-
28/10/2019
Göç olgusunun maddi ve zamansal boyutları göz önüne alındığında, çağdaş arkeoloji bu olgunun anlaşılmasına hatırı sayılır bir katkıda bulunabilir. Kitaptaki makaleler, halihazırda yaşanan zorunlu ve kaçak göçün arkeolojisini sunacak çeşitli entelektüel, metodolojik, etik ve siyasi çerçeveleri keşfetmeye çalışıyor.
-
16/1/2019
Arkeolojinin değerlerden azade, nesnel bir bilim dalı olduğu varsayılır. Arkeologlar gerçekten de yüz yılı aşkın bir süre boyunca geçmişi nesnel bir şekilde tarif ettikleri inancıyla arkeoloji yaptılar ve bazıları hâlâ böyle yaptığına inanmayı sürdürüyor.
-
13/12/2018
Asur rölyefleri, Britanya’nın 19. yüzyıl ve 20. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu’nda yürüttüğü faaliyetlere tanıklık ediyor. 19. yüzyılda Britanya’da yaşayan Hıristiyanların, Yakın Doğu kültürleriyle din üzerinden bağlantı kurduğunu da ortaya koyuyor.
-
8/12/2018
Yemen'de kültür mirasına ve insan hayatına yönelik en büyük tehdidi, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonu oluşturuyor. Dolayısıyla Batılı hükümetler ve medya, bu saldırılara dikkat çekmeye hevesli değil...
-
28/11/2018
Arkasında yatan yanılsamaları kaale almadan evrensellik iddiasında bulunan müze, basbayağı bir tahakküm ve iktidar kalıntısı olma tehlikesi taşır. Eski sömürgelerin yurttaşları nezdinde bu tür teşhirler, yağma ve talana dayalı haksız bir ihtişamın göstergeleridir.
-
27/11/2018
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Afrika’daki eski sömürgelerden alınmış eserlerin ait oldukları topraklara iadesi yönünde çalışmalar başlatması dünya kamuoyunda hayli tartışma yarattı...
-
20/11/2018
Müzeler, koleksiyon oluşturma ve teşhir uygulamalarının doğal görünmesini sağlamakta son derece mahirler. Peru ve Mısır’daki yurtlarından binlerce kilometre uzağa taşınarak teşhir edilen bu insan kalıntılarına bakarken bunu aklımızdan çıkarmamakta fayda var...
-
18/11/2018
Piramitleri uzaylıların yaptığına dair bu savın aslı astarı ne? 19. yüzyıl sonlarından beri, bilimkurgu yazarları dünya üzerindeki inşaat ve mühendislik abidelerinin Marslılar ve diğer uzaylı yaratıkların elinden çıktığını hayal edegelmişler...
-
6/11/2018
Irak topraklarından yağmalanan Asur dönemi eserlerinin, şimdi yine savaşla yıkılmış bu topraklarda petrol çıkaran BP’nin sponsorluğuyla sergilenmesi protesto ediliyor...
-
6/11/2018
Fotoğrafı münferit yıkım olaylarını belgeleme aracı olarak görmek yerine, kendimize şunu sormamız gerekiyor: Fotoğrafın yıkımdaki payı nedir? Sonra da, fotoğrafın söz konusu yıkıma bir çözüm bulunmasına katkısı olabilir mi, olursa nasıl olur, onu düşünmeliyiz.
-
4/11/2018
30 Ekim günü Christie’s müzayede evinin eski eser mezatında bir Asur rölyefinin 31 milyon dolara satılması sanat çevrelerinde tepki doğurdu. 10 milyon tahminî değer biçilen eserin, adı saklı tutulan bir alıcıya üç katı fiyata satıldığı müzayede, uzun yıllardır Batı emperyalizminin şiddetine maruz kalan Irak halkına hakaret olarak değerlendiriliyor.
-
2/11/2018
Fotoğraf doğduğunda, başkalarını ve başkalarının dünyasını az sayıdaki insanın bakışına açan yağma sürecini daha da hızlandırmış ve bu süreci devam ettirecek yeni imkânların önünü açmıştır.
-
22/9/2018
Gerçek şu ki, müzelere giden yol çoğu zaman taşlıdır; suç, kaba kuvvet ve yalanlar üzerine inşa edilmiştir. Bu gerçeğe işaret eden ipuçlarını gördüğümüzde bakışlarımızı başka tarafa çevirmememiz gerek.
-
13/12/2017
Hükümetlerin kültürel mirası savaş mazereti olarak kullanırken arkeolog ve uzmanlardan yararlanması sık rastlanan bir durumdur. Bunun en uç örneklerinden biri, ABD hava saldırılarının kültür mirasına en az zarar verecek şekilde tasarlandığını söyleyen bir arkeoloğun Military Times’a yazdığı yazıydı.
-
15/6/2017
Kültürel miras söylemi, şeylerin kökeninden ya da kaybolup gitmiş olmalarından dem vurarak; şanlı bir geçmişe yönelik hayranlık ya da romantik bir hüzün uyandırarak nesnelerle kurulan güncel, çağdaş ilişkinin yerini alabilir. Gelenek ancak şimdiki zamandan yalıtıldığında oluşabilir. Ona, uzak; mazide kalmış, kaybolup gitmiş bir şey gözüyle bakılır; ve tam da geri getirilemez olduğundan ötürü değer biner.
-
6/2/2017
Sıcak savaş ve terör Bosna’da ve Irak’ta olduğu gibi Suriye’de de insanlığın ortak değerlerinin temelini oluşturan kültürel mirasa çok büyük ve geri döndürülemez zararlar verdi.
-
12/7/2016
Geçmiş tecrübelerimiz bize, antik eser ticaretini yasaklamaya yönelik yaptırım-merkezli bir yaklaşımın kâr etmeyeceğini gösteriyor. Uyuşturucu ve yaban yaşam ticaretini, silah ve insan kaçakçılığını engellemeye yönelik benzer teşebbüsler şimdiye kadar kayda değer bir sonuç vermedi.
-
6/7/2015
Kamuya sunulan rakamlar şaibeli olsa da, IŞİD’in eser yağmacılığından gelir elde ettiği muhakkak. Ama ‘yasadışı’ yollarla işlediği ve ‘denetlenemediği’ iddia edilen bu sürecin, istihbarat teşkilatlarından bölgede çıkarları bulunan devletlerin ordularına, kültür kurumlarına kadar pek çok ‘yasal’ ayağı olduğu da muhakkak.
-
13/3/2015
Geçmiş, ulusal mitoloji inşasının temel taşıdır. Ayrıca, belirli bir alanda denetim tesis etmek için de oldukça yararlı bir araçtır.