-
26/7/2023
Cemil Cem II. Meşrutiyet dönemine karikatürleriyle damga vurdu, yayınladığı dergiler kimi zaman günlük gazetelerden daha yüksek satış rakamlarına ulaştı... Cemil Cem’le ilgili yeni araştırmalara, yeni tartışmalara dek bu yazıyı okuyanların Moda’da Cem Sokak’tan geçerken üstadı anmaları dileğiyle…
-
17/8/2018
Enrico Baj, Roberto Crippa, Gianni Dova, Erró, Antonio Recalcati ve Jean-Jacques Lebel, 1960 yılında Fransız devletinin Cezayir Savaşı sırasında işlediği işkence suçlarına tepki olarak ortak bir resim yaparlar: "Büyük Kolektif Anti-faşist Resim".
-
1/3/2018
Facebook, Viyana’daki Tabiat Tarihi Müzesi koleksiyonunda bulunan ve “Willendorf Venüsü” olarak bilinen 30 bin yıllık çıplak heykeli “pornografik” olduğu gerekçesiyle sansürledi.
-
18/10/2016
Facebook’tan sansürle mücadele etmesini, içerik kaldırma kararları hakkında kamuya hesap vermesini, cesur ve vicdan sahibi bir hami rolüne bürünmesini bekleyemeyiz. Bu beklenti kâr amaçlı teknoloji şirketlerinin doğasına ve genel olarak mantığa terstir.
-
13/9/2016
Geçtiğimiz haftalarda Facebook’un Vietnam Savaşı’na ait bir fotoğrafı sansürlemesi, sosyal medya platformunun bilgi dolaşımını denetleme gücü hakkında yeni bir tartışma başlattı.
-
10/7/2016
Kamusal söylemin akışı, birkaç büyük şirketin elindeki özel yazılım sistemleri üzerinden işliyor. Google, Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarında milyarlarca kullanıcı mevcut; bu platformlarda, kullanıcıların içerik akışlarında hangi bilgilerin gösterileceğini belirleyen otomatik süzme algoritmaları devreye giriyor.
-
3/4/2016
Katar'da düzenlenen "Art for Tomorrow" başlıklı konferansı izleyen Cristina Ruiz, gerek Katar'ın gerekse Batı'nın sanat kurumlarını temsil eden yöneticilerin, yıldız sanatçıların ve mimarların, ifade özgürlüğü gibi hayati bir konuda suskun kaldıklarına şahit oldu.
-
28/3/2016
Kopenhag merkezli bağımsız örgüt Freemuse'un bulguları, sanatın özgürlük alanının bütün dünyada giderek daraldığını gösteriyor.
-
6/1/2016
Bu çalışma, mevcut Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti süresince, 2002-2009 yılları arasında İstanbul'da görsel sanatlar alanında uygulanan dört sansür vakası üzerinden analitik bir inceleme sunmayı amaçlamaktadır.
-
25/11/2015
Fayadh’ın serbest bırakılması için, ne Tate yönetiminden ne de Sotheby’s gibi kurumlardan tek bir ses çıkmış değil. Bu şartlar altında, zamanında Güney Afrika’daki apartheid rejimini protesto etmek üzere başlatılan boykot kampanyalarının benzerlerini beklemek çok zor.
-
9/7/2015
28 Şubat 1974 sanat dünyası için ilginç bir gündü. İranlı bir genç, Amerika Birleşik Devletleri’nin Vietnam politikasını protesto etmek için bir sanat eserini kullanmaya karar vermişti.
-
26/6/2015
1960’larda ABD’de iki kelime kati surette yasaktır. Biri "fuck", diğeri de "communism" kelimesidir. "Communism", en büyük tabu, Amerikan Karşıtı Faaliyetleri İzleme Komitesi’nin yeryüzünden silmeye ahdettiği kötü ruhtur.
-
1/9/2015
1977 yılı ortaları. Kraliçe Elizabeth’in 25. Taç Giyme Yıldönümü yaklaşıyor. Hükümet ve kraliyet ailesi, kutlamalara gölge düşürecek herhangi bir olay çıkmasın diye ne yapacağını şaşırmış durumda. "Tanrı Kraliçeyi Korusun” şarkısının yaratıcıları Sex Pistols’ın, Britanya anakarasında herhangi bir yerde çalınması da ayan beyan yasaklanıyor.
-
4/6/2015
-
27/5/2015
Duyuların İmparatorluğu, şok ve cazibe, arzu ve iğrenme, nefret ve histeri, duygulanım ve korku üzerinde yükseliyor. Bu duyguları tetikleyebilme, yönlendirebilme, dolayımlayabilme ve pazarlayabilme yetisi çağdaş iktidarın alamet-i farikası.
-
20/4/2015
Şaşırdık mı? Hayır, olan bitene, sansüre şaşırmadık. Ama kabullenecek miyiz? Elbette ki kabullenmeyeceğiz ve film festivallerini bir karşı-hegemonya alanı olarak, hem mekânın hem de gündelik yaşamın sömürgeleştirilmesine karşı bir direnme pratiği olarak, direnenlerle birlikte örgütlemeye devam edeceğiz.
-
30/1/2015
Bir zamanlar, sanatçıların eserlerinin sergilenmesi karşılığında ücret almaları gerektiğini düşünecek kadar saf bir sanatçı varmış. Katıldığı pek çok projede bu konuda ısrar ettiğinde yaşadığı olumsuz deneyimlere rağmen, elinden geleni yapması gerektiğini düşünüyormuş...
-
3/10/2014
Banksy’nin Essex eyaletinde yaptığı bir duvar resmi, yerel yönetim tarafından ‘ırkçı’ olduğu gerekçesiyle silindi. Yakında ırkçılık da, “müstehcenlik”, “genel ahlaka aykırılık” veya TCK’nın 125. maddesindeki “şerefe karşı suçlar” gibi, salt bir sansür gerekçesi haline gelebilir.
-
22/3/2014
18 Temmuz 1573’te Engizisyon, Venedikli ressam Paolo Veronese’yi sorgulanmak üzere huzuruna çağırır. Sorgunun kayıtları, kelimesi kelimesine, resmî kayıtlarda saklanmıştır.
-
26/2/2014
Şehr-i Nov, Tahran’da duvarlarla çevrili eski bir mahalledir. Mahallenin sakinleri sadece kadınlardan oluşmakta, içeriye de sadece erkekler girebilmektedir. Kaveh Golestan'ın fotoğrafları, 1979’da İslam Devrimi’nin ardından yakılan bu kentsel alanla ilgili mevcut yegâne görsel kayıtları oluşturuyor.