-
18/2/2020
Resmî iktidarın anıtsal mimarisine aşinayız – özel şirketlerin, sanat kurumlarının ve istikrarlı hükümetlerin zenginliğini gösteren büyük ve pahalı yapılar. Peki yerleşik otoriteye karşı direnişin mimarisi?
-
7/2/2020
-
19/1/2020
1930’lu yıllarda devletçi ekonomi modelinin bir sonucu olarak inşa edilen Sümerbank fabrikaları, yalnızca bulundukları kentte bir istihdam alanı yaratmayıp, erken Cumhuriyet dönemi yaşam pratiklerinin tanıtımı için de bir araç olmuşlardır.
-
17/1/2020
Türkiye kentlerinin 1920’lerden kalma planlarına ya da fotoğraflarına bakıldığında büyük viranelik dikkati çeker. Boşlukların ortasında ya da kıyısında, harap halde eski anıtların kalıntıları durur. Eski Bizans ve Osmanlı abidelerinin harabeleri yanıp gitmiş ahşap konutların boşluğunda tutunmaya çalışır.
-
9/1/2020
19. yüzyıl dünyasının ünlü hayaletinin ruh ikizi 21. yüzyıl dünyasının semalarında dolaşmakta… Latin Amerika, Amerika, Avrupa ülkeleri, Afrika, Ortadoğu ve Asya’da, ister demokrasi ister otoriter rejimler altında yönetilen tüm dünya ülkelerinde emeğiyle geçinen geniş halk yığınlarının mevcut yönetimlerden talepleri var.
-
8/1/2020
Konut, modernleşme sürecinin en belirgin somutlaşma alanıdır. İstanbul’un kentleşme ve modernleşme süreci içerisinde de, barınma alışkanlıkları ve konuttan beklentiler günümüze dek birçok kırılma noktasından geçmiş, bu da konutun değişimini beraberinde getirmiştir.
-
11/12/2019
Mimarlar Odası'nın tüm kurullarında yıllardır süregelen kemikleşme, her çalışma alanında katılımcılığa engel olan katı bir sınır koyuyor. Ama geldiğimiz noktada, Eğitim Kurultayı ile ortaya çıkan tablo, bu kemikleşmenin artık trajikomik bir resim vermesine neden oluyor.
-
18/11/2019
-
18/10/2019
Amacımız mimarlıkta işsizlik, emek sömürüsü, doğa katliamı, kent suçu gibi konuları tartışarak kriz dediğimiz dönemin bizim açımızdan ne olduğunu anlamaya çalışmak, biraraya gelerek birbirimizden öğrenmek ve dayanışma/mücadele zeminini kuvvetlendirmek...
-
30/9/2019
Osmanlı’da bilinebilen ilk mimarlık tarihi metni olan "Usul-i Mimari-i Osmani"nin yayınlandığı tarih olan 1873’te başlayan ve 1908’de Meşrutiyetin ilanını müteakip sayıları artan süreli yayınlarda yoğunlaşan, geçmişin mimari ürünlerini konu alan yazılar, ele alınan coğrafyada mimarlık tarihi çalışmalarının da ortaya çıkış evresine işaret ederler.
-
26/9/2019
Mimar, mekânı tasarlar. Ama mekâna ilişkin anlatıların kurgulanması ve buna uygun bir dilin geliştirilmesi, hayli yakın dönemli gelişmelerdir...
-
22/9/2019
Muhafaza/Mimarlık, gelecek çalışmalara öncü olacak, mimarlık, kent ve koruma tarihi yanı sıra kentlerimize güncel yaklaşımlara da eleştirel olarak farklı çerçevelerden bakmamızı sağlayacak nitelikte bir derleme olarak düşünsel dünyamıza önemli bir katkı yapıyor.
-
20/9/2019
Nur Artun’un İstanbul’da yaşayan bir mimarlık öğrencisi olarak harabelere ve muhafaza konusuna ilgisinin İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ndeki yüksek lisans yıllarında belirginleştiği söylenebilir.
-
2/9/2019
Biri Chicago ekolünden çok etkilenmiş ve işlevi önceleyen bir tasarımcı, diğeri aklı, işlevi alaya alan, yeren bir tutum sergileyen bir sanatçı, nasıl olup da birlikte çalışmıştır?
-
30/5/2019
1947 yılında, mimar Aldo van Eyck ilk çocuk oyun alanını Amsterdam’da, Bertelmanplein’da yaptı. Tüm bir kuşağın çocukluğunu (olumlu olarak) etkileyen bu mekânsal deney kapsamında daha yüzlercesi inşa edildi.
-
24/3/2019
Günümüz savaşlarının tamamı olmasa da giderek artan çoğunluğu kentlerde vuku buluyor. Bu durum, tüm dünyada orduları, silahlı çatışmalar ile yapılı çevre arasında yeni ortaya çıkan bir ilişki üzerine kafa yormaya sevk etti.
-
12/3/2019
2015 yılında Centre Pompidou’da Le Corbusier’nin 50. ölüm yıldönümü için düzenlenen retrospektif serginin açılışı, mimarlığın bu büyük isminin faşist çevrelerle ilişkisinin açığa çıkarılması ve mimarlık tarihi içindeki yerinin sorgulanmasının gölgesinde gerçekleşmişti.
-
27/2/2019
Bauhaus 1919 Nisan'ında Weimar'da Walter Gropius tarafından kuruldu. Gropius'un kaleme aldığı kuruluş manifestosu ve programı da aynı ay yayınlandı...
-
24/2/2019
Tez, mimarlığın, binanın yalnızca bir parçası olduğu daha geniş bir kültürel alan olarak tanımlanması gerektiği ön kabulüyle, günümüzde mimarlık üretimi üzerine düşünme biçimlerinde meydana gelen dönüşümlerin izlerinden yola çıkmıştır.
-
7/2/2019