-
22/6/2016
İngiltere’de görsel, uygulamalı ve toplumsal sanat alanında çalışanları temsil eden ilk sendika, Haziran ayı başı itibarıyla resmen kuruldu. Artists’ Union England, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve adaletsiz ücretlendirme konularında sanatçıları temsil etme gücüne sahip olacak.
-
24/5/2016
Son dönemde sanatsal özgürlük fikri, neoliberal sağ tarafından medya propagandası adına, muhafazakâr sol tarafından da sosyal demokrat kültür kurumlarını savunmak adına dillendirilir oldu; oysa bu kurumları yeniden tahayyül edebilmek için, işe dahil olan politik çıkarların ortaya konup tartışılmasını sağlayacak daha kapsamlı bir söylemin benimsenmesi gerekiyor.
-
15/5/2016
"Başkaldırı Sanatları", 1960’lardan itibaren Batı ülkelerinin kentlerinde ortaya çıkan, birbirleriyle ve dönemin kitlesel toplumsal mücadeleleriyle yakın ilişki içinde olan yeraltı ve karşı-kültür hareketlerinden bazı örnekleri biraraya getiriyor. Bu hareketlerin, kentsel alanlara ve bu alanlarda süren gündelik hayata doğrudan müdahalelerde bulunurken yarattıkları estetiğe bakıyor.
-
3/5/2016
1968… Bütün dünyayı birleştiren bir ruhun, devrim ruhunun bütün bedenleri, sokakları, fabrikaları, üniversiteleri, kafeleri, kahvehaneleri sardığı yıl… Bu yazı, 68’in mimesisini bir ucundan yakalama denemesi olacak. Hikâyemizin kahramanı ise, 1968-1971 yılları arası faal olan Devrim İçin Hareket Tiyatrosu.
-
29/3/2016
Sanatın günümüz radikal politikasıyla arasında nasıl bir ilişki var? "Strike Art", sanatçıların merkezî bir rol oynadığı Occupy hareketinin merceğinden bu soruya cevap arıyor.
-
9/2/2016
Küreselleşme karşıtı harekete koşut olarak sanatsal üretim de anti-kapitalist politikaya yöneldi; bu dönemin sanatına, sembolik de olsa otonom bölgeler yaratmak amacıyla, karşı-kültüre ait tavırların ve politik yakınlıkların benimsenmesi ve disiplinlerarası pratikler damgasını vuruyordu.
-
2/2/2016
“Sanatın sonu”, ancak, insanlar doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü, güzel ile çirkini, şimdi ile geleceği birbirinden ayıramaz olduklarında tasavvur edilebilir. Bu, uygarlığın en ileri noktasındaki katıksız barbarlık durumu olacaktır, ki böyle bir durum gerçekten tarihsel bir olasılıktır.
-
27/1/2016
Kitaba adını veren “karanlık madde” fizikten alınmış bir metafor. Karanlık madde, görünmez olmakla birlikte, evrenin bütünlüğü açısından vazgeçilmezdir. Sholette’e göre, küresel yaratıcı ekonominin görünmez kısmı da sanat dünyası açısından aynı ölçüde vazgeçilmez.
-
11/1/2016
Belki de post-Fordizm'in asıl ilgilendiği, enstalasyonlar, kuramlar, performanslar, katılımcı projeler vs. dahil olağanüstü bir toplam üretkenlik yaratırken, kolektif güvencesizliğimizle baş etme biçimlerimizdir. 21. yüzyıl kapitalizmi için muhteşem bir model: Herkes katkıda bulunsun, çok azı karşılığını alsın, sermaye semirsin.
-
21/12/2015
Filistin afiş üretimindeki en önemli gelişme 1960’larda kurtuluş hareketlerinin meydana çıkmasıyla gerçekleşti. Ismail Shammout, Tamam-al-Akhal, Suleiman Mansour, Naji al-Ali ve pek çok başka sanatçı, Filistinlilerin mücadelelerini, Filistin kimliğini ve milliyetçiliğini ifade edebilmek için görsel bir dağar geliştirdi.
-
15/12/2015
Sanat yönetiminin yüksek kademelerinde, hatta sanatçılar arasında bile, sanatsal emeğin koşulları meselesi önemsiz addedilir. Sanat topluluğunun mensupları, seslerini çıkarmaya karar verdikleri kimi durumlarda, bir sergiden veya projeden dışlanma tehlikesiyle ya da belirli kurumların ‘kara liste’sine alınıp buralarla çalışmaktan men edilme tehdidiyle karşı karşıya kalırlar.
-
8/12/2015
Devrimimizin bu aşamasında, Amerika’nın şehirlerine yayılmış bütün ailelerin, komünlerin, Siyah örgütlerin ve grupların, eşgüdüm içerisinde çalışarak, tekil klanlar bünyesinde faaliyet gösteren kişilerin ihtiyaçlarını bedavaya karşılayabilecekleri Özgür Şehirler kurmaları şarttır.
-
30/11/2015
“Devrimci sanat, zorbalarla fiziksel bir karşılaşma sunar; aynı zamanda, saldırılarına devam etmeleri için insanları güçlendirir. Devrimci sanat, bir özgürleşme aracıdır.”
-
29/11/2015
İklim Değişiklıği Konferansı öncesinde Paris sokakları sözde çevreci projelerle imaj tazelemeye çalışan çokuluslu şirketlerin yalanını ifşa eden posterlerle donatıldı.
-
24/11/2015
Interference Archive (Müdahale Arşivi), 2011 yılında Brooklyn’de kuruldu. Kültürel üretimle toplumsal hareketlerin ilişkisini keşfetmek amacıyla kurulan arşivde, toplumsal hareketlerle bağlantılı olarak üretilmiş kitaplardan baskılara, ses kayıtlarından rozetlere kadar 10.000 nesne bulunuyor.
-
27/10/2015
20. yüzyılın başında Meksika’da, ve 1970’lerin başında Şili’deki devrimci hareketlerde olduğu gibi, Nikaragua'da da müraller, devrimi izleyen kültürel canlanmanın ve Sandinistlerin ülke içinde CIA destekli kontralara karşı verdiği mücadelenin taşıyıcılarından biri oldu. Duvarlar, tam anlamıyla bir kamusal ifade alanı haline geldi ve devrimci mücadelenin hafızasına dönüştü...
-
7/10/2015
Müral için “halk sanatı” deyip geçmek mümkün değildir, müral bir semtin sakinlerinin seferber edilip politize olmasındaki önemli unsurlardan biridir. Dayanışmanın hem ifadesi hem de yaratıcısıdır.
-
6/10/2015
Şili’de 1970 seçimleri yaklaşırken, komünist ve sosyalist gençlik kolları, sokakları kamusal bir ifade alanına çevirecek "müral tugayları” kurdular. Bunlar arasında en etkilisi, adını 1946’daki bir gösteride öldürülen işçi Ramona Parra’dan alan Ramona Parra Tugayı idi. Sürrealist ressam Roberto Matta da, 1971'de Tugay'la birlikte bir müral yapacaktı.
-
21/9/2015
PAD/D, müze ve galerilerden oluşan mevcut sanat dünyasının yapısı dahilinde bir ilerleme aracı işlevi göremez. Bunun yerine, yeni paylaşım ekonomisi formları ve sanat biçimleri geliştirmemiz gerekiyor.
-
8/7/2015
Bizler ne sanatçılarız ne de anti-sanatçılar. Bizler yaratıcı insanlarız – devrimcileriz. Yaratıcı insanlar olarak kendimizi yeni bir toplum inşa etmeye adadık; ama aynı zamanda, süregiden bu şaklabanlığa bir son vermeliyiz.