-
18/2/2015
Düzenli olarak 1987’den beri sanat üzerine yayınladıklarımı biraraya getirirken, niçin yazdığıma, neden sanatın ve sanatçıların peşinde ilerlediğime dair sorular bir türlü yakamı bırakmadı.
-
11/2/2015
Franklin Rosemont, Vaché and the Roots of Surrealism başlıklı kitabında Vaché’nin Breton ve erken dönem sürrealistler üzerinde bıraktığı etkiyi konu ediniyor. Rosemont'a göre, Breton’u kapitalist uygarlığı devrimci yollarla yıkmak gibi iddialı bir projeyi üstlenmeye sevk eden şey bizzat bu etkidir.
-
26/1/2015
"Avrupa’da İşgal Hareketleri", Squatting Europe Kollective’in editörlüğüyle derlenmiş on metinden oluşuyor. Squatting Europe Kollective, eylemcilerle akademisyenlerin biraraya gelmesiyle 2009’da kuruldu ve geçtiğimiz yıllar içinde dokuz toplantı düzenledi, çok sayıda araştırma projesine katkıda bulundu.
-
27/12/2014
Çağdaş sanat, her şeyden önce çeşitli krizlerin yaşandığı bir dünyada varlığını sürdürüyor: Hızlı sanayileşmenin yanı sıra, “sanayi-sonrası” harabelerin damgasını vurduğu bir dünyada. Irkçılığın, cinsiyetçiliğin, eşitsizliğin ve ekonomik kaosun ortasında...
-
23/7/2014
İnsanlığa karşı sistemli biçimde suç işleyecekseniz, “ihtiyacınız olan” tek şey insan hayatına karşı pervasız bir saygısızlıktır. Şimon Naveh, Mart-Nisan 2002 baskınlarında İsrail ordusu mensuplarının birer suçlu gibi, birer seri katil gibi, profesyonel birer katil gibi düşünmeye başladığını söylüyor...
-
19/7/2014
Londra örneğini müteakip, ortalıkla epey bir Olimpiyat ‘mirası’ muhabbeti dönüyor. Peki bu mefhumu ciddiye almak gerçekten mümkün mü? İki haftalık bir küresel gösteri, mega-projeler ve devasa altyapı yatırımları gerektirirken neden favelalarda yaşayan bir buçuk milyon Rio vatandaşı her fırsatta ‘kentsel akupunktura’ tabi tutulur?
-
22/6/2014
Frantz Fanon, “savaşan nefes” tabiriyle, Fransa'nın Cezayir’de sömürgeleştirdiği şeyin topraktan ve doğal kaynaklardan ibaret olmadığını, ülkenin atmosfer koşullarının tamamı olduğunu söylüyordu. Böylesine tekelleştirici bir kontrole direniş de bu nedenle aynı alan içerisinde sürdürülmeliydi...
-
21/6/2014
16. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı sarayında üretilen resimli tarihler artmıştı. Bu tarihlerin yegâne hamisinin sultanlar olduğunu düşünenler, Emine Fetvacı'nın kitabında çok daha zengin bir öyküyle karşılaşacaklar.
-
11/4/2014
1930'lardan beri, Türk şiiriyle ilgili çalışmalar, Ercümend Behzat Lav ve Mümtaz Zeki'den başlayarak birtakım şairlerin sürrealizm, dada ve letrizm etkisinde kaldıklarından bahsederler.
-
2/2/2014
Tachen Books, 2007'de bir müzayedede alındıktan sonra özel koleksiyona giren "Mucizeler Kitabı"nın tıpkıbasımını yayınladı. Alman Rönesansı'na yeni bir ışık tutan fantastik resimlerin ve apokaliptik anlatıların yer aldığı kitap, eseri tarihsel bağlamı içinde değerlendiren bir sunuş ve kapsamlı açıklamalar eşliğinde okurlara sunuluyor.
-
13/12/2013
Bedford Press’ten çıkan, Civic City Cahier (Yurttaş Şehri Defterleri) serisinin 2011 yılında yayınlanan beşinci kitabı, "Designing the Post-Political City and the Insurgent Polis"in yazarı Erik Swyngedouw, neoliberal kirizin kentsel mekâna yansımalarından, kentsel başkaldırılardan ve tasarımcının yeni rollerinden bahsediyor.
-
8/12/2013
1960’larda henüz bir çocuk olduğum zamanı hatırlıyorum da, zihinleri en çok meşgul eden şeylerden biri modern toplumun bize sunduğu onca boş zamanla ne yapacağımızdı.
-
27/11/2013
Rancière’in felsefe, siyaset ve sanat arasında bağ kurma yeteneği benzersizdir; hem bir araştırma konusu hem de mücadele hedefi olarak eşitlikçiliğe bağlılığı için de aynı şeyi söylemek mümkün.
-
11/11/2013
Bu kitapta esas olarak, Amerikan sanatında 1920’lerin sonu ile 1950’ler arasındaki yıllarda, solun yükselişi ve çöküşü diyebileceğimiz bir evreye tanıklık ettiğimizi ileri sürüyorum.
-
10/10/2013
“Sanat tarihinde para çok önemlidir.” 1972 yılında herkes, Rönesans resmi üzerine kaleme alınmış ilmî bir eserin ilk sayfasında okuduğu bu sarih ve dobra cümle karşısında şaşkınlığa uğradı.
-
18/9/2013
La Fabrique yayınevinin son kitaplarından biri, Alain Badiou, Pierre Bourdieu, Judith Butler, Georges Didi-Huberman, Sadri Khiari ve Jacques Rancière’e ait altı metnin derlendiği "Qu’est-ce qu’un peuple?"
-
10/9/2013
Batı sanat tarihinin babası sayılan Giorgio Vasari’nin kitabı nihayet Türkçe’ye çevrilip yayınlanabildi. Kitabın özgün adı Cimabue’den Zamanımıza En Mükemmel İtalyan Mimarlarının, Ressamlarının ve Heykeltraşlarının Hayatları.
-
6/9/2013
Basile Doganis, "Bedenin Düşünceleri" adlı kitabında bedenin dans, tiyatro ve dövüş sanatları gibi Japon beden sanatlarında nasıl ele alındığını analiz ediyor ve konuya Deleuze, Bergson, Whitehead gibi Batılı filozofların kavramlarıyla bakmayı öneriyor.
-
21/2/2013
Michelangelo, antik sanatı taklit eden bir "Uyuyan Melek" heykeli yontuyor. Sonra bu heykeli bir süre toprak altında tutarak, ona eski havası veriyor ve Roma’ya götürerek Kardinal Raffaele Riario’ya antikaymış gibi yutturarak ciddi bir para kazanıyor.
-
22/12/2012
Gerçekçilik, öteden beri tanımlanması en zor kavramlardan biri olmuştur. Örneğin “gerçekdışı”, “gerçekçi olmayan” anlamına gelmeyebilir. Temsili olmaması anlamında gerçekçi olmayan, ancak, dünyayı inandırıcı biçimde resmeden bir sanat eseri olabilir.