-
17/9/2021
Bugün “yaratıcı” olmak demek, etrafınızdaki dünyayı içinizdeki girişimciyi besleyecek bir kaynak olarak görmek demek. Kapitalist büyüme, kendine doğrudan karşı olan insanları, fikirleri ve hareketleri yağmalayarak beslenmektedir...
-
14/8/2019
Bryan-Wilson, “sanat işçisi” tabirinin terimlerde çelişki olduğunu öne sürüyor; çünkü sanat, boş zaman etkinlikleri de dahil olmak üzere diğer faaliyetlerle arasındaki farkla tanımlanan, fayda sağlamayan ve üretken olmayan bir faaliyet.
-
8/5/2018
Britanya’da kültür hakkındaki tartışmaların temelini genellikle sanat alanındaki eşitsizlikler oluşturuyor. Fakat, toplumsal eşitsizliklerin boyutları ve bu eşitsizliklerin nasıl işlediği konusunda net bir fikre sahip değiliz...
-
7/5/2018
Kültür sektöründeki pek çok çalışanın, işçi sınıfından bir insanın kurumlarını ziyaret etme ihtimalinin ne kadar düşük olduğu konusunda en ufak bir fikri bile yok. Kültür çalışanlarını esasen şöyle tanımlayabiliriz: hizmet sundukları izleyicilere neredeyse tıpatıp benzeyen bir grup insan...
-
12/10/2017
Özerkleşme temelde toplumsal bir süreçtir. Bilinmeye ve yapılmaya değer şeyleri belirleyen neoliberal piyasanın sınırlarını gözler önüne serecek yaratıcı ve bilimsel faaliyete has araştırma tarzlarının, yaşam biçimlerinin ve örgütlenme yollarının gerekliliğini savunmaktır özerkleşme.
-
24/7/2017
Toplumsal ve politik düzenin üretilmesinin maddi bir üretim olduğunu göremeyen burjuva materyalizm, büsbütün bariz bir kavrayışsızlığa daha düşerek, kültürel düzenin üretilmesinin de maddi bir üretim olduğunu görememiştir. Bu durumda “üstyapı” kavramı bir indirgeme değil, bir bahane olmuştur.
-
23/7/2017
Kapitalizm daima ayrıcalık işaretlerinin peşindedir. David Harvey’ye göre kültür bugün, kapitalizmin maddi mamülleri satmakta yararlandığı ayrıcalık işaretlerini üretmektedir. Kent ölçeğinde, gayri menkul ticareti bilgi ekonomisinin tetiklediği en geniş hacimli ticarettir.
-
13/7/2017
2006 yılının başlarında, birçok kültür emekçisi, sanatçı, eylemci ve araştırmacının e-posta kutularında ve üye oldukları yazışma gruplarında, seminer ve etkinlik çağrılarında, “yaratıcı endüstriler” terimi mantar gibi çoğalmaya başladı. İlk kez, kurumsal jargondan alınan bir terim, hiç değiştirilmeden, olduğu gibi alternatif kültüre sokuluyor.
-
1/2/2017
Kasaplığın sanatlaştırılması ve sanatın kasaplaştırılması... Bundan böyle herhalde, yaratıcı endüstrinin 'mabedi' olmayı Bomontiada değil de Nusr-et hak ediyor.
-
8/12/2016
İşbölümü hiçbir şekilde, makinelerin bizi gitgide ağır işlerden kurtardığı, kölelik ve sömürünün başarıyla yok edildiği tek taraflı bir ilerleme paradigması içine yerleştirilemez. Aksine bilişsel emeğin yükselişiyle, fabrikalar, ucuz imalathaneler ve çağrı merkezlerinde kölelik koşulları altındaki emek, çocuk emeği ve okumamışlık artıyor.
-
30/11/2016
Son zamanlarda, büyümenin ardındaki etmenlerden biri olarak yaratıcılığın oynadığı role yapılan vurgu, sermaye ile sanatsal deneyim arasında tekinsiz bir yakınlık oluşmasına sebep oldu. Fakat, bu hikâyede eksik bir şey var: “yaratıcı olmayan” emeğin, tüm bu süreç açısından vazgeçilmezliğini koruyor olduğu gerçeği. Anlaşılan Kant bile bu gerçeğin farkındaydı.
-
23/10/2016
Mimarların yapılı çevre üzerindeki etkisi azalırken, bir avuç seçkin tasarımcı olağanüstü kültürel iktidara kavuştu. Şimdilerde kent yöneticileri, “yaratıcı sınıfı” çekme amacı taşıyan ve civarındaki tüm yerleşimlerin arsa değerini yükselten kültür semtlerini Gehry, Nouvel, Rogers, Piano, Hadid veya Koolhaas gibi isimlerin imzasını taşıyan binalarla donatmak için birbirleriyle yarışıyor.
-
25/9/2016
El işiyle uğraşan veya bir çalgı çalan herkesin, durmadan deneme yapmaya, “harıl harıl çalışmaya” ihtiyacı vardır, ta ki ruhunu da bedenini de teslim etme noktasına gelene dek. Ama bu “yavaş ustalaşma zamanı”, tefekküre dalmak ve hayal gücünü çalıştırmak için de şarttır. Sanatın ortaya çıkması için gereken asgari koşuldur.
-
18/9/2016
Öğrenciler, lüks markaların çağdaş sanatla ilişkilendiğinin farkında; Pinault ve Arnault gibi insanların, sanat eserlerine yatırım yaptıklarını, artık iş dünyasının patronlarının birer sanat hamisi olduklarını görüyorlar. Biliyorlar ki bu şirketler, ilerde onların işverenleri olacak...
-
7/9/2016
Yaratıcı sınıf bugün birçok yerde geleneksel emekçi sınıfın yerini aldıysa, bunun sebebi, sermayeyi düşman görüp reddetmek yerine potansiyel eşiti olarak ona kucak açmasıydı.
-
31/7/2016
Kentlerde yaratıcı bölgelerin, moda semtlerinin, lüks barların yapay bir şekilde tasarlanması, gerçek anlamda politik, kentsel bir stratejinin parçası: Gözde sanatçılardan ve diğer yaratıcılardan oluşan ele avuca sığmaz kalabalığı, ince ince hesaplanmış bir kentsel mekânda onlara bir yer vererek ehlileştirme amacı taşıyor.
-
12/6/2016
Nasıl ki bürokrasi, yurttaşları kendilerini yönetmekten, dolayısıyla da siyasetten mahrum ediyorsa; ve nasıl ki teknokrasi, çalışanları üretim süreçlerine ve araçlarına ilişkin bilgiden mahrum ediyorsa; artokrasi de sanatçıları ve izleyicileri özgür ve özerk bir estetik deneyimden mahrum eder.
-
24/2/2016
Yirminci yüzyılın bürokratik holdingleri için “verimlilik” neyse, postmodern kapitalizm için de yaratıcılığın aynı şey olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz: başarılıyı başarısızdan ayırmaya yarayan o esrarengiz nitelik; her tür eğitim, yönetim ve idare tekniğinin yolunda seferber edilmesi gereken o ele gelmez değer ve gelir kaynağı.
-
24/7/2013
ABD’de Fordizm’in serpildiği, bir zamanların önde gelen sanayi kenti ve otomotiv sektörünün yıldızı Detroit, 50 yılı aşkın ağır bir çöküş sürecinin ardından nihayet resmen iflas bayrağını çekti.