-
13/1/2020
İran’ın kültürel mirasını hedef almanın ahlaken yanlış olmasının en önemli sebebi, İranlılar üzerinde yıkıcı etkileri olacak olması. Dünyanın geri kalanındaki bizler, bu tür saldırılar sonucunda gerçek bir kayıp hissine kapılabiliriz ama bu yalnızca ikincil öneme sahip.
-
7/8/2019
Londra’da iki yılda bir Eylül ayında dünyanın en büyük silah fuarı düzenleniyor: Uluslararası Savunma ve Güvenlik Teçhizatları Fuarı. Britanya’nın küresel silah ticareti ve savaş suçlarındaki dahlini protesto eden sanatçılar, silah fuarının açıldığı tarihlerde bir “karşı-fuar” düzenliyorlar: Silahlara Karşı Sanat Fuarı.
-
21/7/2019
Bir dönem IŞİD’in kontrolüne bulunan arkeolojik sit alanlarının sistemli biçimde yağmalanması, arkeolojik eserlerin çalınmasına ve “aklanmasına” dayalı yeni bir sanat piyasasının gelişmesine sebep oldu.
-
8/12/2018
Yemen'de kültür mirasına ve insan hayatına yönelik en büyük tehdidi, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonu oluşturuyor. Dolayısıyla Batılı hükümetler ve medya, bu saldırılara dikkat çekmeye hevesli değil...
-
4/11/2018
30 Ekim günü Christie’s müzayede evinin eski eser mezatında bir Asur rölyefinin 31 milyon dolara satılması sanat çevrelerinde tepki doğurdu. 10 milyon tahminî değer biçilen eserin, adı saklı tutulan bir alıcıya üç katı fiyata satıldığı müzayede, uzun yıllardır Batı emperyalizminin şiddetine maruz kalan Irak halkına hakaret olarak değerlendiriliyor.
-
28/6/2018
“Ortadoğu” terimi 1850’lerde icat edildi. Sömürgeci yayılma ve savaşlarla geçen çalkantılı bir dönemdi bu. Aynı zamanda, dünyanın yeni bir sergi nizamı altında sunulmak, görülmek ve tüketilmek üzere düzene sokulduğu 1851 Londra Evrensel Sergisi’nin damgasını vurduğu bir onyıl...
-
16/4/2018
Sanatçı ve barış aktivisti Jill Gibbon, 2007 yılından bu yana, kimliğini gizleyerek Avrupa’da ve Ortadoğu’da düzenlenen silah fuarlarına gidiyor ve gördüklerini resmediyor: Spot ışıkları altında parıldayan silahlar, ellerinde şampanyalarla ziyaretçileri karşılayan stant görevlileri, bir tankın arkasında Mozart çalan yaylı sazlar dörtlüleri...
-
13/12/2017
Hükümetlerin kültürel mirası savaş mazereti olarak kullanırken arkeolog ve uzmanlardan yararlanması sık rastlanan bir durumdur. Bunun en uç örneklerinden biri, ABD hava saldırılarının kültür mirasına en az zarar verecek şekilde tasarlandığını söyleyen bir arkeoloğun Military Times’a yazdığı yazıydı.
-
15/6/2017
Kültürel miras söylemi, şeylerin kökeninden ya da kaybolup gitmiş olmalarından dem vurarak; şanlı bir geçmişe yönelik hayranlık ya da romantik bir hüzün uyandırarak nesnelerle kurulan güncel, çağdaş ilişkinin yerini alabilir. Gelenek ancak şimdiki zamandan yalıtıldığında oluşabilir. Ona, uzak; mazide kalmış, kaybolup gitmiş bir şey gözüyle bakılır; ve tam da geri getirilemez olduğundan ötürü değer biner.
-
6/2/2017
Sıcak savaş ve terör Bosna’da ve Irak’ta olduğu gibi Suriye’de de insanlığın ortak değerlerinin temelini oluşturan kültürel mirasa çok büyük ve geri döndürülemez zararlar verdi.
-
12/7/2016
Geçmiş tecrübelerimiz bize, antik eser ticaretini yasaklamaya yönelik yaptırım-merkezli bir yaklaşımın kâr etmeyeceğini gösteriyor. Uyuşturucu ve yaban yaşam ticaretini, silah ve insan kaçakçılığını engellemeye yönelik benzer teşebbüsler şimdiye kadar kayda değer bir sonuç vermedi.
-
15/2/2016
Bir Sovyet savaş tankı Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından İkinci Dünya Savaşı Anıtı’ndaki kaidesinden alınarak dosdoğru savaş alanına sürülüyor. Görünen o ki, müzeye giden yol tek yönlü değil. Müze bir garaj mıdır? Yoksa bir cephanelik mi?
-
10/11/2015
Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmaya göre Suriye’nin kültürel mirasını satan tek güç IŞİD değil; Suriye rejimi, Suriye muhalefeti ve YPG’nin denetimi altındaki bölgelerde de yaygın olarak arkeolojik eser yağmacılığı yapıldığına dair güçlü emareler var.
-
20/8/2015
IŞİD militanları, Suriye’nin antik Palmira kentinde çalışan ünlü arkeolog Halid Esad’ı, korunmak amacıyla bölgeden çıkarılan antik eserlerin yerini söylemediği için Salı günü öldürdü.
-
6/7/2015
Kamuya sunulan rakamlar şaibeli olsa da, IŞİD’in eser yağmacılığından gelir elde ettiği muhakkak. Ama ‘yasadışı’ yollarla işlediği ve ‘denetlenemediği’ iddia edilen bu sürecin, istihbarat teşkilatlarından bölgede çıkarları bulunan devletlerin ordularına, kültür kurumlarına kadar pek çok ‘yasal’ ayağı olduğu da muhakkak.
-
28/2/2015
Dünya kamuoyu, 26 Şubat günü IŞİD’in ‘resmî’ kanallarından yayınlanan bir videoyla sarsıldı. Beş dakikalık videoda, Musul müzesinde bulunan tarihî eserleri parçalayan IŞİD militanları görülüyor. Parçalanan eserler arasında, Asur dönemine ait ünlü kanatlı boğa rölyefi de (MÖ 7. yüzyıl) bulunuyor.
-
1/7/2013
Şimdi tam da “savaş sanatı”na karşı, büyük Gezi Direnişi’yle başlayan bir “sanat savaşı” sokaklarda ve parklarda sürüyorken, Suriye’deki savaşı anlamlandırma çabasındaki bir Şam Sanat Festivali düzenlemek akıl sır erdilir gibi değil doğrusu. Ama bu etkinliğin bir yararı, Gezi Direnişi’nin bir komplo olduğu iddialarını boşa çıkarması.