-
4/6/2023
"İki Şafak Arasında", Anadolu’nun fabrikalaşmasına, bir yandan sermayeleşip diğer yandan yıkım içinde işçileşmesine dair belki de ilk uzun metrajlı ve etkili sanat filmi. Yalnızca bu niteliğiyle bile, ana-akım “taşra sıkıntısı” budalalığından net bir kopuş gerçekleştiriyor.
-
24/5/2022
Bu çalışmada 1960’lı yıllarda çekilen ve içeriğinde işçi sınıfını barındıran filmlerin sınıfı ne düzeyde temsil ettiği incelenerek, ayrıksı bir örnek olan Ertem Göreç’in "Karanlıkta Uyananlar" filminde işçi sınıfının nasıl temsil edildiği ortaya konmaktadır.
-
15/4/2022
Benim filmlerimin yarıya yakını seyirciyle buluşamamıştır. "Camın Teri", "Tahtacı Fatma" ve bunlar gibi daha birçok filmim yasaklanarak seyirciyle buluşamamıştır. Sanırım bir belgeselci için de en büyük acı budur...
-
21/1/2022
Sovyetler Birliği'nin resmî doktrininin içine işlediği büyük Rus sinemacıları, İngiliz belgesel okulunun habercileri, İtalyan yeni gerçekçileri ve onların Marksizme tutkun halefleri olmaksızın, yedinci sanatın evrimini nasıl tasavvur edebilirdik?
-
11/1/2022
Bu çalışmada, işçi sınıfının sinemada ilk örneklerden itibaren nasıl ve ne şekilde temsil edildiği ve bu temsilin Aki Kaurismäki sinemasında “Proletarya Üçlemesi”nde yer alan üç film üzerinden beyaz perdede nasıl sunulduğu ele alınmaktadır.
-
23/9/2021
Polonyalı sanatçı ikilisi Stefan ve Franciszka Themerson’un 1931 yapımı sürrealist filmi "Europa", Londra Film Festivali’nde izleyicisiyle ilk kez buluşacak. Filmin yeniden keşfi, avangard sinema tarihi açısından büyük önem taşıyor.
-
3/5/2021
Denizaltı, deyim yerindeyse icat edilmiş en paranoyak makinedir. Temel işlevi görülmeden görmek, işitilmeden işitmek olduğundan kusursuz bir panoptik tertibattır.
-
3/10/2020
Biz eski kuşak sinematograflar, çok ender bir olay yaşadık: bir sanat formunun doğumuna ve ölümüne tanıklık ettik. Eski sanatın yanında kendine bir yer talep eden yeni bir sanat biçimi olarak yaratıcı sinemanın ortaya çıkışını gördük. Sonra da tümden yok oluşunu.
-
22/7/2020
Film listeleri sizi kurtarmaz. Film listeleri filmleri kurtarmaz. Film listeleri yeni film tarihleri yazmaz. Listeler mülksüzleri, sanki evrensel bir değermiş gibi popülerlik ölçütüyle ezer. Listeler mülkiyeti, hâkimiyeti, sahipliği savunur.
-
29/6/2020
Ölmek şarttır, çünkü yaşarken anlamımız yoktur ve hayatımızın dili (kendimizi ifade ettiğimiz ve en büyük önemi atfettiğimiz dil) tercüme edilemez. Ölüm, hayatlarımız üzerinde şimşek hızıyla montaj yapar. Hayatlarımızın anlamlı hale gelmesi, ölüm sayesindedir.
-
9/5/2020
Mekân ile korku arasında bağ kuran sayısız film ve kitap bulunduğunu söylemeye gerek yok. Evin istilası veya kapalı bir yere hapsolmak, ister insan kötülüğünden, ister doğaüstü kötülükten, ister doğal afetten kaynaklansın, korku anlatılarının favori temalarındandır.
-
5/3/2020
Ekonomik krizler –tıpkı Goya’daki aklın uykusu gibi– canavarların doğumuna mı yol açıyor? Kıyamet sembolizminden Ortaçağ’ın fantastik hayvan masallarına, şu veya bu canavarâne yaratığın ortaya çıkışının hangi toplumsal veya iktisadi olaya tekabül ettiğini belirlemek pek kolay değil.
-
27/12/2019
Sinemanın müze ve galeriler tarafından sahiplenilmesi belki de o çok tartışılan “sinemanın ölümü” meselesiyle tümden bağlantısız değildir. Doğrusu, Lumière kardeşlerin icadının 1995’te kutlanan 100. yıldönümü, sinemayı öve öve toprağa vermek için mükemmel bir vesileye dönüşmüş gibiydi.
-
2/10/2019
-
7/9/2019
Tahtacılık, bir sanattır her şeyden evvel. Demirciye demirci, kalaycıya kalaycı dendiği gibi, ormandan tahta biçen, ağaç yapan insanlara da “tahtacı” denilir. Biz, her şeyden önce, sahipsiz bir işçi kütlesiyiz…
-
5/9/2019
Sesli sinema ilkesine kesinlikle karşıyım. Bir filmin genel olarak beni heyecanlandırma, duygulandırma ihtimallerini fazlasıyla kısıtlıyor gibi geliyor. Olağanüstü biçimde evrensel bir dilin İngilizce, Fransızca, Almanca veya Rusça için terk edilmesidir bu.
-
20/8/2019
"Napalmın sebep olduğu yaraların görüntüsünü göstersek, gözlerinizi kapatırsınız. Önce görüntülere gözlerinizi kapatırsınız, sonra görüntülerin hafızanızdaki izine gözlerinizi kapatırsınız, sonra görüntülerin temsil ettiği gerçeklere gözlerinizi kapatırsınız.”
-
2/8/2019
Mayıs 68 isyanını çoğu kez ani ve beklenmedik bir ayaklanma olarak hayal ederiz. Oysa sinemaseverler için çok sayıda önbelirti mevcuttu...
-
24/7/2019
Jonathan Swift’in "Gulliver’in Seyahatleri" adlı romanında, insan dilinden vazgeçip “eşyaların dili”ni kullanmayı planlayan bir akademi vardır: şeylerin kendinden oluşacak bir dil. İnsanlar, bir şey hakkında konuşmak istediklerinde doğrudan doğruya o şeyi göstereceklerdir.
-
23/4/2019
Bu çalışmada demiryolları ve sinemanın kesiştiği noktaların görsel ve sosyolojik bir analizini yapmaya çalıştım. Demiryollarını salt altyapısal bir araç olarak değil, estetik ve politik imkânlar ve sınırlandırmalar oluşturan ideolojik aygıtlar olarak ele aldım.