-
7/5/2020
Aslında postmodernliğin ilk belirtilerinin, modernliğin içinde, onun akıl ve ilerlemecilik düşüncesine karşı koyuşlarla, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıktığını söylemek mümkün.
-
27/8/2018
23 Ağustos günü, 91 yaşında ölen Russ Heath, Roy Lichtenstein’ın eserlerinde yararlandığı çizerlerden biriydi. Ölümünden dört sene önce, kendisi kıt kanaat geçinirken Lichtenstein’ın onun eseri üzerinden milyonlar kazanmasını anlattığı bir hikâye çizmişti.
-
14/7/2018
Bir kitlesel emek göçü sistemi yaratan neoliberal kapitalizm, aynı zamanda, zulüm ve direnişin potasında kimlikleri yoğuran süreçleri de hızlandırdı. Mesela Körfez ülkelerinde, inşaat alanlarında çalışan, kamplarda yaşayan, direnen ve greve giden Güney ve Güneydoğu Asyalı göçmenler arasında sınıfsal bir oluşum yaşandı.
-
17/7/2018
İnsanlar, dünyanın hâlâ güzel olduğu uzak ya da hayalî âlemlerde rüyalarının peşine düşüyordu. 1860 civarlarında Japon hayali yavaş yavaş öne çıkmıştı – tıpkı 1830’larda Doğu rüyasının, Yunan imgesinin yerini almış olması gibi...
-
28/3/2018
Parodi amaçlı temellük, hâkim kodlamayı altüst etmeye yönelik her türlü girişimin başarısızlığını daha en baştan kabul eder, ve kendi yapısöküm çabasını sonunda kültürel bir başarıya dönüştürecek güçlerle daha en baştan ittifak kurar.
-
22/3/2018
Fotoğrafın kavramsal kullanımı yoluyla medya mitleri üzerine düşünmeyi amaçlayan sanat, bizzat kendisinin de mitleşmesi riskiyle karşı karşıyadır. Somutlaştırdığı mit, diğer ticarileşmiş imgelerden a priori farklı olan bir “eleştirel” sanat mitidir.
-
4/2/2018
1980’lerdeki temellük kavrayışının, terim hakkındaki Marksist yoruma dayalı olduğunu söylemekte fayda var. Geriye dönüp baktığımızda gerçekten de Marksist arka plandan epey faydalanıldığı anlaşılıyor; mesela, Sherrie Levine, eserlerini temellük ettiği erkek sanatçıları mülksüzleştirdiği için övgülere boğulduğunda olan buydu.
-
3/1/2018
20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren temellük sanatının (appropriation art) yükselişe geçmesiyle birlikte telif hakkı ihlali davalarında da büyük artış yaşandı. Başkalarının eserlerinden yararlanırken dava edilmeyi beklemeyen sanatçılar, telifli eserlerin adil kullanım sınırlarının nerede başlayıp nerede bittiğini çoğunlukla bilemiyorlar.
-
16/10/2017
Marcel Duchamp’ın hazır-nesneleri üzerine yorum yapan uzmanlar, sanki Duchamp “Bu sanattır!” diye beyan etmiş gibi davranırlar; halbuki, gerçekte olup bitenlere daha yakından baktığımızda göreceğimiz gibi, bu tamamen yanlıştır. Duchamp hiçbir şey söylememiştir...
-
9/2/2017
-
21/11/2011
Pop-Art sanatçısı Roy Lichtenstein’ın, eserlerinin büyük kısmında çizgi romanlardan yararlandığı, hatta ününü, çizgi roman stilini ucuz tefrikalardan sanat alanına taşımasına borçlu olduğu malum. Fakat Lichtenstein’ın eserlerine milyonlar ödeyen koleksiyoncuların, sanatçının ilham aldığı çizgi romanlardan haberdar oldukları şüpheli.