-
7/10/2022
Google’ın iletişim-enformasyon altyapısı, dijital alanı radikal olarak yaygınlaştırarak, işletilmeyi –dolayısıyla da hükmedilmeyi– bekleyen devasa miktarlarda veri yarattı. Bu tırmanış, sadece kapitalist kâr güdüsünün değil, aynı zamanda sibernetik büyümeye içkin olan mantığın eseriydi.
-
25/6/2018
Sanat eseri ancak özerk olduğunda politik bir ifade kazanır. Estetik form, sanatın toplumsal işlevi bakımından esastır. Formun nitelikleri baskıcı olan toplumun niteliklerine karşıttır, bu topluma ait hayatın, emeğin ve aşkın niteliklerini reddeder.
-
13/2/2015
Gauguin'in, şimdiye kadar satılmış en pahalı resim rekorunu kırması ve Richter'in 30,4 milyon sterline fırlamasıyla, sanat dünyasında bir kere daha para hırsı, iğrenç bir şekilde yaratıcılığı kararttı.
-
1/9/2014
Modern sanat, piyasa ekonomisine doğmuştu ve 20. yüzyıl başında artık bir meta olduğunu inkâr etmesi mümkün değildi. Bazı sanatçılar, bu durumdan soyutla kaçmaya çalıştılar. Diğerleri ise hazır-nesneyle, yani bir sanat eseri olmaya atadıkları gündelik bir ürünle, bu durumun altını çizmeye çalıştılar.
-
11/7/2014
New York’taki Sanat ve Tasarım Müzesi’nde açılan “New York’u Yapanlar” bienalinde, kendilerine BFAMFAPhD adını veren kolektif, sanatçıların bu kentteki ekonomik ve kültürel koşullarıyla ilgili yaptıkları demografik araştırmaları sergiliyor.
-
5/7/2014
Sanat dünyasının moda düşkünlüğü ve yeni teorik ürünler karşısındaki doymak bilmez iştahı karşısında şunu söyleyebiliriz: ‘rizomatik’, ‘nomadik’ ve tabii ‘ilişkisel’ sanatın ve sanatçıların, son zamanlarda sanat dünyasını basması, belki de sanata özgü olmayan, ama muhakkak ki sanatın gönüllü ortağı olduğu, daha kapsamlı bir dönüşümün belirtisidir.