/ Tezler / Doğu ve Batı Kültürlerinde Başlıca Hayvan Mitleri

25/7/2019 / skopbülten / Cansu Tanpolat

Odin’in Omzunda Huginn ve Muninn, 18. yüzyıl, İzlanda

 

İnsan varoluşunun başlangıcından beri insan ve hayvan yakın bir temas içinde yaşamıştır. İlk başta av olan insan daha sonra avcı toplayıcı ve çiftçi konumuna gelmiştir. Büyük şehirler kurulmuş, pek çok uygarlıgk doğmuş ve çökmüştür. Tüm bu aşamalarda insanlar mitler üretmiş, en büyüğünden en küçüğüne kadar tüm canlılara dinlerinin, mit ve efsanelerinin içinde yer vermiştir. Mitlerde var olan hayvanlara sıra dışı özellikler verilebilirken, hayal ürünü hayvanlar veya hibritlerden de söz edilmiştir.

Hayvanların mitolojiye esin kaynağı oluşu ve mitolojinin de sanata esin kaynağı oluşu kaçınılmaz bir gerçektir. Sanata ve insanın hayal gücüne en çok etki eden başlıca mitleri ve bu mitlerin sanata yansımalarını araştırdığım bu tezi yazarken, uzun bir okuma süreci sonucunda bu hikâyelerin farklı versiyonlarındaki ortak özellikleri baz alarak günümüzde en çok önem taşıyan mitlerden bahsettim.

 

Yazar: Cansu Tanpolat

Danışman: Prof. Dr. Balkan Naci İslimyeli

Yer Bilgisi: Işık Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Resim Anabilim Dalı

Türü: Yüksek Lisans

Yılı: 2016

 

Bu metin, Ulusal Tez Merkezi sayfasından ulaşılan tezin “Özet” ve “Giriş” bölümlerinden derlendi. Görsel, tezden alındı.   

tez tanıtımı