Roy Lichtenstein’ın Eserlerinde Kopyaladığı Çizerlerden Russ Heath’in Hikâyesi

27/8/2018 / skopbülten

Roy Lichtenstein’ın (1923-1997), eserlerinin birçoğunda çizgi roman fragmanlarını neredeyse hiç değiştirmeden kullandığı biliniyor. Ted Galindo, Irv Novick, Russ Heath, Tony Abruzzo, William Overgard… Lichtenstein’ın milyonlarca dolara satılan eserlerine kaynaklık eden, isimleri anılmayan ve kimisi yokluk içinde yaşamış çizerlerden birkaçı. Lichtenstein, sanat alanında küçümsenen çizgi romanları “Amerikan mitolojisi”nin örnekleri olarak görüyor ve “yeniden yorumladığı” fragmanlara birer klasik statüsü kazandırıyordu.[1] Ancak, o “klasikleri” yaratmış olan insanların emeğini ve sanatkârlığını, kataloglarda kerhen geçen isimleri sayılmazsa, göz ardı ediyordu. Uzun yıllardır Lichtenstein’ın eserleri üzerinde çalışan Pop Art araştırmacısı David Barsalou, Deconstructing Roy Lichtenstein (Roy Lichtenstein'ı Sökmek) adlı sitesinde, sanatçının yararlandığı çizerlerin izini sürmüştü.

23 Ağustos günü, 91 yaşında ölen Russ Heath de, Lichtenstein’ın en bilinen eserlerinde yararlandığı çizerlerden biriydi. Ölümünden dört sene önce, kendisi kıt kanaat geçinirken Lichtenstein’ın onun eseri üzerinden milyonlar kazanmasını anlattığı bir hikâye çizmişti. Lichtenstein, All American Men of War adlı çizgi roman dergisinin 89. sayısında (1962) yer alan panelleri büyütüp, alameti farikası olan Benday noktacıklarıyla boyayarak sergilemişti. Heath, Lichtenstein’ın eserlerinin yer aldığı gişe rekorları kıran serginin açılışına davet edilmesine rağmen, teslim etmesi gereken bir iş nedeniyle açılışa gidememişti. Tabii eserlerin satışından herhangi bir telif de almamıştı. Hayatının son yıllarını, maddi sıkıntı içindeki çizerlere destek olan Hero Initiative kurumunun yardımlarıyla geçirmişti.  

Russ Heath’in 2014’te “Bottle of Wine” başlığıyla yayınlanan tek sayfalık hikâyesi, verilen bazı bilgiler tam doğru olmamakla birlikte epey yankı uyandırdı. Heath’in, Lichtenstein’ın kendisinden kopyaladığını belirttiği “Whaaam” (1963) adlı eserde Lichtenstein aslında Irv Novick’in All American Men of Warda yayınlanan bir imajından yararlanmıştı. Heath’in aynı dergide yayınlanan imajını ise “Blam” adlı eserinde kullanmıştı. Her durumda, geçen hafta hayata veda eden Heath’in hikâyesi, sanat eserlerine biçilen maddi değerin keyfîliğini gözler önüne seriyor ve müzayedelerde milyon dolarları gören eserlere kaynaklık etmiş, ismi anılmayan nice sanatçıyı hatırlatıyor. [EG]

 

 

Kaynaklar:

http://www.heavymetal.com

https://www.cbr.com

http://www.tcj.com

https://www.flickr.com



[1] https://lichtensteinfoundation.org/biography/Nazım Dikbaş'ın bir paylaşımı üzerinden Heath'in çizgi hikâyesine dikkatimizi çeken Behiç Ak'a teşekkürler.

Pop Art, popüler kültür, temellük sanatı