-
9/6/2017
Playbour kavramı, play (oyun) ve labour (işgücü) kelimelerinin birleşimiyle ortaya çıkmış bir kelime. Dijital oyun oynamayla ilgili gayri maddi emeği adlandırmak için kullanılıyor. "Oyun emeği" de diyebileceğimiz bu kavram, günümüzde karşılaştığımız pek çok uygulamanın temelinde yatıyor.
-
5/6/2017
Günümüzdeki kitle iletişim teknolojilerinin en güçlülerden biri olan Youtube'un sloganı "broadcast yourself", yani "kendini yayınla". Bu sayede her Youtube kullanıcısının, diğerleri üzerinde sembolik bir iktidar kurmasının kanalları açılıyor. Ayrıca her kullanıcı bir pazarlamacı derekesine indirgeniyor.
-
24/4/2017
Facebook, geçtiğimiz günlerde düzenlediği bir konferansla, “zihin okuma” programı üzerinde çalıştığı yolundaki iddiaları doğruladı. Şirketin inovasyon ekibinin başındaki Regina Dugan, Facebook’un, beyin dalgalarını okuyan bir teknoloji üzerinde çalıştığını açıkladı.
-
22/3/2017
Bugün güvencesiz bilgi işçilerinin –yeni kuşağın büyük kısmının– karşı karşıya olduğu temel sorun, örgütlenme ve dayanışma süreçlerini başlatamamaları. Neden? Çünkü tek tek işçiler arasındaki ilişkinin en temel özelliği, fiziksel yakınlığa sahip olmamaları ve birbirlerini rakip olarak görmeleri. Dayanışma sadece politik veya ahlaki bir değer değildir, varlığının koşulu empatidir.
-
20/10/2016
-
18/10/2016
Facebook’tan sansürle mücadele etmesini, içerik kaldırma kararları hakkında kamuya hesap vermesini, cesur ve vicdan sahibi bir hami rolüne bürünmesini bekleyemeyiz. Bu beklenti kâr amaçlı teknoloji şirketlerinin doğasına ve genel olarak mantığa terstir.
-
13/9/2016
Geçtiğimiz haftalarda Facebook’un Vietnam Savaşı’na ait bir fotoğrafı sansürlemesi, sosyal medya platformunun bilgi dolaşımını denetleme gücü hakkında yeni bir tartışma başlattı.
-
28/7/2016
Kuruluşundan altı yıl sonra, bugüne kadar geliştirdiği en büyük oyun Pokémon Go’yla gündeme oturan Niantic, sonunda insanların ilgisini çekmeyi başardı; kimi solcular Pokémon Go’yu boykot etmemiz gerektiğini bile söylüyor.
-
10/7/2016
Kamusal söylemin akışı, birkaç büyük şirketin elindeki özel yazılım sistemleri üzerinden işliyor. Google, Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarında milyarlarca kullanıcı mevcut; bu platformlarda, kullanıcıların içerik akışlarında hangi bilgilerin gösterileceğini belirleyen otomatik süzme algoritmaları devreye giriyor.
-
18/2/2016
Artık piyasanın bireyci ve maddiyatçı varsayımlarına saldıranların başında, pazarlamanın, davranışsal ekonominin, sosyal medya ve işletmenin pîrleri geliyor. İnsanların manevi yanlarına ve diğerkâmlık duygularına hitap etmek, onları hiçbir söz haklarının olmadığı gündemlere doğru yöneltmenin en iyi yolu oldu.
-
17/2/2016
Bir zamanlar topluma ya da kamu yararına ilişkin bir terim olan sosyal, şimdilerde daha ziyade bir tür psikolojik müdahale tekniğine göndermede bulunuyor.
-
20/5/2015
Teknik açıdan baktığımızda, her mekanizma insanlara ait bir işlevi gasp eder. Otomasyonun politik bir bilinçdışı vardır: Üretim sürecini otomatize etmeye yönelik her girişimin altında, asla isyan etmeyecek ve zam istemeyecek “mükemmel köleyi bulma” arzusu yatar.
-
18/4/2015
Superstudio, MoMA sergisinden bir sene önce, 2000-Tonluk Kent başlıklı bir model tasarlamıştı. Bu mega-strüktürün yurttaşları, bütün arzularının gerçekleştiği bir tekno-ütopyada yaşıyordu – tek koşul, akıllarından hiçbir muhalif fikrin geçmemesiydi, o zaman 2000 ton ağırlığındaki tavan başlarına çöküyordu.
-
11/4/2015
Ev, emekten tasarruf sağlayan cihazların ortaya çıktığı 20. yüzyılın ortalarından beri ilk defa, yine köklü bir değişimin alanı durumunda. Ama bu değişimin ne anlama gelebileceği konusunda mimarlardan ses çıkmıyor. Mimarlık nasıl yaşayabileceğimizi hayal etmekten adeta vazgeçmiş, onun bıraktığı boşluğu büyük bir hızla teknoloji dolduruyor.
-
6/4/2015
Mimarlık hâlâ toplumsalı inşa etmenin en somut yolu. Ama “mimarlık” dediğimiz sistem sadece fiziksel, somut, görünür olana indirgenemez. Avangard mimarlığın tarihinde gayri maddilik ve soyutluk, bir özgürleşme vaadi taşıdı; binanın, yerçekiminin ya da gerçekliğin ağırlığından kaçış imkânı sundu.
-
14/3/2015
İnsanı aratmayacak bilgisayarlar yaratmayı başaramayınca, insan deneyimini dijital modellemesinden ayırt edilemeyecek kadar fukaralaştırma yoluna gittiler. Sosyal medyada var olmanın arzu edilir olması için nasıl bir insan çölü yaratılması gerektiğini hayal edebiliyor musunuz?
-
15/8/2014
Yüksek teknoloji ürünü dört robot sayesinde geceleri Tate Britain’ı ‘gezmek’ artık mümkün. Dünyanın herhangi bir yerinden Müze’nin web sitesine ulaştığınızda, robotlardan birini kullanarak, Tate Britain’ın ana galerilerinde ‘uyuyan’ sanat eserlerinden istediklerinizi ‘uyandırıp’ izleyebiliyorsunuz...
-
3/3/2012
Geçenlerde internetin geleceği üzerine yazılmış eski makaleleri karıştırırken, 1998 tarihli kısa bir yazıya rastladım. “Siberflanör”ün doğuşunu muştulayan yazı, bu gizemli internet figürünü bekleyen, oyunlarla dolu parlak bir dijital gelecek imgesi çiziyordu.
-
25/12/2011
Birkaç sene önce Londra sokaklarının duvarlarında Zapatist lider Subcomandante Marcos'un imajı ile "Biz Seniz" sözlerinin yer aldığı stensiller peyda olmuştu. Graffiti ilk bakışta ajit-prop sokak sanatı izlenimi uyandırıyordu ama, daha dikkatli bakıldığında Marcos’un imajının kenarında üç adet kıvrımlı şeritten oluşan bir işaret görülüyordu.