-
29/9/2013
Acéphale, 1936-1939 yılları arasında, Bataille tarafından hazırlanan derginin ve yine Bataille’ın kurmuş olduğu gizli, ezoterik grubun adıdır.
-
28/6/2013
Devrimin ebedi olanaksızlığı ve faşist savaş makinesinin geneldeki dönüşü konularında ısrar etmek yerine, neden yeni tip bir devrimin olanaklı hale geldiğini düşünmüyoruz?
-
20/6/2013
Faşizmi çocuklar da anlayabilir /
Dayak yemektir serseri bir babadan /
Karanlık odaya kapatılmaktır /
Hakkını istemekte direttiğin zaman
-
26/6/2013
Alıngan ve içli çocuk olduğum için / Rahatlarım Bankanın camını kırsam / Sularım sonra atımı bir derede / Ne zaman ne zaman kırlara kaçsam
-
18/6/2013
Kendini zümresinin ya da halkının en eski gelenekleriyle uyum içinde gören adam, özel hayatında ara sıra inadına, kamu hayatında hoşgörü göstermeksizin savunduğu ilkelere ters davranır ve en ufak bir vicdan sıkıntısı duymadan, bu davranışını kendi savunduğu ilkelerin sarsılmaz yetkesine tutarlı bir örnek olarak över.
-
8/6/2013
Özgürlük yalnızca yaratırken ya da mücadele ederken ortaya çıkar ve ikisinin de amacı özünde aynıdır: hayatı gerçekleştirmek.
-
7/6/2013
Siyaset, sahneye yeni nesnelerin ve öznelerin çıkarılması, görünmez olanın görünür kılınması, sesleri gürültü çıkaran birer hayvan gibi işitilenlerin söylediklerinin söz olarak dinlenebilir kılınmasıdır.
-
6/6/2013
19. yüzyıldaki tüm kamu kurumları gibi, hayvanat bahçesi de, emperyalizm ideolojisine dayanak oluştursa da yurttaşlıkla bağlantılı bir işlevi yerine getirme iddiası taşımalıydı. Bu, hayvanat bahçesinin farklı türde bir müze olduğu, halkı aydınlatma amacı taşıdığı iddiasıydı.
-
26/8/2013
Bize, içinden çıktığımız hayvan yaşamından daha kapalı bir şey yoktur. Bizim düşünme biçimimize, sessiz kâinatın bağrındaki yeryüzünden daha yabancı bir şey yoktur.
-
11/8/2013
Nazi Almanya’sında, Yahudi esirlerin tutulduğu bir birimde yetmiş kişi kalıyorduk. Ne tesadüf ki kampın numarası 1492’ydi, yani Yahudilerin İspanya’dan sürüldüğü tarih.
-
7/5/2013
Düşünceyi değerli yapan, hakikatle arasındaki kaçınılmaz benzerliklerden ziyade, onu hakikatten ayıran sınırsız sapmalardır.
-
16/5/2013
Hermeneutikte ve spekülatif felsefede rastlanan içe katma figürlerine, “yamyamlık figürleri” adını veriyorum. Bunların en açık örnekleri Hegel’de bulunsa da, Batı düşüncesinin tamamında işbaşındadırlar. Ne de olsa yemek, Hıristiyanlığın en büyük gizemlerinden biridir...
-
3/5/2013
Modernliği tarihin bir dönemi olmaktan ziyade bir tutum olarak tasarlayıp tasarlayamayacağımızı merak ediyorum. Burada "tutum" derken kastettiğim, güncellikle kurulan bir ilişki kipi, bazı insanların yaptığı gönüllü bir tercih; nihayet bir düşünme ve hissetme tarzı...
-
16/4/2013
Halkın gerçek arzularına kulak verilmesi, öncelikle kişinin kendi arzusunu ve en yakınlarınınkini dinlemesi demektir. Bu kesinlikle sınıf savaşının, arzuların savaşından çok sonra gelmesi gerektiği anlamına gelmez. Tam aksine, ikisi arasındaki her kesişme, ilkine şüphe götürmez bir güç katacaktır.
-
9/4/2013
1945-1965 yılları arasında (Avrupa’dan bahsediyorum), doğru düşünmenin belirli bir yolu, siyasal söylemin belirli bir stili, entelektüelin belirli bir etiği vardı. Marx’la içli dışlı olmanız, düşlerinizin Freud’dan fazla uzaklaşmasına izin vermemeniz gerekliydi.
-
7/4/2013
Formun, öznenin, suratın/suretin olmadığı, yalnızca hızlardan ve yavaşlıklardan oluşan bir dünya kalır geriye... Koca bir rizomatik algı çalışması, arzu ile algının iç içe geçip eridiği an.
-
19/3/2013
Dikkat et, gün gelir kör duvarlar bile seni gözetler /
Dilsiz nesneye dahi bahşedilmiştir çığlıklar /
Onu dinsizliğine alet edemeyesin diye sen /
En karanlık varlığın içinde bir Tanrı saklıdır çoğun
-
27/2/2013
Bir gün Gérard de Nerval, boynuna tasma geçirdiği canlı bir istakozu Palais-Royal'in bahçelerinde gezdirmeye çıkmış. Ahali şaşkın bakışlarla etrafına toplanmış, bu ilginç ikiliye bakıp gülmekten kırılıyorlarmış.
-
3/3/2013
Çalışmak gösteriş budalalığıdır, Adalet gibi çirkin ve sahte...
-
19/1/2013
Gerçek yazar yazılanı bozandır.