-
7/11/2023
Filistin Araplarının bugün gelişen şiiri, dünya şiirine en güzel örneklerini vermiş olan Arap şiirinin kaynağından besleniyor. Bütün dünya kültürüne açık insanların yarattığı bu yeni şiir, büyük bir şiir geleneğini bir kavga şiirine doğru geliştirmekte...
-
25/10/2023
Filistin’in kültürel ortamında 1930’larda doruğuna ulaşan hareketlilik çeşitli biçimlerde ifade bulmuş olsa da, bu hareketliliğin en etkili unsuru şiirdi...
-
13/4/2020
Bugün adı pek bilinmese de, "Amauta" 20. yüzyılın en etkili dergilerinden biriydi. 1926’da Peru’da kurulan dergi, sanat, şiir, edebiyat ve siyaset alanında dünyanın farklı ülkelerinden yazar ve sanatçıları biraraya getiriyordu
-
15/1/2020
1918’de Almanya’da devrim rüzgârı esiyordu. Hayatın hemen her alanında konseyler kuruluyor, işçiler kendi demokratik örgütlenmeleriyle şehirleri kontrol ediyordu. Bu süreçte ressamlar, mimarlar, yazarlar, şairler, heykeltıraşlar da sosyalist yayınlar için ürettiler, posterler yaptılar, toplantılar düzenlediler, örgütler kurdular...
-
23/11/2019
La Victoria, Santiago’da, sakinlerin "toma" olarak adlandırdığı birkaç yerleşimden biridir. Yaşanabilir konut taleplerine 15 yıl boyunca yerel yönetimden bir karşılık alamayan bir grup yoksul, 30 Ekim 1957’de, kamuya ait 37 hektarlık bir araziyi işgal ederek sahiplenir...
-
10/9/2019
Sürrealist hareket, Sanat ve Özgürlük grubunu kuran Mısırlı Georges Henein ile birlikte Doğu’ya yayılır. Bu oluşum, Kahire sürrealist grubunun o güne dek yürüttüğü faaliyete eklenip Mısır’daki entelektüel hayatı altüst edecektir.
-
3/6/2018
Sanat kural tanımaz olma özgürlüğünü kullandığında, politikadan, bilimden, dinden, ekonomiden, tam da kendinden beklediği şeyi talep eder: hukuken icazet aldıkları şeyi yapmak yerine, sanatın özgürlüğünde örneğini bulan özgürlüğü kullanmalarını.
-
17/2/2018
Roque, bir propagandacı değildi; düşünen bir adamdı ve bunun yanı sıra, bunun ötesinde ve berisinde, her zaman büyük bir şairdi... 20. yüzyılda okuduğum en iyi şiirlerden bazılarını yazmış bir şair.
-
5/3/2018
Rejimin şiddeti işçi sınıfını hedef aldığında zalim ve açık olur; sanatçıları ve entelektüelleri hedef aldığında ise daha incelikli biçimler alır. Baskı, kitapların, filmlerin sansürlenmesiyle, sergilerin ve tiyatro oyunlarının kapatılmasıyla kendini gösterir ve sinsice her yanı sarar.
-
11/2/2018
New York Üniversitesi bünyesindeki East Gallery’de açılan "Solentiname Düşü" sergisi, Orta Amerika’da 20. yüzyıl sonundaki devrimlerde estetik ile politikanın kesişmesini inceliyor.
-
9/9/2017
Formlar siyasi anlamda sınıflandırılabilir mi? Kimilerine devrimci, kimilerine gerici denebilir mi? Gerçekliği yansıtan formlar "muhafazakâr", gerçekliği reddedenler yıkıcı mıdır? Maleviç'in soyut bir geometriyle ifade ettiği ütopyayı, Rodçenko gerçekçi figürlerle yansıttığında o propaganda mıdır? İlki avangard, ikincisi müesses midir, resmî midir?
-
1/8/2017
Sanat ve Özgürlük Grubu, Arap dünyasında (ve başka yerlerde) endüstriyel kapitalizm ve burjuva liberal demokrasisi tarafından sesleri şiddetle bastırılıp tarihin sayfalarında unutulmaya terk edilen sayısız radikal özgürlükçü düşünce damarından sadece bir tanesiydi.
-
9/1/2017
Meksika, Küba ve Nikaragua’daki devrimci hareketlerin büyük ölçüde küçümsenen veya yanlış okunan sanat ve kültür mirasları, sadece Amerika ülkelerinin değil tüm dünyanın geleceği açısından hâlâ büyük önem taşıyor ve canlılıklarını koruyor.
-
14/9/2016
Sanat, damarlarımızda bulunan kudretin ifadesi olmalı; kaynayan kanımızla sanat yapmalıyız; ancak böyle bir sanat var olmaya değer. Âşıkların cinsel birleşme ânında girdikleri bilinçaltı ilişkinin tutkusuyla sanat yapmalı.
-
21/12/2015
Filistin afiş üretimindeki en önemli gelişme 1960’larda kurtuluş hareketlerinin meydana çıkmasıyla gerçekleşti. Ismail Shammout, Tamam-al-Akhal, Suleiman Mansour, Naji al-Ali ve pek çok başka sanatçı, Filistinlilerin mücadelelerini, Filistin kimliğini ve milliyetçiliğini ifade edebilmek için görsel bir dağar geliştirdi.
-
8/12/2015
Devrimimizin bu aşamasında, Amerika’nın şehirlerine yayılmış bütün ailelerin, komünlerin, Siyah örgütlerin ve grupların, eşgüdüm içerisinde çalışarak, tekil klanlar bünyesinde faaliyet gösteren kişilerin ihtiyaçlarını bedavaya karşılayabilecekleri Özgür Şehirler kurmaları şarttır.
-
30/11/2015
“Devrimci sanat, zorbalarla fiziksel bir karşılaşma sunar; aynı zamanda, saldırılarına devam etmeleri için insanları güçlendirir. Devrimci sanat, bir özgürleşme aracıdır.”
-
23/11/2015
Gerçek anlamda sol bir kültür devriminin amacı, ulusal gururu yükseltmek değil, onu aşmaktır. Böyle bir devrim, eski kültürel formları sistemli biçimde diriltmek (ya da geçmişi seçici biçimde sansürlemek) yerine, yeni formlar keşfetme derdinde olur.
-
8/11/2015
Dünyaya kapitalizmin zaviyesinden bakamayız. Fakat, endişelerimizi ve yıkıcı eğilimlerimizi, ihtiyaçlarımıza cevap verecek ve insanlar arasında yeni ilişkilenme biçimlerine imkân tanıyacak alternatif yapılara dönüştürerek somut adımlar atmadığımız takdirde, farklı bir manzaraya, özgürleşmiş bir topluma varmamız mümkün olmayacak.
-
14/11/2015
Sanat, konusunu, insanların yaşamlarını sürdürdüğü canlı ortam içindeki gerçek etkinliklerden devşirir; sanatın kaynağı da, en büyük işlevi de budur.