-
7/12/2020
Bilimin ve bilim insanlarının insanlığı aydınlık bir geleceğe taşıyacak rehberler olduğundan şüphe etmek ve bunu dile getirmek alışılmadık bir şey değil. Fakat ben, bilime yönelik güven kaybından daha derine inmeyi amaçlıyorum. Bilimin mahiyeti üzerine düşünmeyi amaçlıyorum.
-
12/7/2020
Geçmişin sanatı, proletaryanın duygularını ve mizacını eğitebildiği ölçüde, onu derinleştirip aydınlatmaya, zorlu yolculuğu boyunca insanlığın yaşamının tüm alanlarına vâkıf olmasını sağlamaya hizmet etmeli; ama bir ajitasyon aracına, propaganda aletine dönüşmemeli. 
-
16/12/2019
Kapitalist toplumda işçi yazar yoktur ve olamaz; yazarlık mesleğinin öğrenimi fabrika mesaisiyle bağdaşmaz: vasat bir hayat sürmeye yetecek bir ücret için günde sekiz saat çalışma...
-
14/12/2019
Fedor Dunaevskiy’in “Aydınlanma Yolundaki Görevler” kitapçığı, bugün Rusya Halk Tarih Kütüphanesi’nde sadece mikrokopya olarak mevcut. Sovyetlerin ilk dönemindeki komünist gelecek hayallerinden birini yansıtan bu belge, “aydınlanma” kelimesinin Sovyet bağlamında neden özgül bir anlam taşıdığını anlamamıza yardımcı oluyor. 
-
24/10/2019
Lacan, kapitalizmin öznel alanda yarattığı en büyük devrimin, keyifi hesap edilebilir bir şeye dönüştürmesine dayandığını söylemişti. Instagram ya da Facebook gibi şirketler, keyifin bu şekilde niceliğe dökülmesini en bariz biçimde gösteren örnekler...
-
24/10/2019
Şayet sanat bugün kendini esersiz bir faaliyet olarak sunuyorsa, bu tam da, sanat eserinin eser-olmaklığı üzerine hâlâ yeterince düşünülmediği için mümkün olabilmiştir. 
-
14/8/2019
Bryan-Wilson, “sanat işçisi” tabirinin terimlerde çelişki olduğunu öne sürüyor; çünkü sanat, boş zaman etkinlikleri de dahil olmak üzere diğer faaliyetlerle arasındaki farkla tanımlanan, fayda sağlamayan ve üretken olmayan bir faaliyet.
-
22/5/2019
Haz zamanını geri kazanmak için verilen mücadele, “kısa gecelerde dörtnala sevişmek”, bir başka deyişle, arzu için göze alınan uykusuzluk ve emek bir direniş biçimidir... 
-
10/3/2019
1843 yılının başından itibaren Arnold Ruge ve Genç Hegelciler’den kesin biçimde kopan Marx, öncelikli olarak sanatsal faaliyetin toplumsal boyutuna eğilir: Sanatsal faaliyette, içinde bulunduğu çelişkili tarihsel gerçekliğin ifadesini görür. 
-
1/2/2019
Metalar da sermaye de kapitalizmden önce mevcuttur; kapitalizmden önce mevcut olmayan şey, üretici sermaye, ve ücretli emeğin sermaye tarafından içerilmesidir...
-
13/1/2019
Marx’a göre kapitalist ile işçi arasındaki “ekonomik ilişki”, emeğin “sanat vasfını kaybetmesi”yle doğru orantılı biçimde gelişmiştir. Marx, çalışmanın sanatsal niteliğini kaybetmesini, modern ücretli emeğin belirleyici özelliği olarak görür.
-
1/12/2018
Otuzlu yıllardan beri Batı Marksizmi çok sayıda fraksiyon kavgasından geçti, fakat neredeyse hiç sorgulanmamış bir şey varsa, o da sanatın metaya dönüştüğü tezi. 
-
14/10/2018
Sanat eserleri her ne kadar alınıp satılan nesneler olsalar da, sanatsal üretim hiçbir zaman kapitalist meta üretimine dönüşmedi, dolayısıyla sanat eserleri de hiçbir zaman kapitalist anlamda birer meta olmadı.
-
1/10/2018
Post-Fordist emek ve işletmecilik tekniklerinin sanata, sanatsal emeğe ve sanatçıların güvencesiz hayat tarzına görünürdeki yakınlaşması yeterince irdelenmiş değil. Bu konudaki literatür tam olarak ne türde bir yakınlaşma meydana geldiğini net biçimde ortaya koymuyor.
-
8/8/2018
7 Ağustos günü New York Modern Sanat Müzesi’nin (MoMA) girişinde onlarca gösterici toplandı. Local 2110 sendikasına üye olan müze çalışanları, 20 Mayıs tarihinde sona eren sözleşmeleri talepleri doğrultusunda yeniden müzakere edilmediği için müze yönetimini protesto etti. 
-
4/6/2018
MoMA Local 2110 sendikası, 31 Mayıs günü düzenlenen bağış toplama etkinliğinde, çalışanların sağlık güvencesi ve fazla mesai şartlarını düzenleyen sözleşme maddelerini protesto etmek için “Kaldırım Partisi” eylemini gerçekleştirdi.
-
8/5/2018
Britanya’da kültür hakkındaki tartışmaların temelini genellikle sanat alanındaki eşitsizlikler oluşturuyor. Fakat, toplumsal eşitsizliklerin boyutları ve bu eşitsizliklerin nasıl işlediği konusunda net bir fikre sahip değiliz...
-
7/5/2018
Kültür sektöründeki pek çok çalışanın, işçi sınıfından bir insanın kurumlarını ziyaret etme ihtimalinin ne kadar düşük olduğu konusunda en ufak bir fikri bile yok. Kültür çalışanlarını esasen şöyle tanımlayabiliriz: hizmet sundukları izleyicilere neredeyse tıpatıp benzeyen bir grup insan... 
-
7/2/2018
Ryggen için dokuma, ev içi alanla, politik eylemle ve sınıf mücadelesiyle maddi bağları olan yaratıcı bir emek biçimiydi. Komünist Parti üyesi olarak komünizme olan bağlılığı, hem yaşam tarzına, hem eserlerinin üretim araçlarına, hem de seçtiği temalara damgasını vurmuştu.
-
12/11/2017
Daha eşitlikçi bir dünyada yaşıyor olsak, cinsiyetimiz veya nerede doğduğumuz kimsenin dikkatini dahi çekmezdi. Bunların sürekli vurgulanması, olsa olsa, böylesi eşitlikçi bir dünyanın ne kadar uzağında olduğumuza işaret ediyor olabilir. 