-
8/11/2019
William Morris’in romanlarında tasvir edilen kır manzaraları İngiltere’yi 19. yüzyılın sonunda kangren eden sanayiye karşı hayalî bir karşıtlık oluşturuyordu. Fakat yeni olan, bu harikulade diyarların ekolojist siyasi gruplar tarafından spontane biçimde militan amaçlı kullanımıdır.
-
30/10/2019
Süper kahramanlardan veya fantezi edebiyatından söz ettiğimizde hâkim kültürün çeperlerinde ortaya çıkma meselesi özellikle önem kazanıyor çünkü bu iki tür, öncelikle isyan sanatları olarak icat edildi.
-
15/10/2019
1960’larda skin hareketinde bir politikleşme söz konusu değil. Giyim tarzıyla işçi sınıfına olan bağlılığını ifade ediyor, ama gerçek bir sınıf bilincinden ziyade bir toplumsal aidiyet duygusunu estetikleştiriyor...
-
27/7/2019
Filmler gibi, diziler de, 19. yüzyılda romanın ve tefrikanınkine benzer bir işlevi yerine getiren birer sanat eseridir. Bizim çağımızın da, sinema ve televizyon için senarist ve yazar olarak çalışan Balzac’ları, Zola’ları, Dickens’ları var.
-
1/5/2019
Kurum olarak müze o kadar güçlü hale geldi ki kültürün tamamı ondan geçiyor. Her şey daha baştan müzeleşiyor. Bugün müze hem mutlak güce sahip hem de görünmez; her şeyi kendine mal etti. Bugün her şey, şu ya da bu biçimde bir müze nesnesi olabilir.
-
29/9/2018
Egemen estetik anlayışı, kitap fiyatları ve polis baskısı, yazar ile halk arasında her zaman belli bir uzaklığın olmasına yol açmıştır. Ne var ki bu uzaklığın artmasını tamamen “dışsal” bir olay sanmak yanlıştır, yani gerçekçi değildir.
-
30/8/2018
Popüler kültür hakkındaki antropolojik çalışmaların çoğu, zımnen ya da alenen, çalışma nesnelerinin farklı bir kültür olduğu varsayımından yola çıkıyorlar: araştırmalarında, yerli olmayan köylü topluluklarını ya da kentli kesimleri konu edindiklerinde bile durum değişmiyor.
-
27/8/2018
23 Ağustos günü, 91 yaşında ölen Russ Heath, Roy Lichtenstein’ın eserlerinde yararlandığı çizerlerden biriydi. Ölümünden dört sene önce, kendisi kıt kanaat geçinirken Lichtenstein’ın onun eseri üzerinden milyonlar kazanmasını anlattığı bir hikâye çizmişti.
-
13/9/2018
Popüler sanat, işin uzmanlarının, hiçbir ideolojik ayrım gütmeden, “primitif” ürünleri “sanatkârane” bir bakışla takdir etmesi demek değil. Gerçek popüler sanatın bütün bunlarla uzaktan yakından ilgisi yok...
-
25/8/2018
Formalizmin, ekspresyonist sanata atfedilebilecek en son kusurlardan biri olduğuna şüphe yok. Bilakis, ekspresyonizmin bir kusuru varsa, tam da formu ihmal etmesiydi; ekspresyonizme damgasını vuran kusur, biçimsizliğiydi. Ama bu kusurunu, halka yakınlığıyla, halk sanatını kullanma tarzıyla haydi haydi telafi ediyordu.
-
5/8/2018
Gelenekçilik günümüzde pek çok hegemonik toplumsal katmanda moda haline geldi ve neredeyse hiçbir çatışma yaşanmaksızın modern olanla kaynaştırılabiliyor – yeter ki geleneklerin yüceltilmesi kültür düzeyiyle sınırlı olsun, modernleşme ise toplumsal ve ekonomik olana mahsus kalsın.
-
12/7/2018
"Popüler kültür" terimi, Britanya işçi hareketini canlandırabilmek ve demokratik bir sosyalist örgütlenmeyi tartışmak amacıyla Birmingham Üniversitesi’nde kurulan Kültürel Çalışmalar Merkezi çevresinde biraraya gelen Yeni Sol’un geliştirdiği paradigmalardan birini tanımlar...
-
1/4/2018
19. yüzyılda yöresel halk hikâyelerini yazıya döken Grimm kardeşlerin amacı, bunlar üzerinden bir Alman Volk’u tarif etmek ve Alman halkını modern bir ulus halinde birleştirmekti.
-
5/12/2017
Hardt ve Negri, karşıt amaçlarla da olsa, neoliberal piyasa köktenciliğiyle aynı paradigmayı kullanmaktadırlar (punk hareketiyle benzerlikleri de budur). Hal böyleyse, gerçekte arzuladığımız şey, neoliberalizm olmasın?
-
3/12/2017
Sex Pistols’da somutlaşmış biçimiyle punk estetiği, (İngiliz) işçi sınıfının ahvali karşısında dışavurulan biriciklik estetiğinin bir örneğidir. Bu estetiğin merkezinde, kimliğin temsil edilemezliğine, dolayısıyla biricikliğe işaret eden performans yatar.
-
4/10/2017
Modanın toplumsal işlevi nedir? Giysiler aracılığıyla yaratılan imgelerin bedenler tarafından performe edilmesi anlamında moda toplumsal rollerin şekillenmesinde ve dağılımında nasıl rol oynar?
-
18/4/2017
Gösteri toplumunun görme rejiminde kitsch bütün göstergeler evrenine nüfuz ederek kendini eritmiştir. Bu bakımdan, artık avangard ile kitsch’in karşıtlığı veya bu karşıtlığı silmeye yönelik pop ve postmodern jestlerin kitsch’i avangardlaştırması geçersizdir.
-
30/3/2017
Tezin amacı, seksenli yıllarda İstanbul’da sunulan, önerilen ve/veya üretilen kentsel projelerin, popüler yazılı medya aracılığıyla temsili üzerinden bir izlek oluşturarak, İstanbul’un kentsel söylemini yorumlamaktır.
-
9/3/2017
Bir televizyon anlatısı olarak Survivor programının, "gerçeklik" bağlamında doğayı nasıl sunduğu bu çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır.
-
6/11/2016
Bu kitabın başlığı şunu göstermeyi amaçlıyor: Popüler eğlenceyi ya da kitle eğlencesini incelemek paradoks içeren bir işe girişmektir; çözümleyenin, araştırılan nesnenin "özünü" yakalamayı ya da eğlenceyi düpedüz eğlendirici bulan kişilerin deneyimini tam olarak anlamayı başaramayacağı kesindir.