-
18/1/2016
Akademisyenlerin, sanatçıların, yazarların, gazetecilerin koşulsuz barış yakarışının bile susturulmaya çalışıldığı bu ülkede, kültüre susmayı öğretmeye cüret eden hegemonyanın, Türkiye sanat alanında saltanat günleri sayılı gibi gözüküyor.
-
5/1/2016
1848 yılında tahttan indirilene kadar Kral Louis-Philippe'yi acımasızca eleştirmekten vazgeçmeyen Daumier’in taşbaskıları, bozguncu politik sanatın hâlâ en çarpıcı örnekleri arasındadır.
-
23/12/2015
İçimde çarpışıyor / Çiçek açmış elma ağacının güzelliği / Ve boyacının söylevlerinin dehşeti
-
30/11/2015
“Devrimci sanat, zorbalarla fiziksel bir karşılaşma sunar; aynı zamanda, saldırılarına devam etmeleri için insanları güçlendirir. Devrimci sanat, bir özgürleşme aracıdır.”
-
23/11/2015
Gerçek anlamda sol bir kültür devriminin amacı, ulusal gururu yükseltmek değil, onu aşmaktır. Böyle bir devrim, eski kültürel formları sistemli biçimde diriltmek (ya da geçmişi seçici biçimde sansürlemek) yerine, yeni formlar keşfetme derdinde olur.
-
18/11/2015
Sanat hayata nüfuz ettikçe insanları harekete geçiren esas soru “sanat nedir?” olmaktan çıkıp, metafiziksel olarak çok daha yerinde ve acil bir soru olan “yaşam nedir?” olacaktır.
-
1/10/2015
Katılımcı sanat, ayrıcalıklı bir politik mecra olmadığı gibi, gösteri toplumuna karşı hazır bir reçete de değildir. En az demokrasinin kendisi kadar belirsiz ve eğretidir. Ne katılımcı sanatın ne de demokrasinin meşruiyeti kendinden menkuldür, her özgül bağlamda yeniden kurulup sınanmalıdır.
-
28/8/2015
Başkalarının acılarına bakmanın kimseyi isyana sürüklemediği, savaşı eve getirmenin akşam yemeği saatini bile aksatmadığı konusunda anlaşmıştık; soykırım müzelerinin hediyelik eşya dükkânlarını, toplama kampı temalı tatil köylerini dehşet verici buluyorduk...
-
17/8/2015
Günümüzde sanat, sanat tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar politik olma iddiasında. Çoğu “muhalif” sanatçı, modernizmin kapattığı “temsilî estetik” defterini yeniden açmış durumda.
-
28/7/2015
Sanat belli bir toplumun veya kültürün dünyaya bakışını biçimlendirir. Bunun da politik sonuçları olabilir. Bu uzun ve karmaşık bir süreçtir. Tek bir sanat eserinin fark edilir bir etki yaratması ise çok enderdir, belki de hiç olmaz.
-
5/7/2015
Michigan Üniversitesi Kütüphanesi, 20. yüzyılın başlarından günümüze radikal toplumsal hareketlere ait 2000 afişten oluşan arşivini dijital olarak kamuya açtı. İşçi hareketi, anarşizm, feminizm ve benzeri hareketlere ait yüzlerce afişe, bundan böyle internet üzerinden serbestçe ulaşmak mümkün olacak.
-
24/9/2015
Sanat ile reklam arasındaki farkın gitgide silindiği, sanatçıların ve kültür işçilerinin kapitalist üretimin olmazsa olmaz parçası haline geldikleri bir toplumda, sanat pratikleri hâlâ eleştirel bir rol oynayabilir mi?
-
30/5/2015
25 Ocak 2011 tarihini milat alan Mısır Devrimi’nin ardından şöyle yazıyordu Hamid Dabashi: “Eğer sanatın rolü bize imkânsız görünenlerin özgürlükçü siyasetini hayal etmekse, sanat, devrimci siyasetimizi takip etmekten ziyade ona liderlik etmelidir”.
-
22/6/2015
Her kim sanatın hayatı daha insani kılacağına inanıyorsa, safdildir.
-
13/6/2015
Richard Wagner ve Anatoli Lunaçarski, “devrim ile sanat arasındaki dolambaçlı ilişkiler silsilesi” üzerine birer metin kaleme almışlardır. Wagner 1849’da, “Sanat ve Devrim”in ilk taslağına başlar. Ondan yetmiş sene sonra, Eğitim ve Aydınlanma Komiseri Lunaçarski, “Devrim ve Sanat” başlığını taşıyan kısa makalesinin ilk iki bölümünü yayınlar.
-
1/5/2015
Sanatçı, devrimci olmadan, kurtuluş mücadelesine bilfiil bağlanmadan devrimi ifade edemez. Devrimci Sanat, gettoda, dayak yediğin polisten, demagog politikacılardan ve açgözlü iş adamlarından öğrenilir, güzel sanat okullarında değil.
-
27/12/2014
Çağdaş sanat, her şeyden önce çeşitli krizlerin yaşandığı bir dünyada varlığını sürdürüyor: Hızlı sanayileşmenin yanı sıra, “sanayi-sonrası” harabelerin damgasını vurduğu bir dünyada. Irkçılığın, cinsiyetçiliğin, eşitsizliğin ve ekonomik kaosun ortasında...
-
29/10/2014
Haacke uzun yıllar Cooper Union’da ders verdi ve ailesini geçindirmek için eserlerinin satışına bel bağlamak zorunda kalmadı. Bugün, onca zaman eserlerini kapılarından sokmamış müzelerin kendisine kucak açması gibi sıradışı bir durum yaşıyor.
-
25/10/2014
“Tarih” ve “politika” üstüne yaptığım araştırmalarda temel derdim hep politik deneyimin estetik boyutuna işaret etmek oldu. Bir sanat ve beğeni meselesi değil estetik; her şeyden önce bir zaman ve mekân meselesi.
-
6/9/2014
1989 yılında Francis Fukuyama, tarihin sonunu ilan ettiği meşhur makalesini yayınladı: Serbest piyasaya dayalı liberal demokrasi, dünya çapında komünizm karşısında zafer kazanmış, tarih sonuna varmıştı ona göre.