-
9/2/2016
Küreselleşme karşıtı harekete koşut olarak sanatsal üretim de anti-kapitalist politikaya yöneldi; bu dönemin sanatına, sembolik de olsa otonom bölgeler yaratmak amacıyla, karşı-kültüre ait tavırların ve politik yakınlıkların benimsenmesi ve disiplinlerarası pratikler damgasını vuruyordu.
-
20/1/2016
Performansları dışarıya ihale etme modasının genel ekonomideki yönetimsel değişikliklerle aynı sıralarda baş göstermesi tesadüf sayılmaz; bu gelişmeler, bu tür eserlerin sanat-tarihsel soykütüğüne koşut giden ekonomik bir soykütüğü ortaya koyar.
-
19/1/2016
1989 sonrası dönemde, toplumsal açıdan marjinal konumdaki gruplarla ilgili sanatsal projeler yükselişe geçti; buna koşut olarak sergiler de teşhir alanından üretim sahasına dönüştü. Çağdaş sanatın girdiği toplumsal dönemecin bir diğer tezahürü de, yeni bir performans türünün ortaya çıkması oldu: "ihale edilmiş performans"...
-
3/1/2016
“Çağdaş”, daha uzun bir sanat tarihi dizgesine bağlamak suretiyle serbestçe salınmasına engel olabileceğimiz, salt zamansal bir kategori değil. Estetik pratik ile toplumsal ilişkilerin ihtilaflı alanı arasındaki yatay-geçişli bağlantıları düşünmeye, ve kendimize bu bağlamda nerede durduğumuzu sormaya yönelik acil bir çağrı.
-
22/12/2015
Uğur Orhan’ın videolarında ve o videolarla birlikte oluşturduğu performans ve enstalasyonlarında görülen, “hakikat”i tanımlama niyeti değildir; yalnızca onun uğruna verilen mücadeleye odaklanmaktır...
-
1/12/2015
Bir birleşik ad olarak “çağdaş sanat” daha baştan çifte bir iddia barındırır: bir yandan “sanat” vaat eder; öte yandan, ilerici bir zamana uygunluk. “Sanat” teriminin değer yargısı içeren bir boyutu vardır. Keza, bir şeyin çağdaş dünyada geçerliliği olduğu sonucuna varmak da olumlu yananlamlar taşır.
-
6/11/2015
Beuys iyi bir iletişimcidir. Zamanın eleştirel, muhalif düşüncelerini ve pratiklerini popülerleştirerek medyatik bir ütopya, bir tarikat oluşturmayı başarabilmiştir. Ne var ki, mevcut sanat kurumları nezdindeki itibarını sarsacak hiçbir eyleme girişmez, hiçbir söz söylemez.
-
29/9/2015
Kurumsal açıdan en hasmane pratiklerin kucaklandığı; sanatın, şişirilen piyasa değerleri, şirket sponsorluğu ve kapalı gişe gösteriler tarafından massedildiği bir dönemde hâlâ bir tür avangard fikrine ya da eleştirinin değerine inanmak mümkün mü?
-
1/10/2015
Katılımcı sanat, ayrıcalıklı bir politik mecra olmadığı gibi, gösteri toplumuna karşı hazır bir reçete de değildir. En az demokrasinin kendisi kadar belirsiz ve eğretidir. Ne katılımcı sanatın ne de demokrasinin meşruiyeti kendinden menkuldür, her özgül bağlamda yeniden kurulup sınanmalıdır.
-
9/9/2015
Sürrealistler, hayal kuran herkesi şair ilan etmişlerdi; Joseph Beuys’a göreyse yaratan herkes sanatçıydı. Estetik eşitlikçiliğin ütopyacı günleri çoktan geride kaldı: bugünlerde en iyi ihtimalle derleme yapan herkesin küratör olduğunu iddia edebiliriz.
-
17/8/2015
Günümüzde sanat, sanat tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar politik olma iddiasında. Çoğu “muhalif” sanatçı, modernizmin kapattığı “temsilî estetik” defterini yeniden açmış durumda.
-
3/7/2015
Broodthaers’in kariyerinin temelini, Modern Sanat Müzesi Kartallar Departmanı oluşturur. Kültürel üretim üzerindeki devlet denetiminin ve sanatın giderek ticarileşmesinin protesto edildiği Mayıs 1968 hareketinin hemen ardından oluşturulan bu kavramsal müze, “hem sanat olaylarının siyasî parodisi, hem de siyasi olayların sanatsal parodisi"dir.
-
27/6/2015
Çağdaş sanat, gözden ırak, fildişi bir kulede korunan, saf, ruhani bir disiplin değil diyor Hito Steyerl; aksine, neoliberal dünyanın tam olarak merkezinde konumlanıyor.
-
23/5/2015
Giderek kentlerimizi, köfte, fıstık, kavun, havuç heykellerinin yanı sıra, dinozor, robot, vakvak heykelleri sarıyor. Bir de selfie çeken Şehzade Mustafa Heykeli çıktı ki ortaya, gerçekten eşşiz.
-
2/5/2015
Hâlâ bir gösteri toplumunda yaşıyoruz – enformasyona olan bağımlılığımız imgelere yatırım yapmamıza engel değil. Modern ve çağdaş sanat müzelerinin, eğlence deneyimini el üstünde tutan bir kültürle ilişkisi nedir?
-
29/4/2015
New York’taki Artists Space, 24 Mayıs tarihine kadar Hito Steyerl’in 2004-2014 yılları arasında çekmiş olduğu dokuz filme ev sahipliği ediyor. Steyerl’in filmlerinin hepsi, ortak temalar etrafında birbirine bağlanıyor: Savaş, büyük sermaye, güvencesizlik ve bunlara göbekten bağlı çağdaş sanat.
-
7/5/2015
-
30/4/2015
Bu yazı, çağımızda yeni bir dünya ve insan tasarımı rejimi olan "kültüralizm" ile iletişimin yeni evrensellerini tanımlamak için kullanılan ‘Yeni Medya’ kavramını inceleyerek, her ikisinin gücü ve sınırları üzerine bir tartışma zemini oluşturmayı amaçlamaktadır.
-
21/3/2015
Çağdaş sanat ne tür bir zaman ve mekânda ortaya çıkabilir? Ya da: çağdaş sanat eleştirisinin zaman ve mekâna dair önermeleri nelerdir?
-
20/3/2015
Londra’daki Trafalgar Meydanı’na Mart başında Hans Haacke’nin Gift Horse (Hediye At) adlı bronz heykeli yerleştirildi. 79 yaşındaki Alman sanatçı, hep yaptığı gibi, bu işinde de sanat, iktidar ve para arasındaki ilişkilere odaklanıyor.