Facebook’un sanat eserlerine uyguladığı sansür vakaları gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. En son, Viyana’daki Tabiat Tarihi Müzesi koleksiyonunda bulunan ve “Willendorf Venüsü” olarak bilinen 30 bin yıllık çıplak heykel “pornografik” olduğu gerekçesiyle sansürlenmişti. Laura Ghianda’nın Facebook’ta paylaştığı esere ait bir imaj, kararın değiştirilmesine yönelik dört girişime rağmen, “uygunsuz içerik” gerekçesiyle kaldırılmıştı. Ghianda’nın, Facebook’un sansürünü kınadığı mesajı geçen Aralık ayında 7000’den fazla kişi tarafından paylaşılmıştı.
Bu ayın başında Paris’te bir mahkemede, Facebook’un sanata uyguladığı sansürle ilgili bir dava görüldü. Fransız vatandaşı bir öğretmen olan Frédéric Durand-Baïssas, Gustave Courbet’nin 1866 tarihli "Dünyanın Kökeni" resminin fotoğrafını paylaştığı için hesabını kapatan sosyal medya devini 2011 yılından beri dava etmeye çalışıyor. Facebook “çıplak figürlerin betimlendiği tablo, heykel veya başka türde sanat eserlerinin fotoğrafları”nda çıplaklığa izin vermek üzere politikasını değiştirmiş olsa da, sanata sansür vakaları devam ediyor.
Viyana Tabiat Tarihi Müzesi yetkilileri, Ocak ayında Ghianda’nın Facebook paylaşımıyla ilgili olaya tepki göstererek, Facebook’tan Venüs’ün çıplak kalmasına izin vermesini istedi. Müzenin direktörü Christian Koeberl şöyle diyordu: “Ne müzede ne de sosyal medyada Willendorf Venüsü’nü örtüp çıpaklığını gizlememiz için hiçbir sebep yok.” [EG]
www.theartnewspaper.com