-
6/5/2022
1947 yılında, Halep'in edebiyat dünyasında "Suryal" (Sürreel) adlı ince bir kitap yayınlandı ve kitapla birlikte, otomatizmi yaratıcı bir teknik olarak benimseyen dinamik bir şair ve sanatçı kadrosu ortaya çıktı. 
-
27/3/2022
Sanatçılar çoğunlukla toplumsal normlara kafa tutan ihlalci figürler olurlar, ama sınırlara meydan okumakta Claude Cahun kadar ileri gidenine az rastlanır: lezbiyen sürrealist, aykırı Marksist, Yahudi olmayan Yahudi, fotoğrafçı, şair, eleştirmen ve direniş militanı. 
-
10/3/2022
Londra Tate Modern Müzesi’nin 24 Şubat’ta açtığı “Sınırlar Ötesinde Sürrealizm” sergisi, ilk kez bu harekete Avrupa-merkezli değil de, ulusaşırı bir hareket olarak yaklaşıyor.
-
6/12/2021
Sudan imparatorlarından mı bahsedelim? Benin bronzlarından mı? Yoruba heykellerinden mi? Bana göre hava hoş; Avrupa’nın nice başkentindeki müzeleri dolduran o berbat sanattan sonra biraz değişiklik olur...
-
13/11/2021
Haiti’nin tarihi beni nicedir büyülemiştir, özellikle de modern tarihin en büyük köle isyanlarından biri sonucunda yaşanan o büyük devrimci özgürleşme hareketi. Bu küçük ada ülkesi aynı zamanda dünyanın en muhteşem halk sanatı geleneklerinden birine sahip... 
-
30/9/2021
Aimé Césaire kimseye borçlu değildir: Dili kendisine ait olmaktan ziyade cıvalı bir gökyüzüne çizgiler çizen sinek kuşlarının göz kamaştırıcı dilidir... 
-
23/9/2021
Polonyalı sanatçı ikilisi Stefan ve Franciszka Themerson’un 1931 yapımı sürrealist filmi "Europa", Londra Film Festivali’nde izleyicisiyle ilk kez buluşacak. Filmin yeniden keşfi, avangard sinema tarihi açısından büyük önem taşıyor.
-
21/6/2021
Günümüzde seksen dokuz yaşında, multidisipliner çağdaş bir sanatçı olan Alejandro Jodorowsky'nin yaşamı, sanatı, sanat anlayışı ve sanat üretim biçimleri araştırılarak, sanatçının son yapıtı Sonsuz Şiir filmine dair bir okuma yapılmıştır. 
-
12/6/2021
20. yüzyılın en sihirli buluşmalarından birinden, herhalde yine geçtiğimiz yüzyılın sanata ilişkin en “stratejik” diyebileceğimiz metni çıkmıştır. Esasında kültüre ve sanata ilişkin tartışmalar uluslararası işçi hareketi bakımından her daim stratejik nitelikte olmuştur... 
-
10/6/2021
"100 Başsız Kadın", Max Ernst’in ilk kolaj romanı (1929). Sanatçının, Victoria dönemi gravürlerinden yaptığı esrarengiz ve tekinsiz kolajları kapsıyor. 
-
3/4/2021
Küratör Tere Arcq, 2018 yılında Mexico City’deki Modern Sanat Müzesi’nde açılacak Leonora Carrington retrospektifi için araştırma yaparken, Carrington’ın tasarladığı tarot destesini keşfetmişti...
-
5/2/2021
Romantiklerden beri sanatın meselesi hayatı akıl üzerine değil, hayal üzerine inşa etmektir. İhtiyaç ve yarar üzerine değil, arzu üzerine inşa etmektir. Bir anlamda hakikatin kaynağı arzudur... 
-
22/12/2020
Arjantinli sanatçı Leonor Fini (1907-1996) oldukça liberter bir hayat sürüyor. Kadınlı erkekli sevgilileri, arkadaşları ve bir dolu kedisiyle yaşıyor. Kadınların cinsel dünyasının gizemlerine dalıyor. 
-
18/12/2020
“Fikirlerin” muntazam küpünü kırmaya cüret etmek lazım; o ilksel kargaşaya doğru koşmaya cüret etmek lazım.
Her şeyin kaynağına dönmek lazım.

-
23/11/2020
Şikagolu sürrealistlerin “radikal mizah ağacı”nda Joe Hill, Marx Kardeşler ve Charlie Chaplin’le birlikte yer alan Bugs Bunny belki de en çok başvurulan popüler figürdür... 
-
17/11/2020
Sürrealistler, devrimci anarşizmin fikirleriyle neden 1947’ye gelinceye kadar dirsek teması içine girmemişlerdi? Otorite ve dinden ölesiye nefret eden bu radikal sanat hareketinin, anarşizmin doğal müttefiki olduğu düşünülebilir. 
-
1/11/2020
Max Ernst’in kolaj-romanının benzersizliği, otomatizmden kısmi kopuşundan ve rahatsız edici etkisinden kaynaklanıyor. Bunu daha iyi anlayabilmek için, “tekinsizlik” nasıl bir haldir, daha yakından bakmakta fayda var. 
-
18/10/2020
Leonora Carrington’ın Korku Evi’ni dolduran at başlı uysal kadın ve oğlanlar ile Ernst’in bu roman için yaptığı illüstrasyonlar, "centaur" (insan başlı at) ile tekboynuzlu ata özgü nitelikleri kasten toplumsal cinsiyete ve içerimlerine aktarır gibidir.
-
9/5/2020
Mekân ile korku arasında bağ kuran sayısız film ve kitap bulunduğunu söylemeye gerek yok. Evin istilası veya kapalı bir yere hapsolmak, ister insan kötülüğünden, ister doğaüstü kötülükten, ister doğal afetten kaynaklansın, korku anlatılarının favori temalarındandır. 
-
15/2/2020
Artaud, var olmaktan nefret etse de, hemhâl olduğu Van Gogh’unkine benzer çileli yaşamıyla, var olma direncinin vücut bulmuş hâlidir; yazısı da, şiiri de, tiyatrosu da, hastalık belirtisi olmaktan çok, karşı-semptom haline gelen bir im ve mim üretimidir. 