-
18/9/2019
Çalışmamızın amacı, fotoğrafın belleğe katkılarının, sözlü ve yazılı kültüre oranla, sanıldığı kadar çok olmadığını ispatlamaktır. Hatta, fotoğrafın temel olduğu teknolojik gelişmelerin belleği öldürdüğü savunulacaktır.
-
9/9/2019
Bu çalışma, konumlandığı semtin tarihsel ve kültürel mirasının ayrılmaz bir parçası olarak düşünebileceğimiz Bomonti Bira Fabrikası’nın metalaştırılarak bir yatırım alanı hâline getirilmesine ve büyük sermaye yatırımları ile dönüştürülmesine odaklanmaktadır.
-
4/9/2019
Bu çalışma, emek ile kent arasındaki karmaşık ilişkiyi tarihsel olarak anlamaya yöneliktir. Araştırma, Bomonti Bira Fabrikası tarihinde yer alan emek deneyimlerini konu alırken, Bomonti semtinin tarihsel olarak toplumsal yapısını ve mekânsal dönüşümünü ortaya koymuştur.
-
29/8/2019
Bu çalışmada, kamusal alan ve çağdaş sanat üzerine çalışan düşünürlerin fikirleri referans alınarak örneklendirmeler yapılmıştır. Sanatın politikayla olan ilişkisi bağlamında toplumsal hareketlerin analizi yapılarak kamusal alanlardaki hareketler değerlendirilmiştir.
-
5/8/2019
Bu çalışmada kentsel kamusal mekânların, kamusalın politik anlamı açısından irdelenmesi hedeflenmiştir. Kent insanını biraraya getiren kamusal mekânlar, çeşitli politik aktörler arasındaki güç mücadeleleri tarafından biçimlenirler.
-
25/7/2019
Hayvanların mitolojiye esin kaynağı oluşu ve mitolojinin de sanata esin kaynağı oluşu kaçınılmaz bir gerçektir.
-
10/7/2019
Videonun sonsuz şekillerle işlenebilen ve modellenebilen esnek bir ortam olması, gerçekliğin başkalaştırılarak yeniden boyutlandırılmasında, dolayısıyla gerçeğin araştırılmasında son evre olan soyutlamaya ve yeniden somutlamaya olanak sağlamaktadır.
-
1/7/2019
Kadın, ataerkil toplumlarda hane içinde nasıl evcilleştirilmişse; hayvanın da aynı evcilleştirme süreci içinde içinde oluşuna mizah ve hicivle yaklaşan Cihat Burak, bu ortaklığı görsel bir üsluba dönüştürmüştür.
-
23/6/2019
Bu tez çalışması, bir altkültür olarak grafiti ve sokak sanatının hâkim kültürle iletişimini aktörlerin deneyimleri aracılığıyla incelemesi bakımından alana bir katkı sağlayabilecektir.
-
13/6/2019
Bu tezin temeli amacı, günümüz sanatının önemli isimlerinden biri olan Anselm Kiefer’in sanatının çözümlenmesi, kullandığı özel tema ve materyallerin anlamlarının ortaya konmasıdır.
-
4/6/2019
Bu tezin temel amacı, Sanayi Devrimi'nin sonucunda değişen sanat algısını İngiltere ve Osmanlı Devleti örneği üzerinden değerlendirmektir.
-
20/5/2019
Karanlık öğesinin sanat tarihi boyunca sıkça kullanılmasına karşın karanlığın kullanımı konusunda Barok dönem özellikle öne çıkmıştır. Barok dönemde ışığın kullanımı biçim değiştirmiş, neredeyse karanlığın kullanımına dönüşmüştür.
-
2/5/2019
Günümüzdeki yaşam biçimiyle gelecektekinin bir karışımı olan siberpunk kültürü şimdi yaşanan geleceğin kültürü olması açısından ilgi çekicidir. Siberpunk tarzı, günümüzün teknolojisini yansıtan gücün ve bu güç ile birlikte evrimleşen vücudun tasviridir.
-
23/4/2019
Bu çalışmada demiryolları ve sinemanın kesiştiği noktaların görsel ve sosyolojik bir analizini yapmaya çalıştım. Demiryollarını salt altyapısal bir araç olarak değil, estetik ve politik imkânlar ve sınırlandırmalar oluşturan ideolojik aygıtlar olarak ele aldım.
-
4/4/2019
Bu çalışmada tarihsel ve toplumsal olarak tüm dünyayı etkileyen önemli kırılma noktalarının, kadınlar açısından getirdiği değişiklikler ile Batı'da ve Türk toplumunda (Osmanlı İmparatorluğu dönemini de kapsayarak) kadınların toplum, kültürel üretim ve müzik ile kurdukları ilişkiler değerlendirilmiştir.
-
26/3/2019
Bu tez, Frankfurt Okulu'nun önemli temsilcilerinden Theodor W. Adorno'nun kavramsal ve toplumsal görüşlerinin sanat ile toplum ilişkisi bağlamında bir birleşimini sunan estetik kuramını, edebiyat sosyolojisi için bir model olarak kurma hedefini taşımaktadır.
-
15/3/2019
Bu çalışma, küreselleşme sürecinde gündeme gelen bir dizi sorunu, kültürel, politik ve kimliğe ilişkin etkenler ekseninde irdeleyerek, Batı dışındaki dünyanın sanat alanında temsil bulma/görünür olma biçimlerine odaklanacaktır.
-
7/3/2019
Çalışmada temel olarak sanatta geçmişten bugüne ‘‘bakış’’ meselesi ele alınmaktadır. Bakış, özneyi etkisi altına alan iki yanlı bakış ve öznenin tarafında olan voyöristik (dikizci) bakış olmak üzere iki yönüyle incelenmiştir.
-
24/2/2019
Tez, mimarlığın, binanın yalnızca bir parçası olduğu daha geniş bir kültürel alan olarak tanımlanması gerektiği ön kabulüyle, günümüzde mimarlık üretimi üzerine düşünme biçimlerinde meydana gelen dönüşümlerin izlerinden yola çıkmıştır.
-
18/2/2019
Bu tezin konu seçiminde, içinde bulunulan 21. yüzyılın çılgın imajlar dünyası göz önüne alınmış ve yaratılmış en güçlü imajlardan olan soytarıya ve palyaçoya, yine bu yüzyılı en iyi yansıtan figürler olmaları dolayısıyla çokça yer verilmiştir.