-
17/12/2018
Nasıl oluyor da, 1940’larda Sri Lanka modernizminin başını çeken ve, tüm engellere rağmen, dünyanın en tanınmış kadın mimarları arasında sayılan Minette de Silva’nın binaları bugün artık bilinmiyor?
-
15/12/2018
Bir zamanlar duvarınıza astığınız sanat eseri size haz verirdi ama satmaya niyet etmediğiniz sürece ondan maddi bir beklentiniz olmazdı. Artık öyle değil. Bugün o sanat eseri duvarınızda asılı durmaya devam ederken size para sağlayabilir
-
10/12/2018
Man Ray’in fotogramlarıyla (rayogramlar) Moholy’ninkilerden hangisinin önce üretildiği çok tartışıldı. Her ne kadar eşini fotoğrafçılıkla tanıştıran Lucia olsa da, bugün birlikte ürettikleri rayogramlar Lászlo Moholy-Nagy’nin adıyla anılıyor...
-
1/8/2018
St. Petersburg’un merkezi, Rus imparatorluğunun zirvesinde olduğu zamanlarda inşa edilmiş gösterişli malikâne ve saraylarla dolu. Şimdi çoğu altın çağındaki görkeminden uzak durumda...
-
26/7/2018
Nazilerin iktidara gelmesi ile tarihin ters yüz edilmesi ve zaferin daim olacağı bir dönemin başlaması, 1934 tarihli "İradenin Zaferi" adlı filmin “zafer”i olacaktı. “Almanya’nın yeniden doğuşu” teması yönetmen Leni Riefenstahl’e teslim edilmişti...
-
6/3/2018
1888’de yazılan "Ecce Homo", ancak 1908’de yayınlandı; Nietzsche’nin ölümünden sekiz yıl sonra. "Ecce Homo"nun, Alman militarizminden kaçan ve Zürih’te Dada’yla bağlantılanan mültecilerle, Berlin’de Alman kültürünü ve milliyetçiliğini yeren dadaistler üzerinde bariz bir etkisi oldu.
-
17/1/2018
"Rappel à l’ordre", ‘düzene çağrı’, Fransız sanatının varsayılan klasik köklerine dönüş çağrısıydı. Çağrının savunucuları, kübizme karşı açık bir saldırı başlatmışlardı.
-
20/11/2017
Londra’nın parıltılı kültür kurumlarına kısa bir mesafede, bir grup sanatçı kendi yaşam alanlarını tehdit eden yapsatçılara karşı protesto mahiyetinde bir sergi düzenlediler: "Modernizmin Hayaletleri". Sergi, Bowater House diye bilinen binanın balkonlarına asılan ve her biri bir sanatçının elinden çıkan bez afişlerden oluşuyor.
-
3/4/2016
Katar'da düzenlenen "Art for Tomorrow" başlıklı konferansı izleyen Cristina Ruiz, gerek Katar'ın gerekse Batı'nın sanat kurumlarını temsil eden yöneticilerin, yıldız sanatçıların ve mimarların, ifade özgürlüğü gibi hayati bir konuda suskun kaldıklarına şahit oldu.
-
22/11/2015
Güzelliğin içinde cinayet ve ölüm vardır, kurban vardır; güzellik kan akıtmadan olmaz. Sanki müzeler, terk edilmiş mezbahaların yerine inşa edilmeye mahkûmdurlar.
-
15/4/2015
Tıpkı tımarhaneler ve hapishaneler gibi müzelerin de koğuşları ve hücreleri –başka bir deyişle ‘müze salonu’ adı verilen nötr odaları– vardır. Müze salonuna konan sanat eseri iddiasını kaybeder; taşınabilir bir nesneye ya da dış dünyadan kopuk bir yüzeye dönüşür.
-
2/3/2015
Londra’da evsizlik hızla artıyor. Durum, resmi istatistiklerde göründüğünden daha vahim. Halbuki, daha önceki kriz dönemlerinin aksine, ortalıkta pek fazla evsize rastlanmıyor. Şehirlerimiz yoksulluğu gizlemekte mi ustalaştı, yoksa biz mi görmemeyi becerir olduk?
-
3/11/2014
1970’lerin sonlarına doğru Çavuşesku Bükreş’in merkezini yeniden inşa etme projesine girişti. Amacı, Romanya usulü totaliter komünizmi gereğince yansıtacak büyüklükte bir mimari gerçeklik yaratmaktı.
-
29/7/2014
Venedik Mimarlık Bienali, alanın en büyük ve parlak isimlerini biraraya getiren debdebeli bir toplanma yeridir. Bir önceki 2012 Bienali’nde farklı bir şey oldu: en iyi sergi ödülü olan Altın Aslan, profesyonellikle yakından uzaktan ilgisi olmayan niteliklerinden dolayı Venezuela’nın başkenti Karakas’taki Torre David’e verildi.