Adını, Fransız Devrimi’nin önde gelen figürlerinden Saint-Just’e atfedilen bir özdeyişten alan bu bildiri Henri Pastoureau ve Leo Malet tarafından kaleme alınmıştır. Bu bildiriyle sürrealistler, İspanya’daki faşist darbeye ve Fransız Halk Cephesi’nin takındığı kayıtsız tavra karşı tutumlarını ortaya koyarlar.
Joan Miró, Aidez L’Espagne (İspanya’ya Yardım Edin), 1937
İspanyol Mağrip garnizonu ve ülke içindeki kimi bölükler isyanda. Afrikalı birlikler Algeciras’a çıkarma yapmaya hazırlanıyor. İspanya’daki bütün işçiler, tek vücut halinde, faşizm felaketine karşı koyuyor. Rio Tinto’daki madenciler dinamit yüklü kamyonlar eşliğinde, isyan halindeki Sevilla’ya doğru yola çıkıyor. Linares’teki madenciler Despeñaperros’ta Endülüs ordusunun ilerleyişini durdurmak için toplanıyor. Tehdit altındaki Madrid, Asturias’tan gelen gözü pek Ekim savaşçıları tarafından korunuyor.
Halk Cephesi, sınıf düşmanlarını idare etmenin neye mal olduğunu artık anladı: Hükümet işçi kitlelerine nihayet silah dağıtıyor. Milisler oluşur oluşmaz, devamlı tetik üstünde, her yeri kolaçan edecekler.
İspanyol Halk Cephesi’ne kıyasla, faşist düşmanı çok daha fazla idare etmiş olan Fransız Halk Cephesi yönetimi aynı tehlikeyle karşı karşıya olduğunun farkında mı acaba? Halk Cephesi’ni destekleyen partiler işçi sınıfını silahlandırmamak için acaba daha ne kadar ayak direyecek?
Uluslararası dayanışma yolunda en önce atılması gereken adım budur. Bu işi ertelemek demek, ihtiyata, adalete, haysiyete tümden sırt çevirip acze düşmek demektir: İspanyol faşist Gil Robles kaçıp Biarritz’e sığındı:
Gil Robles’i yakalayın.
Adolphe Acker, André Breton, Claude Cahun, Paul Éluard, Arthur Harfaux, Maurice Henry, Georges Hugnet, Marcel Jean, Dora Maar, Léo Malet, Georges Mouton, Henri Pastoureau, Benjamin Péret, Gui Rosey, Yves Tanguy ve Yabancı ülkelerden birçok yoldaş.
20 Temmuz 1936.
Özgün metin: Tracts Surrealistes