-
8/8/2018
7 Ağustos günü New York Modern Sanat Müzesi’nin (MoMA) girişinde onlarca gösterici toplandı. Local 2110 sendikasına üye olan müze çalışanları, 20 Mayıs tarihinde sona eren sözleşmeleri talepleri doğrultusunda yeniden müzakere edilmediği için müze yönetimini protesto etti.
-
4/6/2018
MoMA Local 2110 sendikası, 31 Mayıs günü düzenlenen bağış toplama etkinliğinde, çalışanların sağlık güvencesi ve fazla mesai şartlarını düzenleyen sözleşme maddelerini protesto etmek için “Kaldırım Partisi” eylemini gerçekleştirdi.
-
8/5/2018
Britanya’da kültür hakkındaki tartışmaların temelini genellikle sanat alanındaki eşitsizlikler oluşturuyor. Fakat, toplumsal eşitsizliklerin boyutları ve bu eşitsizliklerin nasıl işlediği konusunda net bir fikre sahip değiliz...
-
7/5/2018
Kültür sektöründeki pek çok çalışanın, işçi sınıfından bir insanın kurumlarını ziyaret etme ihtimalinin ne kadar düşük olduğu konusunda en ufak bir fikri bile yok. Kültür çalışanlarını esasen şöyle tanımlayabiliriz: hizmet sundukları izleyicilere neredeyse tıpatıp benzeyen bir grup insan...
-
7/2/2018
Ryggen için dokuma, ev içi alanla, politik eylemle ve sınıf mücadelesiyle maddi bağları olan yaratıcı bir emek biçimiydi. Komünist Parti üyesi olarak komünizme olan bağlılığı, hem yaşam tarzına, hem eserlerinin üretim araçlarına, hem de seçtiği temalara damgasını vurmuştu.
-
12/11/2017
Daha eşitlikçi bir dünyada yaşıyor olsak, cinsiyetimiz veya nerede doğduğumuz kimsenin dikkatini dahi çekmezdi. Bunların sürekli vurgulanması, olsa olsa, böylesi eşitlikçi bir dünyanın ne kadar uzağında olduğumuza işaret ediyor olabilir.
-
13/11/2017
Tire morunun, çivitin ve başka pek çok boyanın büyüleyici bir tarihi var, ama bu tarih her gün tükettiğimiz ürünlerin arka planındaki insanların ve emeğin varlığına da işaret ediyor. Bu tarih bize, Dominik Cumhuriyeti’nde şeker veya Bangladeş’te tişört gibi ürünlerin hâlâ köle emeğiyle üretildiğini de hatırlatmalı.
-
12/10/2017
Özerkleşme temelde toplumsal bir süreçtir. Bilinmeye ve yapılmaya değer şeyleri belirleyen neoliberal piyasanın sınırlarını gözler önüne serecek yaratıcı ve bilimsel faaliyete has araştırma tarzlarının, yaşam biçimlerinin ve örgütlenme yollarının gerekliliğini savunmaktır özerkleşme.
-
26/6/2017
Koleksiyoncu Sınıfı zamanımızın ve mekânımızın bütün denetimini ele geçiriyor. Mahallelerimizi markalandırılmış gayri menkul paketlerine dönüştürüyor. Yüksek teknolojiye dayalı borç ekonomisi insanların zamanını sabit gelir varlıklarına çeviriyor. Bu denklemde lüks mal işlevi görmeyen sanat eserleri ayıklanıyor. Ama sanatçılar, hatta kurumlar bile buna direnmeye başlıyor.
-
11/6/2017
Emekçi olarak sanatçı, yerini, girişimci olarak sanatçıya bıraktı – tıpkı diğer “yaratıcı” işçiler gibi gittikçe açılan varsıllar/yoksullar uçurumunun doğru tarafında yer alabilmek için canını dişine takan serbest bir oyuncu...
-
28/5/2017
Yunanları referandumda verdikleri HAYIR oyunu hayata geçirme hakkından mahrum bırakan neoliberal “beyaz erkek üstünlüğü”nden yakınan documenta küratörleri, başta sergiye ücretsiz mekân sağlayan Atina Belediye Başkanı Kaminis olmak üzere, aynı referandumda EVET kampanyaları düzenleyenlerle ortak masaya oturdular.
-
26/2/2017
New York Queens Müzesi’nde düzenlenen Mierle Laderman Ukeles retrospektifi, sanatçının emek ilişkileri ekseninde şekillenen sanatının içerimlerine ve açmazlarına bütünlüklü bir bakış sağlıyor.
-
8/12/2016
İşbölümü hiçbir şekilde, makinelerin bizi gitgide ağır işlerden kurtardığı, kölelik ve sömürünün başarıyla yok edildiği tek taraflı bir ilerleme paradigması içine yerleştirilemez. Aksine bilişsel emeğin yükselişiyle, fabrikalar, ucuz imalathaneler ve çağrı merkezlerinde kölelik koşulları altındaki emek, çocuk emeği ve okumamışlık artıyor.
-
30/11/2016
Son zamanlarda, büyümenin ardındaki etmenlerden biri olarak yaratıcılığın oynadığı role yapılan vurgu, sermaye ile sanatsal deneyim arasında tekinsiz bir yakınlık oluşmasına sebep oldu. Fakat, bu hikâyede eksik bir şey var: “yaratıcı olmayan” emeğin, tüm bu süreç açısından vazgeçilmezliğini koruyor olduğu gerçeği. Anlaşılan Kant bile bu gerçeğin farkındaydı.
-
11/9/2016
İnsanlar genelde ilhamın kişisel dehayla ilgili olduğunu düşünme eğiliminde, ama öyle değil. Keşif yapmak kolektif bir faaliyettir.
-
22/6/2016
İngiltere’de görsel, uygulamalı ve toplumsal sanat alanında çalışanları temsil eden ilk sendika, Haziran ayı başı itibarıyla resmen kuruldu. Artists’ Union England, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve adaletsiz ücretlendirme konularında sanatçıları temsil etme gücüne sahip olacak.
-
27/1/2016
Kitaba adını veren “karanlık madde” fizikten alınmış bir metafor. Karanlık madde, görünmez olmakla birlikte, evrenin bütünlüğü açısından vazgeçilmezdir. Sholette’e göre, küresel yaratıcı ekonominin görünmez kısmı da sanat dünyası açısından aynı ölçüde vazgeçilmez.
-
20/1/2016
Performansları dışarıya ihale etme modasının genel ekonomideki yönetimsel değişikliklerle aynı sıralarda baş göstermesi tesadüf sayılmaz; bu gelişmeler, bu tür eserlerin sanat-tarihsel soykütüğüne koşut giden ekonomik bir soykütüğü ortaya koyar.
-
19/1/2016
1989 sonrası dönemde, toplumsal açıdan marjinal konumdaki gruplarla ilgili sanatsal projeler yükselişe geçti; buna koşut olarak sergiler de teşhir alanından üretim sahasına dönüştü. Çağdaş sanatın girdiği toplumsal dönemecin bir diğer tezahürü de, yeni bir performans türünün ortaya çıkması oldu: "ihale edilmiş performans"...
-
11/1/2016
Belki de post-Fordizm'in asıl ilgilendiği, enstalasyonlar, kuramlar, performanslar, katılımcı projeler vs. dahil olağanüstü bir toplam üretkenlik yaratırken, kolektif güvencesizliğimizle baş etme biçimlerimizdir. 21. yüzyıl kapitalizmi için muhteşem bir model: Herkes katkıda bulunsun, çok azı karşılığını alsın, sermaye semirsin.