-
28/6/2018
“Ortadoğu” terimi 1850’lerde icat edildi. Sömürgeci yayılma ve savaşlarla geçen çalkantılı bir dönemdi bu. Aynı zamanda, dünyanın yeni bir sergi nizamı altında sunulmak, görülmek ve tüketilmek üzere düzene sokulduğu 1851 Londra Evrensel Sergisi’nin damgasını vurduğu bir onyıl...
-
14/6/2017
Hayvan hakları eylemcileri, Documenta 14 için hazırladığı projede 54 canlı koyunu kullanan Mali’li sanatçı Aboubakar Fofana’yı protesto etmek için sanatçının Atina’daki atölyesini tahrip ettiler. Eylemciler sanatçının atölyesinin camlarını kırdılar ve Fofana’nın yünlerini çivite boyadığı koyunlara atfen içeriye mavi boya fırlattılar.
-
15/6/2017
Kültürel miras söylemi, şeylerin kökeninden ya da kaybolup gitmiş olmalarından dem vurarak; şanlı bir geçmişe yönelik hayranlık ya da romantik bir hüzün uyandırarak nesnelerle kurulan güncel, çağdaş ilişkinin yerini alabilir. Gelenek ancak şimdiki zamandan yalıtıldığında oluşabilir. Ona, uzak; mazide kalmış, kaybolup gitmiş bir şey gözüyle bakılır; ve tam da geri getirilemez olduğundan ötürü değer biner.
-
29/5/2017
Documenta’nın, ayağını bastığı yerde ayan beyan yaşanan bir mesele üzerine konuşmaması, “büyük uluslararası sergiler”in politika yapar gibi görünmek için hiç de elverişli ortamlar olmadığının göstergesi; çünkü bu tür kurumlardaki otokrasi, ilişkiye girme iddiasında oldukları insanların deneyimlerini gerçek anlamda temsil etmekten tanımı gereği acizdir.
-
28/5/2017
Yunanları referandumda verdikleri HAYIR oyunu hayata geçirme hakkından mahrum bırakan neoliberal “beyaz erkek üstünlüğü”nden yakınan documenta küratörleri, başta sergiye ücretsiz mekân sağlayan Atina Belediye Başkanı Kaminis olmak üzere, aynı referandumda EVET kampanyaları düzenleyenlerle ortak masaya oturdular.
-
1/5/2017
1991’de Sovyetler’in çöküşünün ardından, CIA’in Soğuk Savaş sırasında sanatın politik amaçlara alet edilmesindeki gizli rolü yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Gelgelelim, CIA’in Amerikan sanatına fon sağladığı yaygın olarak biliniyorken, Arap sanatına verdiği destek hemen hiç tartışılmıyor.
-
30/10/2016
New York’ta bulunan Amerikan Tabiat Tarihi Müzesi geçtiğimiz günlerde Decolonize This Place adlı grup tarafından düzenlenen bir protesto gösterisine sahne oldu. Protestoya Black Lives Matter ve Liberate Tate gibi pek çok başka grubun üyeleri de katıldı.
-
26/7/2016
"Vahşi"yi Batı icat etti. Bu icadı, sahneye koyduğu türlü oyunlarla, dramalarla, gösterilerle, göstericilerle, inanılmaz hikâyelerle ve müzelerle gerçekleştirdi. "Vahşinin icadı", kolonyal tarih ile bilim ve eğlence tarihinin; onlarla, bir asırdan fazla zamandır uluslararası ilişkileri şekillendiren görkemli dünya fuarlarının kavşağında duruyor.
-
13/3/2015
Geçmiş, ulusal mitoloji inşasının temel taşıdır. Ayrıca, belirli bir alanda denetim tesis etmek için de oldukça yararlı bir araçtır.
-
29/7/2014
İnsanların onurlarını ve haklı hakikat anlayışlarını savunmak adına dillendirdikleri itirazın, dillendirildiği ortamın ötesine geçen bir anlamı vardır ve olayların sonucundan bağımsız olarak bunu kavramak önemlidir.
-
13/5/2014
Yüzyıllar boyunca emperyalizmin askerleri, rahipleri ve sivil ajanları, dört koldan yağma, zulüm ve kitlesel cinayetlerle renkli ırkları sömürerek semirdiler. Şimdi sıra sahte liberalizmle donanmış demagoglara geldi.
-
6/5/2014
Kolonyal Sergi’nin açılışında Cumhurbaşkanı’nın, Annam İmparatoru’nun ve Paris Başpiskoposu’nun Citroën ile Renault pavyonlarının tam karşısında yer alması, “Büyük Fransa” denen mide bulandırıcı fikrin peyda edilişinde burjuvazinin tüm unsurlarının nasıl el ele verdiğini gösteriyor.
-
25/11/2013
Berlin Maxim Gorki Tiyatrosu’nun yeni sezon açılışı için Şermin Langhoff, Çağla İlk, Erden Kosova ve Antje Weitzel tarafından organize edilen "Berliner Herbstsalon", 30 sanatçı ile ulus-devlet oluşumlarını, ulusun kurgulanışını, Batı medeniyetini sorguluyor.
-
1/7/2013
Şimdi tam da “savaş sanatı”na karşı, büyük Gezi Direnişi’yle başlayan bir “sanat savaşı” sokaklarda ve parklarda sürüyorken, Suriye’deki savaşı anlamlandırma çabasındaki bir Şam Sanat Festivali düzenlemek akıl sır erdilir gibi değil doğrusu. Ama bu etkinliğin bir yararı, Gezi Direnişi’nin bir komplo olduğu iddialarını boşa çıkarması.
-
21/7/2012
Occupy Museums hareketine bağlı bir grup, Berlin Bienali sırasında Berlin'deki Bergama Müzesi'nde bir eylem gerçekleştirdi. Eylemciler, kültürel kolonyalizmi, sanatın kolonyalizmin bir parçası olmasını ve bu ilişkilerin bugünün dünya politikasında hâlâ etkin olmasını hedef aldı.
-
22/5/2012
Tiyatroların özelleştirilmesi ve "muhafazakar sanat" tartışmaları, AKP’nin kültür politikaları üzerine yeni bir tartışmanın başlamasına vesile oldu. Bu, farklı ölçeklerde ve çokboyutlu bir şekilde ele alınması gereken bir konu kuşkusuz.
-
13/2/2012
Londra’daki Uluslararası Görsel Sanatlar Enstitüsü INIVA’da, dokumacılık üzerinden sömürgecilik tarihinin ve emek meselesinin irdelendiği "Social Fabric" başlıklı bir sergi açıldı.
-
4/2/2012
“Arap Baharı” olarak anılan olaylarla birlikte, Batı’da da Arap ve Ortadoğu sanatıyla ilgili ciddi bir “canlanma” yaşanıyor. Venedik Bienali’nde Arap Baharı’na göndermede bulunan sergiler açılıyor...
-
10/11/2011
Chin-tao Wu, “Bienaller Gerçekten Sınır Tanımıyor mu?” başlıklı yazısında, uluslararası sergilere katılan sanatçıların hayat öykülerini inceliyor ve çağdaş sanat dünyasının Batı merkezli olmaktan çıktığı iddialarının altını kazıyordu. Chin-tao Wu’nun bulgularına göre, uluslararası sergilerin Batı kökenli olmayan sanatçılarının büyük çoğunluğu, doğdukları yerlerden ayrılıp Paris, Londra, New York gibi merkezlere taşınmışlardı.