak: Anarşist Bir Mimarlık Kuramı İçin Altlık” olan bir kitabın daha en baştan bazı açıklamalara ihtiyacı var. Örneğin şöyle sorulara yanıt vermek gerekecek: Yıkmakla yapmanın içsel bir bağlantısı mı var ki, başlıkta “yıkarak yapmak” gibi bir ifade kullanılıyor? “Anarşist bir mimarlık kuramı” ne demek?
-
4/4/2017
Mimarlık Vakfı tarafından düzenlenen “Praksis Olarak Mimarlık, Güncel Manifestolar ve Uygulamalar” başlıklı etkinlik, uzun vadeli bir tartışma sonucunda gelinen aşamayı, daha geniş bir kitleyle buluşturma amacını taşıyor...
-
5/4/2017
Bundan on beş sene önce, "Mimarlık ve Ütopya" kitabımda söylediklerim standart bir analiz haline geldi: Artık ütopya yok; politik ve toplumsal bir sözü olan, bir davası olan mimarlık bitti, geriye yalnızca boş mimari kaldı.
-
23/3/2017
Nietzsche’nin etkisi altındaki Dadacılar, mimarlığı ve sanatı köklü bir yeniden değerlendirmeye tabi tuttular. Mimarlığın doğasını birlik tanımlamıyordu artık; açık uçlu montaj sürecinin çoğulluğu, değişimin göreceliği ve zamansal süreci tanımlıyordu. Örgütleyici ve biçimlendirici ilkesi, sezgiydi.
-
5/2/2017
Bu kitabın konusu, mimarlığın, hangi kaynak ve pratiklerden beslenerek, ne tür dönemeç ve manevralar alarak güncel neoliberalleşme süreçlerine hizmet eden bir denetim ve itaat aracına dönüştüğüdür.
-
23/1/2017
Neoliberalizm, tuhaf bir kavram; ekonomi alanının ötesine geçip felsefeye ve insanların dünyayı görme biçimlerine uzanıyor. Thatcher’ın vakti zamanında dediği gibi “ekonomi yöntemdir; amaç ise ruhu değiştirmek”. Douglas Spencer’a göre bu vecizenin ete kemiğe büründüğü alanlardan biri de mimarlık.
-
18/1/2017
Mimarlık nasıl ki iktidar ve sermayenin elinde yaşamlarımızı yönlendirmek için bir araç olarak kullanılıyorsa, bu aracı daha iyi, eşit ve adil bir dünya yolunda kullanmak da bizim elimizde. Bunu tek başına yapamayacağımız açık olduğuna göre, kolektifler üretmek, dayanışmacı ortamlar kurmak, mesleğin politikasıyla bağını arka plana atmayan bir yolu inşa etmek de bize bağlı.
-
26/12/2016
Paris’teki Marian Goodman Gallery, 9 Aralık 2016-19 Ocak 2017 tarihleri arasında Gordon Matta-Clark’ın işlerini sergiliyor. Gordon Matta-Clark sergisi, yaklaşık 20 yıldan bu yana Paris’te düzenlenen en kapsamlı Matta-Clark sergisi.
-
5/12/2016
Kamuoyuna açıklandığı 2011 yılından bu yana yoğun tartışmalara sebep olan Helsinki Guggenheim projesi, kent konseyinin oylarıyla reddedildi. Projeye fon ayırmayı reddeden konsey Guggenheim Müzesi’nin markasını büyütme hayallerini de suya düşürmüş oldu.
-
29/11/2016
Dubaileşme ya da Dubaileştirilme literatüre çok yakınlarda giren bir kavram. Bir zamanların mütevazı balıkçı kasabası ve kaçakçıların sığınağı Dubai’nin, Körfez sermayesi tarafından keşfiyle, tüketim çılgınlığının tavan yaptığı bir yapay cennete, bir küresel kent ikonuna dönüştürülüşünü tanımlıyor.
-
23/10/2016
Mimarların yapılı çevre üzerindeki etkisi azalırken, bir avuç seçkin tasarımcı olağanüstü kültürel iktidara kavuştu. Şimdilerde kent yöneticileri, “yaratıcı sınıfı” çekme amacı taşıyan ve civarındaki tüm yerleşimlerin arsa değerini yükselten kültür semtlerini Gehry, Nouvel, Rogers, Piano, Hadid veya Koolhaas gibi isimlerin imzasını taşıyan binalarla donatmak için birbirleriyle yarışıyor.
-
7/7/2016
Manifesto türü, hiç olmazsa mimarlığı kusursuz bir şekilde küresel kalkınmanın teknolojik dünyasına yedirmeye adanmış bazı çağdaş risalelerin mesajına karşı koymak adına, yeni bir yaşamı hak ediyor.
-
5/7/2016
Mimarlık, bir disiplin ve meslek olarak, günümüzde hâlâ erkek-egemen doğasını korumaktadır ve mimarlık üzerine yapılan tarih ve tarihyazımı çalışmalarında kadınlar hâlâ geri plandadır.
-
9/6/2016
-
2/5/2016
Benim De Chirico'nun metafiziğini, gizemini sökmek ve açıklamak gibi bir derdim yok. Böyle bakışların, onun sanatının büyüsünü bozduğunu biliyorum. Benim amacım, bu büyüyü şiddetlendirmek, De Chirico muammasıyla ilgili estetik deneyimi derinleştirmek.
-
8/3/2016
Bu çalışmanın amacı, üretim faaliyetlerinin bir birey ya da toplumun varlığını ve gelişimini belirleyen temel faaliyetler olduğu kavrayışı çerçevesinde, üretimin bütününe ilişkin kapsamlı bir yaklaşımın bir parçasını oluşturacak bir konut tasarım politikasına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekmektir.
-
7/3/2016
Bugün mimarlıkta, ileri teknoloji yönetim teknikleri sayesinde yapım sürecinin tüm aşamalarının entegre edildiği iddia edilse de, "gayri maddi üretim" retoriği, mimarları maddi bedenler ve mekânlar konusunda hesap verme yükümlülüğünden kurtarıyor – yasal sorumluluktan kaçınma bahanesi sağlaması da cabası.