-
24/11/2013
Sanat ve işletmecilik artık birbirine çok yakın. Bu noktaya, 1968’den çıkarılan derslerin korporasyonlar tarafından ziyadesiyle öğrenilmesi sonucunda gelindi. Bir zamanlar karşı-kültüre ait olan her şey, artık ana-akım kültüre dönüştü ve artık hepimizden sanatçı gibi davranmamız bekleniyor.
-
8/10/2013
Duyduk duymadık demeyin: Ben sanatçı bir babanın oğlu olarak büyüdüm! Ve meslekte on seneden fazlasını doldurmuşken, bu konuda yazmanın nihayet zamanı geldiği hissine kapıldım.
-
28/9/2013
Geçtiğimiz günlerde Afterall dergisinin editörleri, 1989’un çığır açan sergisi Magiciens de la terre üzerine hazırladıkları kitap için benden bir makale yazmamı istedi; serginin Çinli sanatçıların çalışmaları üzerindeki etkisini irdelemem bekleniyordu.
-
22/9/2013
Soros Çağdaş Sanat Merkezi (SCCA) şebekesinin yaygınlaştırdığı sanat dokümantasyonu işi, bir başka konuyu daha gündeme getiriyor: Çağdaş ile çağdaş öncesi sanatsal anlayışlar arasındaki farkları.
-
21/9/2013
Çağdaş ile sosyalist sanat kurumları arasındaki farklar, birbiriyle uyuşmayan görüş ve yaklaşımlara dayanır. Her bir modelin kendine özgü bir ajandası ve örgütsel yapısı vardır.
-
20/9/2013
Çağdaş sanatı tarihsel bir bakışla değerlendirmek için hiç kuşkusuz en verimli yerler Batı dünyasının kenar bölgeleri olacaktır: bir zamanlar Doğu Avrupa olarak adlandırılan post-sosyalist ülkeler.
-
19/9/2013
Son on yıldır, çok çeşitli disiplinlerden gelen eleştirmenler “çağdaş” kategorisine giderek artan bir ilgiyle yaklaşmaya başladı. Bu ilgi sanat dünyası içerisinde özellikle göze çarpıyor; çeşitli kurumlar, dergiler, eleştirmenler ve sanat tarihçileri, açıkça “Çağdaş sanat nedir?” diye soruyor.
-
3/10/2013
-
2/9/2013
Sanatın insanların hayat pratiğinden kopması ve seyircinin sanatla hakiki bir ilişki kuramaz hale gelerek pasif bir tüketici konumuna indirgenmesi, 20. yüzyıl başlarından beri çağdaş sanatın temel meselelerinden biri olageldi.
-
29/8/2013
Damien Hirst’ün kesip biçerek, formaldehide daldırarak sergilediği domuzlar, koyunlar, köpekbalıkları meşhurdur. Fakat sanatçının (ve tabii koleksiyonerlerinin) bunlarla ilgili en sık yaşadıkları problem, ceset parçalarının yeterince iyi korunmamasından ötürü çürüyüp bozulmasıydı.
-
22/8/2013
-
17/8/2013
Sanatla politika arasındaki ilişkinin, genellikle sanatın şu ya da bu şekilde politik meselelere değinmesinden ibaret olduğu farz edilir. Ancak, sanatın ne gösterdiğine değil, nasıl yapıldığına bakarak; bir çalışma alanı olarak sanatın politikasını irdelemek çok daha ilginç olabilir.
-
29/7/2013
Uluslararası sanat piyasasının üzerindeki gizlilik perdesi aralandıkça, 2000’li yılların rekor satışlarının gerisinde müthiş zenginliğiyle ufak Körfez ülkesi Katar’ın olduğu ortaya çıkıyor. Daha önce görülmemiş ölçekte sanat satın alan Şeyh ailesi, Katar’ın başkenti Doha’yı uluslararası bir sanat merkezine dönüştürmekte kararlı.
-
16/8/2013
-
1/8/2013
-
27/7/2013
Geçtiğimiz günlerde New York Times’ta yer alan bir makale, Katar emirinin sanatsever kızı Şeyha El Mayassa’nın çağdaş sanat piyasasında estirdiği rüzgârı tekrar gündeme getirdi. Ancak monarşiyle yönetilen bu küçük petrol zengini ülkenin eser alımları için ayırdığı bütçe düşünüldüğünde zaten kolay kolay gündemden düşeceği yok.
-
21/7/2013
Dünyanın önde gelen koleksiyoncuları nasıl para kazanıyorlar? Hayırseverlik çalışmaları ile ekonomik etkinlikleri arasında nasıl bir ilişki var? Sanat eseri toplamak onlara ne anlam ifade ediyor ve bunun sanat dünyasına ne gibi etkileri var?
-
9/7/2013
7. Berlin Bienali küratörleri Artur Zmijewski ve Joanna Warsza Kasım 2010’da, Bienal’e katılmak isteyen sanatçılara başvurularına politik görüşlerini açıklayan bir metin eklemeleri için bir çağrı yayınladılar.
-
26/4/2013
Sizi bilmem ama ben son dönemde sanatın, özellikle de çağdaş sanatın etrafında dönen ayak oyunlarından giderek sıkılmaya başladım. Arkası arkasına gündeme gelen sanat haberlerine baktığımda matruşka bebekleriyle karşılaşmış gibi oluyorum.
-
1/4/2013
Modernizmin ilk günlerinden beri, yapıtları üstünden dönen ekonomi, sanatçıları içinden çıkılmaz bir ikileme düşürür. 19. yüzyıl bohemleri, Ortaçağ’daki lonca sistemi gibi sanatsal yapılanmalardan bağlarını koparır; ayrıca sanat ve eser sahipliği kavramlarını idealize etmek adına, bayağı buldukları günlük ticari meselelerden kendilerini uzak tutarlar.