-
25/6/2022
On yedinci yüzyılda Hollanda her şeyin “en sözcüğüyle” tanımlandığı bir ülkeydi: yılda 70 bin resim yapılıyor, 110 bin parça kumaş dokunuyordu, gayri safi millî gelir 200 milyon guldendi...
-
24/12/2020
Şunu kabul edelim: Başka endüstrilerin ölçeğiyle kıyaslandığında sanat sektörü bir nokta kadardır. Çağdaş sanat, gayri şeffaf, anlaşılmaz ve adaletsiz olan her şeyin; yukarıdan aşağı sınıf savaşının ve külliyen eşitsizliğin sembolüdür yalnızca.
-
16/5/2019
Bir kez satın alındı mı, sanat eseri yıllar boyunca ortadan kaybolabilir. Müzayedelerden satın alınan eserlerin büyük kısmı serbest limanlara gidiyor. Bunlar milyarderlerin, Picasso resimlerinden altına, Ferrari’lerden pahalı şaraplara kadar pek çok şeyi kapsayan koleksiyonları için yüksek güvenlik sağlayan ambarlar...
-
11/5/2019
Tate Modern, sergilerinin yalnızca %25’ini kadınlara hasrediyor. New York’ta Metropolitan Sanat Müzesi’nin son derece saygın “modern sanat” bölümünün %5’inden azı kadın sanatçılara ayrılmış durumda...
-
23/1/2019
“Sanatın en iyi yatırım olduğu anlaşıldı; son 30 yılda sanat eserlerinin, çoğu hisse senedinden daha kârlı olduğu görüldü.” Bu sözler, 1966’da BBC’de yayınlanan "Money" adlı programa konuk olan Sotheby’s yöneticisi Peter Wilson’a ait...
-
22/6/2018
-
26/2/2018
Sotheby’s müzayede evinde büyük boy bir Mark Rothko resmi, sanatçının eserleri için rekor denecek bir fiyata, 1,8 milyon dolara satıldı. Resim onarımdan geçmekle kalmamış, yeniden boyanması da gerekmişti. Bir eserin cehalet yüzünden rekor fiyata ulaşmasının tek örneği herhalde buydu.
-
27/1/2018
Günümüzde sanat piyasası iki inanç üzerinde yükseliyor. Bunlardan ilki, Ölülerin Ebedi Dirilişi dogmasıdır. Bu dogmaya göre, eski olan her şey hayata döndürülebilir. İkincisi ise, imansızlara ve kuşkuculara, yeni olan hiçbir şeyin reddedilemeyeceğini öğreten Van Gogh’un Kulağı Mucizesi’dir.
-
1/1/2018
20. yüzyılda sanat eserlerinin fiyatlarını belirleyen yapının tarihte bir benzeri yok. Görsel sanatlar bundan önce hiçbir zaman böylesi bir şişme ve fetişleşmeye maruz kalmamıştı.
-
25/8/2017
Sanat galerileri bir bir kapanıyor. Sadece İstanbul'da değil, her yerde. Zaten bir süredir sanat galerilerini gezmeye pek kimse gitmiyordu. En gözdeleri bile açılış ve satış mekânları haline gelmişti...
-
16/10/2016
Yaratıcı projeler ancak onları seyredenler tarafından kabul gördüklerinde tamamlanmış olurlar. Tam da Marcel Duchamp’ın “resimleri yapan, seyircilerdir” diye ilan ettiği bir dönemde, Marcel Mauss, büyücünün büyülü güçlerini etkili kılanın onlara inanan hastalar olduğunu yazıyordu.
-
11/10/2016
Yaşayan sanatçılar tarafından üretilen çağdaş sanatın fiyatı potansiyel açıdan sınırsızdır ve sanatsal değeri saptamaya yönelik her tahminin etrafı belirsizlikle çevrilidir.
-
3/10/2016
1960’larla 1970’lere gelindiğinde paranın kullanıldığı sanat eserlerinde patlama yaşanır; bu durum muhtemelen, kavramsalcılık, performans ve benzeri “gayri maddi” sanat pratiklerinin yükselmesinin bir sonucudur, ama Nixon’ın doları altın standartına bağlı olmaktan çıkarmasıyla yaşanan muazzam dönüşümler de bunda etkili olmuştur.
-
6/4/2016
Son dönemde herkes sanat piyasasının yayılmasından ve bunun sanat üzerindeki vahim etkilerinden bahseder oldu. Sanatın kurtarıcısı rolüne bürünen bu insanların mevcut krizle ilgili tespitlerinde, kendilerini ayrı bir yere koyduklarına işaret eden bir hava var – sanki bunca yazıklandıkları piyasa gelişmelerinden tamamen azadeymişler gibi.
-
14/7/2015
Türkiye’de eleştirmen yok mu; hiç mi yok? Hiç korkmayınız Hasan Bey, arzu ettiğiniz broker ya da spekülatör eleştirmen piyasada yeterince var. Bir yerlerde bizzat sizin altınızı ustalıkla kazdığını bile duyabilirsiniz dikkatli dinlerseniz.
-
25/4/2015
Sanatla paranın baştan beri son derecede manyetik bir ilişkisi var: Birbirlerini büyük bir güçle çektikleri gibi, itiyorlar da. Bu ilişki her şeyden önce sikkelerin üzerindeki, para denen şeyi para yapan imgelerden kaynaklanıyor.
-
10/3/2015
10 Şubat 2015’te Londra’daki Sotheby’s’de düzenlenen müzayedede Alman ressam Gerhard Richter’in Abstraktes Bild adlı eseri 46.3 milyon dolara satılarak, hayatta olan Avrupalı bir sanatçı için rekor kırmıştı. Bu rakam, resmin ilk satıldığı fiyatın tam 5000 katı.
-
13/2/2015
Gauguin'in, şimdiye kadar satılmış en pahalı resim rekorunu kırması ve Richter'in 30,4 milyon sterline fırlamasıyla, sanat dünyasında bir kere daha para hırsı, iğrenç bir şekilde yaratıcılığı kararttı.
-
21/2/2015
Sanat endüstrisi alanında yeni bir tür peyda oldu: sanat yöneticileri. Saygın okullarda eğitim alan bu türün mensupları, nasıl başka malların üretiminde ve pazarlamasında bir sevk ve idare söz konusuysa, sanatın da aynı şekilde yönetilmesi gerektiğine inanıyorlar. Bu inançları yüzünden herhangi bir suçluluk duymuyorlar, öyle romantik takıntıları da pek yok.
-
21/1/2015
Bir zamanlar, 1960’larda, hatta 1970’lerin sonuna kadar, ticari açıdan başarılı olan sanatçılar sanatsal itibar kaybını göze almak zorundaydılar. Ne var ki yüzyıl başındaki “patlama”yla beraber piyasa başarısı bu olumsuz imajı üzerinden attı.