-
30/3/2020
Thatcher ve Hayek vizyonu, sonunda bizi, çok sayıda insanın günü gününe yaşamak için emek piyasasının anlık hareketlerine muhtaç kılındığı, o piyasa çöktüğünde ne birikimleri ne de devlet desteği olmadan kalakaldıkları “esnek” bir ekonomiye maruz bıraktı.
-
16/3/2020
Bir yandan, yeni bir virüs hayatımızı tehdit ediyor; öte yandan, devlet müdahalesi ve denetimi için yeni kriterler oluşturmak üzere bu fırsattan yararlanmayı kafaya koymuş milliyetçi ve otoriter rejimler özgürlüğümüzü tehdit ediyor.
-
19/2/2019
Emek, özel mülkiyet tarafından belirlenmiş ve özel mülkiyet üreten, insanlıkdışı ve toplumdışı bir faaliyettir. Dolayısıyla, özel mülkün ortadan kaldırılması, ancak emeğin ortadan kaldırılması olarak kavrandığı zaman mümkün olacaktır.
-
29/4/2018
ZAD direnişi, doğrudan eylem, sabotaj, karşılıklı yardımlaşma, kendi kaderini tayin hakkı, otonomi, kapitalizm ve devlet karşıtlığı gibi mefhumların yaygınlaşmasını sağlayarak çevre mücadelelerine taze kan aşıladı. Hikâyesini anlattığımız sürece, hayal gücümüzü beslemeye devam edecek...
-
1/8/2017
Sanat ve Özgürlük Grubu, Arap dünyasında (ve başka yerlerde) endüstriyel kapitalizm ve burjuva liberal demokrasisi tarafından sesleri şiddetle bastırılıp tarihin sayfalarında unutulmaya terk edilen sayısız radikal özgürlükçü düşünce damarından sadece bir tanesiydi.
-
30/7/2017
“Gerçeklik” ile “gerçeklik hakkında konuşmak” (“maddi toplumsal süreç” ile “dil”) kategorik olarak birbirinden ayrı şeyler olarak düşünüldüğü sürece, “yansıma” ya da “dolayım” gibi kavramlar kaçınılmaz hale gelir.
-
26/6/2017
Koleksiyoncu Sınıfı zamanımızın ve mekânımızın bütün denetimini ele geçiriyor. Mahallelerimizi markalandırılmış gayri menkul paketlerine dönüştürüyor. Yüksek teknolojiye dayalı borç ekonomisi insanların zamanını sabit gelir varlıklarına çeviriyor. Bu denklemde lüks mal işlevi görmeyen sanat eserleri ayıklanıyor. Ama sanatçılar, hatta kurumlar bile buna direnmeye başlıyor.
-
28/3/2017
1967 senesi, Pop Art’ın uluslararası macerasında hem bir dönüm noktası hem de bir zirvedir. İzlandalı ressam Erró, 1967'de "Amerikan İç Mekânı No 1"i yapar: Resimde, bir Maocu afişten alınmış Kızıl Ordu birlikleri, Amerikalıların hayalindeki evi işgal etmektedir. Pop Art, kapitalist Amerika’nın zaferinin ifadesi değildir yalnızca.
-
16/10/2016
Yaratıcı projeler ancak onları seyredenler tarafından kabul gördüklerinde tamamlanmış olurlar. Tam da Marcel Duchamp’ın “resimleri yapan, seyircilerdir” diye ilan ettiği bir dönemde, Marcel Mauss, büyücünün büyülü güçlerini etkili kılanın onlara inanan hastalar olduğunu yazıyordu.
-
11/10/2016
Yaşayan sanatçılar tarafından üretilen çağdaş sanatın fiyatı potansiyel açıdan sınırsızdır ve sanatsal değeri saptamaya yönelik her tahminin etrafı belirsizlikle çevrilidir.
-
8/6/2016
Tarihsel avangard hareketlerde 20. yüzyılın başlarından itibaren bir boks merakı boy gösterdi; zaman içinde, sanatın boksa, ya da genel olarak spora daha çok benzemesi gerektiği iddia edilir oldu. Boksla sanat arasında bağlantı kuran en bildik figürlerden biri, sahnede daha çok iyi spor görmemiz gerektiğini söyleyen Bertolt Brecht’ti.
-
20/6/2016
Edward Said, Irak’ın işgal edildiği yıl öldü. Ülkenin kütüphaneleri ve müzeleri yağmalanırken, petrol bakanlığının sıkı sıkıya korunduğuna şahit oldu. Tüm bu mezalimin ortasında, küresel savaş-karşıtı hareket ve teknolojik ilerlemenin mümkün kıldığı yeni taban iletişim biçimleri ona umut verdi.
-
24/5/2016
Son dönemde sanatsal özgürlük fikri, neoliberal sağ tarafından medya propagandası adına, muhafazakâr sol tarafından da sosyal demokrat kültür kurumlarını savunmak adına dillendirilir oldu; oysa bu kurumları yeniden tahayyül edebilmek için, işe dahil olan politik çıkarların ortaya konup tartışılmasını sağlayacak daha kapsamlı bir söylemin benimsenmesi gerekiyor.
-
12/5/2016
Sayı 9
-
12/5/2016
Sayı 9
-
24/2/2016
Yirminci yüzyılın bürokratik holdingleri için “verimlilik” neyse, postmodern kapitalizm için de yaratıcılığın aynı şey olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz: başarılıyı başarısızdan ayırmaya yarayan o esrarengiz nitelik; her tür eğitim, yönetim ve idare tekniğinin yolunda seferber edilmesi gereken o ele gelmez değer ve gelir kaynağı.
-
9/2/2016
Küreselleşme karşıtı harekete koşut olarak sanatsal üretim de anti-kapitalist politikaya yöneldi; bu dönemin sanatına, sembolik de olsa otonom bölgeler yaratmak amacıyla, karşı-kültüre ait tavırların ve politik yakınlıkların benimsenmesi ve disiplinlerarası pratikler damgasını vuruyordu.
-
3/6/2015
Fransa’da 1977’nin sonlarında, sosyalistler ve komünistler Mart 1978’de yapılacak genel seçimler için bir “ortak program” geliştirme fikrini tartışıyordu. Kimilerine göre, bir “Sol Birlik” sağlayarak, 68 Mayısı’nı kurumsallaştırıp bir seçim zaferine dönüştürmenin zamanı gelmişti.
-
8/1/2015
Çokkültürcülük, kabile toplumunun beslenmesinin önünü açtı ve Müslüman toplulukları içerisindeki ilerici eğilimleri zayıflatarak muhafazakâr dinî liderlerin elini güçlendirdi. Militan İslamcılığı bizzat yaratmadıysa da, Müslüman toplulukları içinde ona yer açılmasına katkıda bulundu.
-
23/7/2014
İnsanlığa karşı sistemli biçimde suç işleyecekseniz, “ihtiyacınız olan” tek şey insan hayatına karşı pervasız bir saygısızlıktır. Şimon Naveh, Mart-Nisan 2002 baskınlarında İsrail ordusu mensuplarının birer suçlu gibi, birer seri katil gibi, profesyonel birer katil gibi düşünmeye başladığını söylüyor...