-
22/8/2021
Kıyamet fikri, ilk ortaya çıkışından beri ütopyacı düşünceye eşlik etmiş; onu bir gölge gibi, geride bırakılamayan bir arka yüz gibi takip etmiştir... Dünyanın sonu fikri, bir negatif ütopyadır.
-
12/8/2021
Krizler, tabiatları gereği daima gelecek tasavvurlarına bağlıdır ve zaman algımızı değiştirirler: Geleceğin kontrol edilebileceğine ve şimdikinden başka bir konuma doğru yönlendirilebileceğine inandırır krizler bizi.
-
23/2/2021
Sovyetler’de 1920’lerin sonunda Çağdaş Mimarlar Birliği (OSA) üyeleri arasından bazı konstrüktivist mimarlar radikal bir kent eleştirisine yöneldiler. Kentsel yoğunlaşmaya çare olması amaçlanan tasarımlara odaklandılar ve “disurbanizm” teorisini geliştirdiler.
-
14/12/2019
Fedor Dunaevskiy’in “Aydınlanma Yolundaki Görevler” kitapçığı, bugün Rusya Halk Tarih Kütüphanesi’nde sadece mikrokopya olarak mevcut. Sovyetlerin ilk dönemindeki komünist gelecek hayallerinden birini yansıtan bu belge, “aydınlanma” kelimesinin Sovyet bağlamında neden özgül bir anlam taşıdığını anlamamıza yardımcı oluyor.
-
2/12/2019
Sayı 15
-
22/8/2019
-
17/6/2019
Uygarlık tarihinde ilk kez felsefi bir projeyi hayata geçirmeye çalışan Sovyetler Birliği deneyiminin televizyon yapımcıları tarafından distopik bir malzemeye dönüştürülmesi, sorgulamaları hak ediyor.
-
24/9/2018
Bugün, ütopya namına kalan her şeyin küreselleştirildiği, ama her şeyden çok da ütopyaları yaratma ve kalıcı hale getirme güçlüğünün küreselleştiği bir dönemdeyiz...
-
8/1/2018
İnsanların göçebeliği terk ederek yerleşik toplumlar oluşturduğu, mülkiyetin, ailenin, paranın ve devletin ortaya çıktığı neolitik çağ, uygarlığın başlangıcı sayılıyor. Bu gelişmeden önceki avcı toplayıcı toplumlar veya bu gelişmeyi gösterememiş olanlar, barbar. Acaba öyle mi?
-
17/11/2017
Ütopyalar antik Mısır'dan beri süregelmiş. İnsanlığın, en başından beri, daha özgür, daha güzel bir gelecekle ilgili umutları var. Ne var ki, ütopyalar çağı denince, bu çağ kuşkusuz 19. yüzyıl. Fransız Devrimi'nin gerçekleştiremediği vaatlerin peşine düşen devrimcilerin, kitlelerin "eşitlik, özgürlük, kardeşlik" arayışları; sosyalizm arayışları…
-
1/11/2017
Ütopyanın aktüel bir gerçekliğinin olmadığı ve yakın vadede ele geçirilmesinin mümkün olmadığı iddia edilmekte. Peki, ya aslında ütopyalarda hayal edilen geleceklerin henüz oluşum halinde olduğu bir zamanda yaşıyorsak?
-
29/10/2017
Ütopya literatürünün babası sayılan Platon'un "Devlet"i, Thomas More'un "Ütopya"sı ve Campanella'nın "Güneş Ülkesi" eserleri tamamen ideal kent tasarımlarıdır. Modern edebiyattaki ütopya tasvirlerinin de neredeyse tamamı kenti odağına alır.
-
1/2/2016
Thomas More’un "Ütopya" kitabının yayınlanışının 500. yılı vesilesiyle, Londra’da 2016 yılı boyunca sanat, edebiyat, mimarlık ve sinema alanlarında bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek.
-
15/11/2015
Lanetlenmiş şair, resmî olmayan sanat ve genel itibarıyla tüm ütopyacı yazın, insanın kurtuluşuna şu anda hazır ve dolaysız bir içerik kazandırması bakımından, komünizmin asıl sözü olmalıdır. İşte bu yüzden şiir, temelde, ütopyacı sosyalist hareketlerle, “devrimci romantizm”le bağ kurmuştur. Ütopya, iktidara karşı, gerçeklik ilkesine karşı sözü ister.
-
12/1/2015
Le Corbusier'nin endüstri şehrini nasıl okuduğunu, bu okumanın hangi paradigmayı meşrulaştırdığını görmek için "Şehircilik" doğru bir kaynak. Ne var ki metnin anlamı bundan ibaret değil; özellikle bugünün okurunu ilgilendirecek başka bir boyutu var: "Şehircilik"i ütopya tarihinin önemli metinlerinden biri olarak okumak.
-
24/12/2014
Bruno Taut’u genelde yeni Cumhuriyet’in mimarı olarak biliriz. Aralarında Atatürk'ün katafalkının da olduğu yirmiye yakın projesi vardır. Ama Taut'un mimarlığı, bizim bildiğimiz bu resmî yapılara indirgenemez. O bir romantiktir, coşkulu bir ütopya düşkünüdür.
-
21/10/2014
Ernst Bloch’un eserini sürrealistler açısından ilginç kılabilecek şey sürrealizm üzerine yaptığı yorumlardan ziyade kavramlarının yıkıcı ve yaratıcı gücünün düşünceye sunabileceği olasılıklardır. Bu, özellikle, tüm külliyatını baştan sona kat eden fikir için geçerlidir: ütopya.
-
28/12/2013
Modern kent ile sinema 20. yüzyılın neredeyse eşzamanlı olarak ürettiği iki temel olgudur. Kentlerin toplumsal ve estetik özellikleri, bu çağla birlikte gösterdikleri hızlı değişimler, kentin olası bir felakette alacağı hal, sinemanın büyülü atmosferinde izdüşümünü bulmuş; kent, kimi zaman temel unsur olarak, kimi zaman kurguyu destekleyen bir dekor olarak sinemada yer almıştır.
-
23/11/2012
"Bugün dünyanın sonunu hayal etmek kapitalizmin sonunu hayal etmekten daha kolaydır." Frederic Jameson'a atfedilen bu meşum cümle, pek çok kez alıntılanmıştır da, hep eksik nakledilmiştir.
-
25/10/2012
Foucault “heterotopya”yı tanımlarken şöyle der: “… kendi görünüşümü bana görünür kılan bir tür gölge; olmadığım yerde duran kendime bakma olanağı veren; aynanın ütopyası…”