-
5/7/2015
Michigan Üniversitesi Kütüphanesi, 20. yüzyılın başlarından günümüze radikal toplumsal hareketlere ait 2000 afişten oluşan arşivini dijital olarak kamuya açtı. İşçi hareketi, anarşizm, feminizm ve benzeri hareketlere ait yüzlerce afişe, bundan böyle internet üzerinden serbestçe ulaşmak mümkün olacak.
-
24/6/2015
“Farklı bir davranış biçimine düşünce yoluyla varamazsınız; farklı bir düşünme biçimine eylemlerinizle varabilirsiniz.”
-
7/7/2015
Black Mask kolektifi, Dada ve sürrealizmin radikal mirasına bilinçli bir biçimde sahip çıkıyordu. Metinlerini, tasarımlarını ve performanslarını, 1960’larda ortaya çıkan yeni anarşist ve sol-komünist hareketlerin ağları içinde üretiyordu.
-
18/8/2015
ABD’nin 200. kuruluş yıldönümü kutlamalarına Danimarka da katılacaktı. Beklendiği gibi kutlamalar, Kraliçe’nin ve Başbakan’ın katılımıyla, ABD’ye mutlak ve sorgusuz sualsiz bir saygı duruşuyla başladı. Gelgelelim, alkışlar arasında unutulan bazı insanlar vardı: ABD’nin saldırgan politikalarının ceremesini çekmiş herkes.
-
10/8/2015
1974 yılının Noel’i yaklaşırken, yaklaşık 70 kişiden oluşan bir Noel Baba ordusu Kopenhag sokaklarında geçit töreni yapar. Noel Baba kostümlerinin arkasında, Danimarkalı tiyatro kolektifi Solvognen vardır. Solvognen, 1970’ler boyunca, burjuva Danimarka toplumunun “kendini tiyatroyla canlandırması”nı sağlamak amacıyla büyük çaplı bir dizi eylem gerçekleştirir.
-
27/6/2016
İspanya’daki 15 Mayıs (15M) eylemlerinin ilk yıldönümü yaklaşırken, tepedekiler, sokak eylemlerini kriminalize etmek için baskıcı önlemlerin dozunu artırmıştı. İşte tam bu noktada, “kuralları bozma vakti geldi” diyen Reflektörler devreye girmişti.
-
26/6/2015
1960’larda ABD’de iki kelime kati surette yasaktır. Biri "fuck", diğeri de "communism" kelimesidir. "Communism", en büyük tabu, Amerikan Karşıtı Faaliyetleri İzleme Komitesi’nin yeryüzünden silmeye ahdettiği kötü ruhtur.
-
1/9/2015
1977 yılı ortaları. Kraliçe Elizabeth’in 25. Taç Giyme Yıldönümü yaklaşıyor. Hükümet ve kraliyet ailesi, kutlamalara gölge düşürecek herhangi bir olay çıkmasın diye ne yapacağını şaşırmış durumda. "Tanrı Kraliçeyi Korusun” şarkısının yaratıcıları Sex Pistols’ın, Britanya anakarasında herhangi bir yerde çalınması da ayan beyan yasaklanıyor.
-
24/9/2015
Sanat ile reklam arasındaki farkın gitgide silindiği, sanatçıların ve kültür işçilerinin kapitalist üretimin olmazsa olmaz parçası haline geldikleri bir toplumda, sanat pratikleri hâlâ eleştirel bir rol oynayabilir mi?
-
5/6/2015
Londra’daki Bilim Müzesi ile Shell arasındaki e-posta yazışmaları, petrol şirketinin müzenin iklim değişikliğiyle ilgili yürüttüğü programlara müdahale etmeye çalıştığını ortaya koyuyor.
-
13/6/2015
Richard Wagner ve Anatoli Lunaçarski, “devrim ile sanat arasındaki dolambaçlı ilişkiler silsilesi” üzerine birer metin kaleme almışlardır. Wagner 1849’da, “Sanat ve Devrim”in ilk taslağına başlar. Ondan yetmiş sene sonra, Eğitim ve Aydınlanma Komiseri Lunaçarski, “Devrim ve Sanat” başlığını taşıyan kısa makalesinin ilk iki bölümünü yayınlar.
-
3/5/2015
Guggenheim Müzesi, Abu Dhabi Guggenheim’ın inşaatında çalışan işçilerin maruz kaldığı insanlıkdışı muamele sebebiyle 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda bir kez daha gösterilere sahne oldu.
-
1/5/2015
Sanatçı, devrimci olmadan, kurtuluş mücadelesine bilfiil bağlanmadan devrimi ifade edemez. Devrimci Sanat, gettoda, dayak yediğin polisten, demagog politikacılardan ve açgözlü iş adamlarından öğrenilir, güzel sanat okullarında değil.
-
18/3/2015
Geçtiğimiz hafta Kamusal Sanat Laboratuarı, işten atılan Ülker işçilerinin mücadelesine destek vermek üzere, Murat Ülker’in Bedri Baykam’dan 125 bin dolara satın aldığı boş çerçeveye göndermede bulunan bir eylem düzenledi.
-
3/3/2015
Gazze hep ‘dünyanın en büyük açık hava hapishanesi’ diye tanımlanır, ama bu tanımla hapishanelere biraz haksızlık ediliyor zira hapishanelerde insanlar neredeyse her gün elektrik ve içme suyundan mahrum bırakılmaz.
-
25/2/2015
Artists for Palestine UK topluluğu tarafından İsrail’e karşı başlatılan yeni bir kültürel boykot kampanyasına yaklaşık 1000 kadar Britanyalı sanatçıdan destek geldi.
-
9/1/2015
Charlie Hebdo dergisine karşı düzenlenen katliamı kışkırtan, baştan aşağı sanat düşmanlığıdır. İkonoklazmdır. Post-sekülarizm vaazlarıyla dinsel ikonları yeniden tabulaştıran kültüralizmdir. Charlie Hebdo, kültüralizme, onun hortlattığı tabulara ve her anlamda kültlere karşı bir forum olmuştur.
-
10/12/2014
Avareler, 2010 yılının sonlarına doğru Ankara’da kurulur. İlk işleri, Ankara-Eskişehir yolu üzerindeki bir inşaat noktasının tahta paravanlarına yapılmış 14 metre uzunluğundaki “Doors dinle içki iç Ankara” yazılaması olur.
-
12/11/2014
5 Kasım 2014 akşamı G.U.L.F. (Gulf Ultra Luxury Front) eylemcileri New York’taki Guggenheim Müzesi’nde bu yılki beşinci protesto gösterilerini gerçekleştirdiler. Amaçları, Abu Dhabi Guggenheim inşaatında çalışan işçilerin istismarına yeniden dikkat çekmekti.
-
8/11/2014
Her boykot eyleminin politik ya da etik bir gündemi vardır, peki sanat boykotunun politik anatomisi tam olarak nedir? Sanat boykotu, tüketici boykotu ile işçi grevinin niteliklerini harmanlar ve anti-art’ı çalışmanın reddine yaklaştırır. Şüphesiz sanat boykotunda, sanatın politikası ile genel olarak politik eylem iç içe geçer.