20. yüzyılın ilk çeyreği, sanat ve mimarlık tarihi yazımında sıklıkla “akımlar çağı” olarak anılır. Bu dönem aynı zamanda manifestolar çağıdır; zira mevzubahis akımların pek çoğu amaçlarını, dünya görüşlerini ve ideallerini bir manifestoyla dile getirirler.
Seyfi Aşuroğlu Bauhaus anlayışını yansıtan bir kariyer inşa etmişti. Bauhaus’un verdiği, öğrencileri meslekleriyle toplumun konut ihtiyacını karşılamaya yönlendiren bir mimarlık eğitimiydi, Seyfi Aşuroğlu da ölümüne kadar bu öğrendiklerini uygulamıştı.
Sayı 23
Cemil Cem II. Meşrutiyet dönemine karikatürleriyle damga vurdu, yayınladığı dergiler kimi zaman günlük gazetelerden daha yüksek satış rakamlarına ulaştı... Cemil Cem’le ilgili yeni araştırmalara, yeni tartışmalara dek bu yazıyı okuyanların Moda’da Cem Sokak’tan geçerken üstadı anmaları dileğiyle…
Bu çalışmada, Uluslararası Üslup mimarlığının Türkiye Cumhuriyeti’ndeki etkileri ve başlıca örneklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Birinci bölümde, Osmanlı Devleti döneminde başlayıp, Cumhuriyet’in ilanıyla başka bir boyuta geçen Batılılaşma/modernleşme süreci ele alınmıştır.