-
24/3/2020
Post-Fordist ekonomi, sürekli hareketlilik ve çokyönlülük açısından kamusal ve özel yaşamın neredeyse tümüne yayılan çalışma zamanlarını ve mekânlarını düzenleme konusunda Covid-19 vesilesiyle yeni bir aşamada bulunuyor.
-
1/8/2019
Küresel sanat dünyasında bir proje, işe başlandığında sadece bir potansiyel olarak mevcuttur. Sanat kurumlarının sermayeleştirdiği şey, aslında sadece bir potansiyel ve onun vaadidir. Virno’ya göre, tam da bu, post-Fordizmin iş çerçevesinin özünü oluşturur.
-
11/8/2017
Žižek, "Yamuk Bakmak" kitabında, Lacan’ın kuramsal motiflerini çağdaş kitle kültürünün belirli örnekleri yoluyla ve onlarla birlikte okur. Bu yazı, "Yamuk Bakmak"taki bu okumadan hareketle, Michelangelo Pistoletto’nun 20 Ekim 2016’da Paris’teki VNH Gallery’de gerçekleştirdiği eylemi, çağdaş kitle kültürünün iki sinema örneğiyle birlikte çözümlemeyi deniyor.
-
4/1/2016
N. Chomsky ve E.S. Herman, birlikte yazdıkları "Rızanın İmalatı-Kitlesel Medyanın Ekonomi Politiği" kitabında, devletin ideolojik aygıtlarının, medya ve diğer iletişim teknolojileri aracılığıyla, halk kitlelerinin algılarına, bilinçlerine yönelik bir filtreleme yaptığından söz ederler.
-
30/4/2015
Bu yazı, çağımızda yeni bir dünya ve insan tasarımı rejimi olan "kültüralizm" ile iletişimin yeni evrensellerini tanımlamak için kullanılan ‘Yeni Medya’ kavramını inceleyerek, her ikisinin gücü ve sınırları üzerine bir tartışma zemini oluşturmayı amaçlamaktadır.
-
28/2/2014
Kültür, sosyal bilimlerin oldukça ilginç ve geniş kullanımlara açık kavramlarından birisidir. Aynı şekilde edebiyat ve güzel sanatlar için de ciddi bir öneme sahiptir. Ayrıca günlük yaşamdaki konuşma dilinde de çokça kullanılır.
-
21/11/2013
Bu bölümde Schmitt’in Siyasi İlahiyat ve Siyasal Kavramı’nda ortaya koyduğu kavramlarla sanat-siyaset ilişkisi ele alınacaktır. Ancak öncesinde, Schmitt’in düşüncesini anlamaya çalışmak önemli olacaktır.
-
20/11/2013
Bu yazı, sanat ve siyaset ilişkisini, hukuk ve siyaset bilimcisi Carl Schmitt’in Siyasi İlahiyat ve Siyasal Kavramı kitaplarında ortaya koyduğu “egemenlik”, “olağanüstü hal”, “istisna” ve “dost-düşman” kavramları ışığında ele almaya çalışıyor.