-
7/7/2014
Bu tez çalışması ile, sanatta modernizm sonrası kolektif üretim ele alınmış, günümüz sanatında sanatsal bir yöntem olarak kolektivizmin yeri sorgulanmıştır. Barthes'ın "Müellifin Ölümü" ve Foucault'nun "Müellif Nedir?" makaleleri sanatçının yeni kolektif tanımı için temel kaynak olmuştur.
-
14/7/2014
Bu tezin temel amacı, Yüksel Arslan’ın çalışmalarında mekân ve beden ilişkisini Doğulu ve Batılı geleneklerden gelerek ortaya koymaktır.
-
30/6/2014
Bu çalışma, liberalizm ve neoliberalizm çağlarında dünyayı temsil etme biçimlerine dair tarihsel bir perspektif sunmayı amaçlıyor ve bu iki dönemde ortaya çıkan iki sergi modeline odaklanıyor: Geç 19. yüzyılın dünya sergileri ve geç 20. yüzyılın çağdaş sanat bienalleri. 
-
14/4/2014
Bu çalışma gösteri toplumu ile mimarlık manifestoları arasındaki ilişkiyi analiz edip gösteri toplumunun değişimiyle mimarlık manifestolarının nasıl bir değişime uğradığını anlamaya çalışmaktadır. 
-
14/5/2014
Modernitenin güçlü görsel araçları olan müzeler, modern dünyada politik ideolojilerin etkisi altında çeşitli anlatılarla kurgulanmışlardır. 
-
10/3/2014
1900’lü yılların, sanat, sosyoloji ve felsefe birlikteliğini su yüzüne çıkarıp; edebiyat, plastik sanatlar, sinema ve tiyatro sanatına yeni bir çehre kazandırmış olduğunu gözlemliyoruz. 
-
15/2/2014
20. yüzyılın ilk çeyreğinde karşımıza çıkan Kübizm, Fütürizm ve Dada'yı derinlemesine inceleme amacında olan konumuz; söz konusu akımları, modern çağa özgü sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel koşulların neden-sonuç ilişkisi bağlamında incelemektedir. 
-
3/3/2014
Bu tez mimarlık sergilerinin, mimarlık söyleminin şekillendirilmesindeki rolünü çalışmıştır. Mimarlık sergileri ve ilgili yayınlar, mimariyi yorumlayan ve yeniden üreten eleştirel eylemler olarak kabul edilmiştir. 
-
19/1/2014
Bu araştırma, Berlin Dada Hareketi'nin kurucuları arasında yer alan Alman fotomontaj sanatçısı John Heartfield'ın yaşamı ve yapıtları üzerinden nesne yorumuna ilişkin bilgi ve bulguların tespiti ve yorumunu amaçlamaktadır.
-
28/12/2013
Modern kent ile sinema 20. yüzyılın neredeyse eşzamanlı olarak ürettiği iki temel olgudur. Kentlerin toplumsal ve estetik özellikleri, bu çağla birlikte gösterdikleri hızlı değişimler, kentin olası bir felakette alacağı hal, sinemanın büyülü atmosferinde izdüşümünü bulmuş; kent, kimi zaman temel unsur olarak, kimi zaman kurguyu destekleyen bir dekor olarak sinemada yer almıştır. 
-
6/1/2014
Bu çalışmayla, Cumhuriyet dönemi Türk resim sanatı tarihinin şekillenmesine katkıları olan Hofmann Atölyesi'nde eğitim gören dört Türk ressamının, hocalarından aldıkları etkiler ortaya konulmuştur.
-
9/12/2013
Bu tez politik program ve mimari üretim arasındaki ilişkiyi ‘tasarım yoluyla demokratikleşme’ miti üzerinden inceler.
-
4/12/2013
Sanat ... politikanın değerlerini yıkar, onu yeniden tanımlar ve ... politikaya özgürlük getirir. Sanat, tıpkı devrim gibi, politikanın kahkahası görevini görür. Kahkaha hayatta ne rol oynuyorsa, sanat da politikada aynı işlevi görür.
-
25/11/2013
Tarihi evlerin müzelere dönüşümü, sadece müzecilik alanında yeni bir araştırma alanı değil, aynı zamanda mimarlık disiplini için de yeni bir konudur. 
-
15/10/2013
Mimarlık; çevresel etkenler, toplumsal unsurlar, kültürel birikim, düşünsel ürünler ve bilimsel bilgi gibi birçok bileşenin farklı oranlardaki katkı ve şekillendirmeleri doğrultusunda somut ürünler ve düşünsel yaklaşımlar ortaya koyan çok girdili bir disiplindir.
-
1/10/2013
Wallace Stevens'ın şiiri “The Man with the Blue Guitar” (1937) (“Mavi Gitarlı Adam”) gerçeğin imgeleme, imgelemin gerçeğe dönüşümünün lirik bir öyküsünü yaratırken, Joan Miró’nun “The Constellations” (1940-41) (“Yıldız Kümesi”) adlı yapıtı da gerçeklik algılamalarının gerçeküstücü özgür taşkınlıklarının yer aldığı kozmik imgelem evrenini sergilemektedir. 
-
23/9/2013
Bu raporda, günlük kullanım nesnelerinin batı sanat tarihinde gerçekleştirdiği evrim incelenerek, günümüz sanatı bağlamında, ‘buluntu’ kavramı üzerinden bir sanat stratejisi üretilmesi hedeflenmiştir.
-
12/9/2013
"Endüstriyel Tasarımda Paradigma Kaymaları: Bruno Latour'a Özel Bir İlgiyle" başlığını taşıyan bu tez çalışmasında, endüstriyel tasarım disiplininin varlık koşullarının irdelenmesi amaçlanmıştır.
-
19/8/2013
Bu çalışmada mimariye ve özellikle ‘günümüz Türk mimarisi’ne 20. yüzyılda etkili olan dört filozofun kavramlarıyla -felsefeyle- bakılarak, mimarlığın bir tür felsefi eleştirisi yapılmakta; Zeitgeist ile mimarlık arasındaki ilişkinin mimari yapılarda nasıl nesnelleştiğinin yanıtı aranmaktadır.
-
5/8/2013
Bu tez, ‘sürrealizm’ tanımları ve sürrealizmin algılanma şekillerine odaklanmaktadır. Tez, 21. yüzyıl edebiyatındaki sürrealist dinamiklere ilişkin çok daha kapsamlı bir çalışmanın zemini olarak kullanılacak bir ön çalışma ve analiz olarak nitelendirilebilir. 