-
15/7/2020
Aydınlama sonrası Avrupa’da ve bağımsızlık sonrası ABD’de hayal gücünü gelecek esir almıştı. 18. yüzyıldaki devrimlerin ve serbest bıraktıkları seküler hayal gücünün ardından, ütopyaya giden yol tarihsel imgelem için meşru bir hedef oldu.
-
11/5/2020
Schelling, "Mitolojinin Fesefesi" kitabında yer verdiği tekinsizlik kavramını “gizli ve saklı kalması gereken ama ortaya çıkmış her şeye verilen ad” olarak tanımlamıştır. Anthony Vidler ise bu kavramla ilk kez E.T.A. Hoffmann ve Edgar Allan Poe’nun kısa hikâyelerinde karşılaştığını belirtmiştir.
-
21/4/2020
Tezde, 1980’li yıllardan itibaren çağdaş sanat ortamında gündeme gelen arşiv malzemeleri ve hafıza biçimlerinin çağdaş sanat kurumlarının sergi pratiklerinde kullanım yöntemlerinin tespit edilmesi ve çağdaş sanat tarihine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
-
16/11/2019
Tez çalışması kapsamında Zingal Kereste Fabrikası’nın kuruluşu, bir sanayi yerleşkesi olarak Ayancık için önemi ve günümüze ulaşan yapılarının koruma değerleri araştırılmıştır. Kent belleğindeki unsurlar ve mekansal izler gözetilerek koruma önerisi geliştirilmiştir.
-
18/9/2019
Çalışmamızın amacı, fotoğrafın belleğe katkılarının, sözlü ve yazılı kültüre oranla, sanıldığı kadar çok olmadığını ispatlamaktır. Hatta, fotoğrafın temel olduğu teknolojik gelişmelerin belleği öldürdüğü savunulacaktır.
-
29/8/2019
Bu makalede, hafıza söyleminin belirli bir yönüne, hayli rahatsız edici bir soruya odaklanacağım: Tarihsel travmaları temsil etmeli mi etmemeli mi? Cevap olumluysa, nasıl ve ne zaman temsil etmeli?
-
9/7/2019
ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez’in, göçmen merkezlerindeki koşullarla ilgili seferberlik yaratma amacıyla kullandığı “Bir Daha Asla” ifadesinin, göçmenlerin koşullarını geri plana iten bir “soykırım tanımı” tartışmasına yol açtığı anlaşılıyor.
-
21/6/2019
Bana öyle geliyor ki Batı kültürü tamamen nesnelerle ilgili. Bir Afrikalı, 16. yüzyıla ait bir maskın korunmasını önemsemez; onun için önemli olan, mask yapma becerisine hâlâ sahip birilerinin olmasıdır.
-
2/6/2019
"The World in Play, Luxury Cards 1430-1540", Metropolitan Sanat Müzesi tarafından 2015’te basılmış, kitapla aynı ismi taşıyan serginin kataloğu. Katalog, 15. ve 16. yüzyıla ait oyun kartları hakkında kapsamlı İngilizce kaynaklardan biri.
-
28/5/2019
Anadolu Yakası’nda bir İslam Eserleri Müzesi ya da İslam Medeniyetleri Müzesi açılacağı haberleri uzun zamandır var. Süreç hızlanmış olacak ki, müzenin koleksiyonunun nasıl oluşturulacağına dair “şaibeli” haberler kulaktan kulağa dolaşmaya başladı.
-
24/5/2019
Bu yazıda uygarlığın doğuşuna bakmak, uygar bir dünya kurulurken kadınların nasıl yerinden edildiğini mitik imgelemden yola çıkarak tartışmak niyetindeyim. Bu nedenle eski Yunan kent devleti olarak polis'lerin kuruluş momentine ve bu dönemin hemen öncesinde popülerliğini kaybetmeye başlayan anlatılara odaklanacağım.
-
8/1/2019
Atlanta, Memphis ve Selma gibi birçok şehir, siyahlara karşı şiddet tarihlerini ve bu şiddetin gerçekleştiği mekânları turistik cazibe merkezleri olarak pazarlıyor ve sanat, bu pazarlama projelerinde hayli önemli rol oynuyor.
-
22/12/2018
Toplumu eğitme misyonu taşısalar da hafıza müzelerinin ve benzeri hafıza mecralarının esas işlevi, bir yandan yatıştırmak ve zararsız kılmak, öte yandan, daha erken birikim aşamalarının maddi kalıntılarını metalaştırmak ve massetmektir.
-
6/11/2014
Sanat tarihçisi Zeynep Rona’nın 1970’lerden bu yana Türkiye sanatı üzerine oluşturduğu ve halen Mimar Sinan Üniversitesi’nde bulunan arşivi, sürdürülmesi için gerekli kadro çıkarılmadığı için kapılarını kapattı.
-
24/4/2013
Kültürel hatırlama biçimlerinin sorunlu yapısı ve belleğin olumsal ve değişime tabi doğası nedeni ile toplumsal bellek bir dönem değişiminin eşiğinde gibidir. Bellek ve temsil böyle bir eşikte yeniden sorgulanır.